Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

гр. Лом, 16.02.2018 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, първи наказателен състав, в открито съдебно заседание на тридесети януари две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

При секретаря, Б. Костова,  като разгледа докладваното от съдия Нина Каменова,  АНД № 596/2017 година по описа на Районен съд, гр. Лом,  за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление № 17-0294-000591 от 13.06.2017 година на Началник  сектор при ОДМВР, Монтана- РУ, гр.Лом на Й.А.Б. с ЕГН: ********** *** на основание чл. 185 от ЗДП му е наложена глоба в размер на 10 лева, на основание чл. 179, ал.2, пр. 1 от ЗДП глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 179, ал.2, пр. 1 от ЗДП глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 179, ал.2, във вр. с чл. 179, ал.1, т.5, пр. 4 от ЗДП глоба в размер на 200 лева и на основание чл. 185 от ЗДП глоба в размер на 10 лева, за това, че на 14.05.2017 година, около 15.00 часа в с.Смирненски на кръстовището на улици Г.Трайков и Г.Димитров, като водач на лек автомобил, **********, държава България, лична собственост, като при приближаване на кръстовището се движи с несъобразена скорост с пътните условия, не успява да завие на дясно и продължава направо, без да пропусне идващият от дясната му страна лек автомобил **********,  управляван от **********с ЕГН: **********, при което предизвиква ПТП, при което са причинени материални щети на автомобилите. Водачите са изпробвани за алкохол с техническо средство Дрегер 7410 с инв. № ARSK-0279, при което са отчетени отрицателни стойности, с което са нарушени разпоредбите на ч. 20, ал.1 и ал. 2 от ЗДП, чл.47, чл. 50, ал. 2, чл. 5, ал. 1,т. 1 от ЗДП.

Недоволен от така издаденото наказателно постановление е останал, Й.А.Б. с ЕГН: ********** ***, които обжалва същото в частта относно определените му административни наказания, като счита същите са прекомерно тежки.

Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща процесуален представител. Не взема отношение по жалбата.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

Жалбата е депозирана в преклузивния срок за обжалване от надлежно легитимирано лице и е допустима. НП е получено лично от жалбоподателя на 01.11.2017 година и в същият ден е депозирана и жалбата.

Съдът, като прецени поотделно и в съвкупност представените по делото доказателства и съобрази закона в контекста на правомощията си по съдебния контрол намира за установено от фактическа и правна страна следното:

На 14.05.2017 година, свидетелите- служителите при РУ, гр.Лом,  И.Л.Г. и С.И.И., получили сигнал от оперативният дежурен, за станало ПТП в с. Смирненски. При пристигането на място и двамата автомобила, участници в движението били на място. Същите констатирали, че жалбоподателят, с управляваният от него, лек автомобил, **********, държава България, е станал причина за станалото пътно транспортно произшествие, тъй като същият не спазил предимството на дясно стоящият, за което предимство е налице пътен знак, движейки се с несъобразена скорост, не успял да завие на дясно, продължил направо и на кръстовището на улици Г. Трайков и Г.Димитров, се блъснал в лек автомобил, марка **********,  управляван от **********с ЕГН: **********, и  предизвикал ПТП, с причинени имуществени щети и на двамата автомобила. И двамата водачи са изпробвани за алкохол с техническо средство, при което не било установено наличие на алкохол в кръвта.

На същата дата на жалбоподателя е съставен АУАН № 581, връчен лично и подписан без възражения.

Жалбоподателя не оспорва констатациите по издаденото му НП, но счита, че наложените му административни наказания са прекомерно завишени.

В тази връзка жалбата е неоснователна, тъй като , съгласно разпоредбата на чл. 179, ал.1 и 2 от ЗДП, определените административни наказания са фиксирани в размер на 200 лева, така както са и определени от АНО, а що се касае до извършените нарушения на разпоредбите на чл.  20, ал.1 и чл. 5, ал.1, т. 1 от ЗДП, за които нарушения са  определени наказания по чл. 185 от ЗДП, закона предвижда минимална глоба в размер на 20 лева, а не така както е определена от АНО- 10 лева, но в тази част, НП, не би могло да бъде коригирано, тъй като е налице жалба от административнонаказаното лице, при което е недопустимо да бъде утежнено положението му по депозираната от него, жалба.

При анализа на доказателствата съдът намери, че нарушението е безспорно осъществено от обективна и субективна страна, а определената от актосъставителя и наказващия орган квалификация е правилна и законосъобразна. На посочената в акта дата 14.05.2017 година, в с. Смирненски, жалбоподателя, като водач на лек автомобил, марка Мерцедес, е извършил констатираните нарушения на закона за движението по пътищата.

При осъществения съдебен контрол относно преценката за наличие на хипотезата по чл. 28 от ЗАНН съдът намира, че констатираното нарушение не представлява маловажен случай, тъй като не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност от обикновените случаи на други такива нарушения.

Наложените административни наказания глоба са определени в съответствие с съответните правни норми, поради което съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и обосновано и в тази му част, поради което и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН:

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ №17-0294-000591 от 13.06.2017 година на Началник  сектор при ОДМВР, Монтана- РУ, гр.Лом с което на Й.А.Б. с ЕГН: ********** *** на основание чл. 185 от ЗДП му е наложена глоба в размер на 10 лева, на основание чл. 179, ал.2, пр. 1 от ЗДП глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 179, ал.2, пр. 1 от ЗДП глоба в размер на 200 лева, на основание чл. 179, ал.2, във вр. с чл. 179, ал.1, т.5, пр. 4 от ЗДП глоба в размер на 200 лева и на основание чл. 185 от ЗДП глоба в размер на 10 лева, за извършени административни нарушения на 14.05.2017 година, около 15.00 часа в с.Смирненски, ИЗЦЯЛО като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Препис  от  решението  да се изпрати на Началник Сектор към ОДМВР, гр. Монтана- РУ, гр. Лом, за сведение и изпълнение.

Решението  подлежи на касационно обжалване пред Административен съд, гр. Монтана,  в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ :