Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 02.04.2018г.

                     

 

                             В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на осми февруари две хиляди и осемнадесета, година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 27/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

       С Наказателно постановление № 16-0294-000095 от 21.03.2016г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом Огнян И., упълномощен с Заповед № 8121з-748/24.06.2015г. на Министъра на вътрешните работи на РБ, на жалбоподателят В.С.И. с ЕГН ********** *** са му наложени следните административни наказания:

-  на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП

-  на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10лв /десет/ лева, за нарушение на чл.100, ал.2 от ЗДвП

-  на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 300лв, за нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят не се явява и не се представлява.

       Въззиваемият редовно призован не се явява и не се представлява.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 16-0294-000095 от 21.03.2016г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015г. на Министъра на вътрешните работи на РБ, на жалбоподателят В.С.И. с ЕГН ********** *** са му наложени следните административни наказания: на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10лв /десет/ лева, за нарушение на чл.100, ал.2 от ЗДвП и на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 300лв, за нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП за това, че на 21.02.2016г. около 12,05ч. в общ.Брусарци, на път Трети клас № 112-км 11+0, като водач на автомобил, марка „Опел“, модел „Комбо“ с рег.№ 9921Е, държава Германия, управлява лекият автомобил, с немски транзитни табели с валидност 30.11.2015г. МПС-то е без залепен валиден винетен стикер на предното панорамно стъкло в долния десен ъгъл, съгл. чл.10, ал.1, т.1 от ЗДвП.Водача на представя и заплатена винетна такса по чл.10, ал.1, т.1 от ЗДвП.

       Страните редовно призовани не се явяват и не се представляват в с.з.

       В жалбата си И. моли съда да отмени издаденото НП, като незаконосъобразно, тъй като констатациите в НП не отговарят на действителната фактическа обстановка. Допуснати са и съществени процесуални нарушение при установяване на нарушенията.

       Депозираната жалба, съдът намира за процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 21.02.2016г. около 12ч. полицейските служители Е.И. и Ц.В. се намирали на територията на Община Брусарци, на републикански път ІІІ-112, в района на км.11+0, когато спрели за проверка движещият се по пътното платно лек автомобил, с поставени транзитни регистрационни немски табели. По време на извършената проверка установили, че автомобила се управлява от жалбоподателят, а срока за валидност на табелите е изтекъл на 30.11.2015г. Проверяващите установили, че автомобила е без залепен винетен стикер на предно панорамно стъкло и водача не представят документ за платена винетна такса.

      На място св. Е.И. съставил в присъствието на св.Ц.В. и на жалбоподателят АУАН № 70 от 21.02.2016г., в който описал установените по време на проверката нарушения на ЗДвП.

       Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал атакуваното НП, с което наложил на И. следните административни наказания: на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец, за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, на осн. чл.185 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10лв /десет/ лева, за нарушение на чл.100, ал.2 от ЗДвП и на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 300лв, за нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП.

      Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Е.Б.И. и Ц.В.В., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        От събраните по делото писмени и гласни доказателства, по безспорен и категоричен начин се установи, че жалбоподателят е нарушил нормата на чл.140, ал.1 от ЗДвП съгласно която по пътищата отворени за обществено ползване се допускат само регистрирани МПС и ремаркета. Неизпълнението на това задължение, се санкционира от административно-наказателния състав на чл.175, ал.1, т.1  от ЗДвП, който в случая безспорно се явява осъществен. Нарушението е осъществено и от субективна страна, като същото е виновно извършено.

        Съгласно чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП се наказва с „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 до 6 месеца и с „Глоба“ от 50лв до 200лв водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред. Съдът намира, че административно-наказващият орган се е съобразил изцяло с разпоредбата на чл.27 от ЗАНН, като е определил размера на наказанията за извършеното нарушение към възможния минимален размер – 50лв „Глоба“ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 1 месец. Касае за първо по ред деяние на нарушителя /доколкото липсват ангажирани доказателства за обратното/, както и предвид тежестта на конкретно извършеното нарушение и неговата обществена опасност, съдът намира за справедливи и съответни на извършеното размерите на наложените санкции.

       Съгласно чл.139, ал.5 от ЗДвП движението на определените в Закона за пътищата пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл.10, ал.2 от ЗП.

       В нормата на чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП законодателят е предвидил административно-наказателна отговорност за водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл.10, ал.1, т.1 от Закона за пътищата, като при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, пътни превозни средства, предназначени за превоз на товари, и/или пътни превозни средства, предназначени за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона, както и пътните превозни средства от тази група с повишена проходимост е предвидено административно наказание „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/.

        Безспорно установено е в случая, че нарушителят жалбоподателят е осъществил от обективна страна състава на вмененото му нарушение по чл.139, ал.5 от ЗДвП, като към момента на проверката е управлявал МПС,  за което не е заплатена винетна такса, по участък от републиканската пътна мрежа – път ІІІ-112.

        С оглед това правилно АНО е определил като санкционна разпоредба  чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП и е наложил на жалбоподателя предвиденото за това нарушение административно наказание „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/, чийто размер е определен от законодателя.

       Съгласно чл.100, ал.2 от ЗДвП водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса съгласно чл.10, ал.1, т.1 от Закона за пътищата в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност. В случая от събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по безспорен начин, че нарушителят не е заплатил посочената по-горе винетна такса, от което следва, че няма как да запели валиден стикер, и да осъществи състава на посоченото в НП административно нарушение по чл.100, ал.2 от ЗДвП, и в тази му част издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно и следва да бъде отменено.

        Водим от горното, съдът

 

 

 

                                    Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

          ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0294-000095 от 21.03.2016г.  на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015г. на Министъра на вътрешните работи на РБ, В ЧАСТТА МУ, в която на жалбоподателят В.С.И. с ЕГН ********** *** са му наложени на осн. чл.175, ал.1, т.1, пр.1 от ЗДвП „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 /един/ месец, за извършено нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП и на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/, за извършено нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

      

 

          ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0294-000095 от 21.03.2016г.  на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015г. на Министъра на вътрешните работи на РБ, В ЧАСТТА МУ, в която на жалбоподателят В.С.И. с ЕГН ********** *** му е наложено на осн. чл.185 от ЗДвП административно наказание „Глоба“ в размер на 10лв /десет/ лева, за административно нарушение на чл.100, ал.2 от ЗДвП, като НЕПРАВИЛНО и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                                                      

 

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ :