ПРОТОКОЛ

гр. Лом, 24.01.2018 г.

 

Ломският районен съд, наказателна колегия, четвърти състав в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти януари, две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

 

     Председател: БОРЯНА АЛЕКСАНДРОВА

Съдебни заседатели:

1.     Е.Г.А.С.М.Г.

 

при участието на секретар: Веселка Младенова и прокурор Росен Станев, сложи за разглеждане НОХД № 585 по описа за 2017 год., докладвано от съдия БОРЯНА АЛЕКСАНДРОВА.

На именното повикване в 13:30 часа се явиха:

…………………………………………………………………………..

                                     ОПРЕДЕЛИ:

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение подписано от представителя на Районна прокуратура Лом – Районен прокурор Росен Станев и адв. Н. К. за следното:

Подсъдимият Ц.Г.П. - роден на *** ***, жител и живущ ***, българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, ЕГН ********** Е ВИНОВЕН за това, че: На 16.05.2017 година в гр. Лом, обл. Монтана, в обитавания от него имот, находящ се на ул.“Софийска“ № 37, в немаловажен случай, държи 582 броя кутии цигари марка „CAPITAL“, на стойност 4 365.00 лева, и 51 броя полиетиленови плика съдържащи нарязан тютюн с общо тегло 10.750 кг., на стойност 1 634.00 лева, или всичко на обща стойност 5 999.00 лева без български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон – чл. 64, ал. 4 във вр. Ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове /Бандеролът се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване. Производителите на тютюневи изделия…., предназначени за реализация на вътрешния пазар, са длъжни да поставят бандерол върху потребителската опаковка. Поставянето на бандерола се извършва в данъчен склад на производителя./ и по чл. 25, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия-„Тютюневите изделия от местно производство и от внос се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване/ и чл. 2, ал. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове - „На облагане с акциз подлежат….тютюневите изделия…“, поради което на основание чл.234, ал.1от НК, при условията на чл.55, ал.1, т.1 от НК МУ се ОПРЕДЕЛЯ наказание ЧЕТИРИ месеца „лишаване от свобода“, изтърпяването, на което на основание чл. 66, ал.1 от НК отлага с изпитателен срок от ТРИ години.

         На основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК, във връзка с чл. 67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на условно осъдения подсъдим Ц.Г.П. *** се възлага на Районен инспектор при РУ гр. Лом, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

На осн. чл.55, ал.3 от НК, страните се споразумяха да не се налага по-лекото наказание „глоба” предвидено кумулативно в санкционната част от състава на извършеното престъпление, както и лишаването от права по чл.37, ал.1, т.7 от НК, тъй като подсъдимият не притежава права, от които да бъде лишен.

ОСЪЖДА подсъдимият Ц.Г.п. с ЕГН **********, да заплати по сметката на ОД МВР Монтана сума в размер на 62,00 лв. за съдебни експертизи и 5,00 /Пет/ лева по сметка на ЛРС за евентуално издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.234, ал.3 във вр. с чл.53, ал.1, буква „а” от НК, приложените веществени доказателства – 12 кутии с цигари марка „Капитал“, 1 брой полиетиленов плик съдържащ 7 стека цигари марка „Капитал“, 1 брой кашон съдържащ 50 броя стека с цигари марка „Капитал“ и 1 брой полиетиленов чувал съдържащ общо 49 броя полиетиленови плика с насипно нарязан тютюн – оставени на съхранение в РУ Лом, се отнемат в полза на Държавата, като на основание чл.2, ал.1 от Наредба №7 от 02.09.2010 година за разпореждането с отнети и изоставени в полза на държавата акцизни стоки, веществените доказателства, да бъдат унищожени от органа който ги е задържал – РУ МВР гр. Лом чрез изгаряне под контрола на Митницата

ОДОБРЕНОТО споразумение представлява неразделна част от настоящото определение.

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №585 от 2017 г. поради постигнато от страните и одобрено от съда споразумение, на основание чл.24, ал.3 НПК.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

На досъдебното производство не е взета мярка за неотклонение, поради което съдът няма да се произнася.

 

ПРОТОКОЛЪТ се изготви в съдебно заседание, което приключи в 14.33 часа.

 

                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                     Съдебни заседатели

 

1.                п

………………………

2.                п

………………………

                                                                    СЕКРЕТАР: