ПРОТОКОЛ

 

гр. Л о м, 14.09.2018 г.

 

         Ломски районен съд, наказателна колегия, трети наказателен състав в публично  съдебно заседание на четиринадесети септември две хиляди и осемнадесета година  в състав :

Председател:  АЛБЕНА МИРОНОВА

      

при участието на секретар: РУМЯНА ДИМИТРОВА сложи за разглеждане  АНД № 396  по описа за 2018 год. докладвано от СЪДИЯТА МИРОНОВА.

На именното повикване в 10.10 часа  се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът, като взе предвид събраните по делото доказателства и становището на нарушителя и като намира, че делото е изяснено от фактическа страна след тайно съвещание намира за установено следното:

Производството е по реда на чл. 4 - 6 УБДХ.

Образувано е по Акт за дребно хулиганство от 13.09.2018 г., за това че на същата дата около 15.50 ч. нарушителят А.Д.А. е извършил действия нарушаващи обществения ред и спокойствието в офиса на „В и К“  гр. Лом.

Преценено е от органите на полицията, че непристойните действия изразяващи се в  ругатни, псувни и заплахи, с които е нарушен редът и общественото спокойствие и е предизвикано възмущение и уплах в присъстващите там свидетели, съставлява  проява на дребно хулиганство по  смисъла на чл.1, ал.2 УБДХ, която обаче е с по-ниска степен на обществена опасност от  престъплението по чл. 325 от НК.

В съдебно  заседание нарушителят А.А. се признава за виновен, изказва съжаление и дава обяснение.

От събраните в ход на съдебното следствие доказателства: изслушаните обяснения на  нарушителя и  приобщените писмени доказателства, а имено обясненията на свидетелите се установява деянието по безспорен начин.

Съдът намира, че деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, т.е.,  нарушителят е съзнавал общественоопасният  му характер и е предвиждал и целял настъпването на общественоопасните последици от него. С това си поведение нарушителят е предизвикал възмущение в присъстващите граждани Д.С.Р., С.К.Д. и З.С.Ш.  и е нарушил грубо общественият ред и спокойствие.

Предвид изложеното, съдът намира, че в случая А.Д.А. е осъществил както от обективна, така и от субективна страна  съставът на нарушението по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ, поради което и на основание чл.6, ал.1, б.„а“ следва да  бъде  санкциониран.

При индивидуализиране на административното наказание съдът отчете смекчаващите вината обстоятелства – семейно положение, критичност, чисто съдебно минало както и обстоятелството за нарушението и предполага, че целите на наказанието ще бъдат постигнати с наказание „глоба“ в минимално предвиденият от законодателят размер от 100 лв.

При тези мотиви, съдът

 

Р    Е    Ш    И   :

 

 ПРИЗНАВА нарушителят А.Д.А. с ЕГН ********** ***, българин, български гражданин, с висше образование, неосъждан, женен, работещ, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 13.09.2018 г. в гр. Лом, обл. Монтана на ул. Панайот Волов № 1 в сградата в която се помещава каса на „В и К“ – Монтана, на 3 етаж е извършил непристойни действия нарушаващи обществения ред и спокойствие, съставляващо дребно хулиганство по смисъла на чл.1, ал.2 от УБДХ като заплашвал, крещял и обиждал служителките на „В и К“ – Монтана, с което  е предизвикал уплаха и възмущение, поради което и на основание чл. 6, ал.1, б.„а“, вр. чл.1, ал.1, т.2 от УБДХ  му налага административно наказание НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ „ГЛОБА“ в размер на 100 /СТО/ лева.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред МОС в срок от 24 ч., считано от настоящият момент.

В случай на въззивно обжалване, съдът насрочва делото пред МОС за 18.09.2018 г. от 13.30 ч., за която дата нарушителят е известен в съдебно заседание.

Да се уведоми РП- Лом.

ПРЕПИС от решението да се изпрати на Началника на РУ – Лом за сведение и изпълнение, както и да се връчи на нарушителя.

Протоколът приключи в 10.50 ч. и се изготви в съдебно заседание.

 

 

                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

 

                                                              СЕКРЕТАР: