НОХД № 356/18г. МОТИВИ :

 

      Подсъдимият  В.П.Д. *** е обвинен в това, че:

        - за времето от 14ч. до 14,15ч. на 29.06.2018г. до 14.07.2018г. около 01ч., при условията на продължавано престъпление, като следва: на 29.06.2918г. около 14,30ч. в с.Септемврийци, обл.Монтана, в съучастие като съизвършител с малолетния М.Б.А. от с.с. направил опит противозаконно да отнеме чужди движими вещи – пари от владението на К.Л.М. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребена за това сила – нанасяне на удар в областта на ръцете от В.П.Д. и нанасяне на удар в областта на лицето от М.Б.А., с което на М. е причинени разкъсно-контузна рана на лицето и оток на двете предмишници, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини, и на 14.07.2018г. около 01ч. в с.Септемврийци, обл.Монтана, ул……. в съучастие като съизвършител с малолетните М.Б.А. и В. Б. А., двамата от с.Септемвриций, обл.Монтана направил опит да отнеме от владението на Д.Б.М. *** движими вещи-парична сума в размер на 360лв в банкноти с различен номинал, с намерение противозаконно да я присвои, като е употребена за това сила – затискане на устата на М. от В. Б. А., и затискане на краката на М. от М.Б.А., като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – не намиране на паричната сума – престъпление по чл.198, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.18, ал.1 и чл.26, ал.1 от НК,

          -за времето от 14ч. до 14,15ч. на 29.06.2018г. в с.Септемврийци, обл.Монтана, ул……., в съучастие като съизвършител с малолетния М.Б.А. ***, в условията на повторност, в немаловажен случай е отнел чужди движими вещи, на обща стойност от 6,04лв от владението на К.Л.М. ***, без негово знание и съгласие с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.195, ал.1, т.7 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

        В разпоредително с.з. съдът е уважил направеното искане от подсъдимият за разглеждане на производството по реда на Гл.Двадесет и седма от НПК „Съкратено съдебно следствие”,  и същото е приключено по реда на чл.371, т.2 от НПК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа обвинението което намира за доказано по безспорен и категоричен начин по отношение на подсъдимия. Предлага на съда да му наложи наказание за престъплението по чл.198, ал.1 от НК от „Пет години лишаване от свобода“, което да бъде намалено с 1/3 и изтърпяно ефективно и наказание от „Една година и шест месеца лишаване от свобода“ за престъплението по чл.195, ал.1 от НК, което да бъде намалено с 1/3 и също да бъде изтърпяно ефективно. Предлага на съда да приложи разпоредбите на чл.23 от НК и да определи едно общо наказание измежду двете, най-тежкото от тях, което да бъде кумулирано при условията на чл.25 от НК с наказанието наложено на подсъдимия по НОХД № 332/18г. по описа на ЛРС, както и да бъде приспаднато времето на предварителното му задържане с МН „ЗПС“, считано от 15.07.2018г.

       Назначеният при условията на чл.94, ал.1, т.6 от НПК защитник на подсъдимият адв.Л.Г. от МАК моли съда да наложи на определи и двете наказания на нейният подзащитен към минимума предвиден в закона за всяко едно от престъпленията, а именно Три години и Една година „лишаване от свобода“, като всяко едно от тях да намали с 1/3, а впоследствие и да ги групира, като приспадне времето на предварителното му задържане по делото.

       Доказателствата по делото са гласни – направените от подсъдимия самопризнания, които се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство писмени доказателства приети от съда, като подкрепящи самопризнанието на подсъдимия.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        Пострадалият К.Л.М. е пенсионер, вдовец и живее сам в с.Септемврийци, обл.Монтана,  на ул.„……. На 29.06.2016г. по обяд К.Л.М. бил в дома си и си почивал. Същия ден подсъдимият заедно с малолетния си брат св. М.Б.А. решили да извършат кражба от дома на пострадалия М.. Към 14,00-14,15 часа на 29.06.2018г отишли в дома на К.М., отворили вратата на къщата, която не била заключена, видели че М. спи, а в стаята бил оставен плик с хранителни продукти- 1 бр. хляб;  ½ палка салам „Камчия“;  1 кисело мляко; 1 тарелка със сладки ореховки; 1 безалкохолно „Кола Копрен“ от 2 литра, взели плика, тръгнали си и оставили плика с противозаконно отнетите вещи в изоставена къща в близост до тази на пострадалия. Впоследствие Д. предложил да се върнат в дома на М., за да търсят пари. Върнали се около 14,30 в дома на пострадалия, като междувременно М. вече се бил събудил, и седял на кревата си. Подсъдимият взел едно дърво, с което започнал да бие М. в областта на ръцете и да му иска пари. М. му казал, че няма пари. Малолетният М.Б.А. взел тухла и с нея ударил М. по главата. Тъй като не намерили никакви пари двамата избягали. Пострадалият М. успял да стане от леглото си и отишъл в дома на племенницата си- св. С. Г. Л.- лицето му било обляно в кръв, разказал й че бил нападнат от непознати за него лица, тя веднага отишла до дома му, видяла, че извършителите на престъплението ги няма, отишла към центъра на селото, разказала на служители на РУ-Лом за случилото се.

     Незабавно била сформирана дежурно оперативна група, извършен е оглед на местопроизшествието, с който е образувано и досъдебното производство. Разпитан е пострадалия. Прегледан е във ЦСМП Монтана. От проведените незабавни оперативно издирвателни мероприятия от служители на РУ-Лом, е установено, че извършители на престъпленията са подс.Д. и малолетния му брат М.Б.А., които в хода на ДП направили самопризнания за извършеното от тях. С Протокол за доброволно предаване посъдимия  предал на служителите на РУ-Лом плика, в който били поставени инкриминираните вещи и бутилката от „Кола Копрен“, като в нея били останали около 500 мл течност.

      Съгласно заключението на вещото лице О. С. изготвил назначена по делото Съдебно-оценителна експертиза, стойността на противозаконно отнетите продукти- 1 бр. хляб;  ½ палка салам „Камчия“;  1 кисело мляко; 1 тарелка със сладки ореховки; 1 безалкохолно „Кола Копрен“ от 2 литра на стойност 6,04лв.

       В хода на разследването е извършен следствен експеримент с подсъдимия, като той подробно описва и показва от къде е влязъл, в коя стая се е намирал пострадалия, къде са били хранителните продукти и къде се е намирал пострадалия при второто им влизане с А., когато са му нанесли побой и са искали от него пари.

       Съгласно заключението на вещото лице д-р Ф. Т. изготвил назначена по делото Съдебно-медицинска експертиза досежно нараняванията, които е получил пострадалия М. вследствие на нанесените му удари от страна на подсъдимия и малолетния А., на същият са причинени разкъсно-контузна рана на лицето и оток на двете предмишници, които са довели до временно разстройство на здравето, неопасно за живота, като оздравителния период е 10- 14 дни.

       Пострадалата Д.Б.М. е пенсионерка, вдовица и живее сама в с.Септемврийци, обл.Монтана, на ул.„ …….. На 13.07.2018г вечерта М. заключила вратата на лятната кухня в имота си, където спи, включила си телевизора и си легнала. Притворила прозореца си, като на прозореца имало мрежа за комари, закачена с кабърчета.  През нощта на 13 срещу 14 юли- на 14.07.2018г около 01,00ч подсъдимият предложил на малолетните си брат и сестра-М.Б.А. и В. Б. А. да отидат в дома на Д.М. да търсят пари. Те станали от леглата си, облекли се и тръгнали към дома на М. ***. Видели от улицата, че телевизора работи. На портата имало омотан синджир. М.А. отмотал синджира и тримата влезли през портата. В. А. взела стол, занесла го пред прозореца, подсъдимият го нагласил и тримата влезли през прозореца, като откачили комарника. М. спяла, но от шума, който тримата извършители вдигнали, се събудила. Малолетната В. А. й затиснала устата с ръка, за да не вика. Малолетния М.А. й затиснал краката- хванал я здраво под коленете, за да не може да мърда. През това време подсъдимия започнал да рови из дрехите и вещите й, за да търси пари. А. пуснал краката й и започнал и той да търси пари по дрехите и шкафовете, но не намерили нищо. Тъй като не успели да открият никакви пари, тримата - подсъдимия и малолетните му брат и сестра избягали.

     Сигналът за извършено престъпление е подаден от П. Д. М. сутринта на 14.07.2018г. Пострадалата М. е разпитана, като тя свидетелства, че непознати за нея лица влезли през прозореца на стаята й, запушили й устата, притиснали и краката, не казали нито дума, и след време си тръгнали. В дома си пострадалата имало 360лв в банкноти с различен номинал, които извършителите обаче не открили. От проведените незабавни оперативно издирвателни мероприятия от служители на РУ-Лом, е установено, че извършители на престъплението са подсъдимият, малолетния му брат М.Б.А. и малолетната му сестра В. Б. А..

      В хода досъдебното производство малолетните извършители направили самопризнания за извършеното от тях деяние, като подробно описали начина на извършването му.

        Горното се установява от фактическа страна от направеното от подсъдимия в с.з. самопризнание, което изцяло се подкрепят от събраните в хода на ДП № 448/18г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка №907/18г. по описа на ЛРП и приети от съда писмени доказателства, както следва: Докладна записка на л.5,6; Протокол за оглед на местопроизшествие и Албум за посетено местопроизшествие на л.7-16; Протоколи за разпит на свидетелите К.Л.М. на л.19, С. Г. Л. на л.20, М.Б.А. на л.21-22, 37-38; Д.Б.М. на л.31-33, В. Б. А. на л.35-36, В. Б. Ц. на л.39-40; Протокол за доброволно предаване на л.23; Разписка на л.24; Фиш за спешна медицинска помощ на лицето К.М. на л.25; Справка за съдимост на л.53-56; Протокол за следствен експеримент на л.58-59, 60-61; Албум за следствен експеримент на л.59а, 59б, 59в, 59г, 61а, 61б, 61в, 61г; Съдебно-оценителна експертиза на л.66; Протокол по ЧНД № 330/2018г. по описа на ЛРС на л.71; Съдебно-медицинска експертиза на л.73; както и служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост от 21.08.2018г. на Бюро съдимост при ЛРС.

      Видно от приложената по делото Справка за съдимост подсъдимият е осъждан с 5бр. влезли в сила присъди, както следва:

      1./ По НОХД № 487/11г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.195, ал.1, т.3 във вр. с чл.194, ал.1, във вр. с чл.20, ал.2 и чл.63, ал.1, т.3 от НК, извършено на 08.01.2011г. на наказание „Пробация“ за срок от 6 /шест/ месеца, в сила от 13.07.2011г.

       2./ По НОХД № 395/11г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.194, ал.1 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, извършено на 26.01.2011г. на наказание „Пробация“ за срок от 6 /шест/ месеца, в сила от 03.11.2011г.

       3./ По НОХД № 802/11г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.195, ал.1, т.5 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, извършена за времето от 29.05. до 09.06.2011г. на наказание „Четири месеца лишаване от свобода“, като на осн. чл.69, ал.1 от НК изпълнението на наказанието е отложено с изпитателен срок от Две години, в сила от 22.12.2011г.

      4./ По НОХД № 239/16г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.195, ал.1, т.3, 4, 5 и 7 във вр. с чл.194, ал.1 и чл.26, ал.1 от НК, извършено за времето от 27.04. до 28.04.2015г. на наказание „Осем месеца лишаване от свобода“, при строг режим на изтърпяване, на осн. чл.61, т.2 от ЗИНЗС, в сила от 19.01.2017г.

       5./ По НОХД № 332/18г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.195, ал.1, т.7 във вр. с чл.194, ал.1 от НК, извършено на 12.07.2018г. на наказание „Една година лишаване от свобода“, при строг режим на изтърпяване, на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС, в сила от 01.08.2018г.   

       Съдът намира, че подсъдимия е осъществил, както от обективна, така и от субективна страна съставите на следните престъпления :

         - по чл.198, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.18, ал.1 и чл.26, ал.1 от НК, а именно, че за времето от 14ч. до 14,15ч. на 29.06.2018г. до 14.07.2018г. около 01ч., при условията на продължавано престъпление, като следва: на 29.06.2918г. около 14,30ч. в с.Септемврийци, обл.Монтана, в съучастие като съизвършител с малолетния М.Б.А. от с.с. направил опит противозаконно да отнеме чужди движими вещи – пари от владението на К.Л.М. ***, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребена за това сила – нанасяне на удар в областта на ръцете от В.П.Д. и нанасяне на удар в областта на лицето от М.Б.А., с което на М. е причинени разкъсно-контузна рана на лицето и оток на двете предмишници, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини, и на 14.07.2018г. около 01ч. в с.Септемврийци, обл.Монтана, ул.„…, в съучастие като съизвършител с малолетните М.Б.А. и В. Б. А., двамата от с.Септемвриций, обл.Монтана направил опит да отнеме от владението на Д.Б.М. *** движими вещи-парична сума в размер на 360лв в банкноти с различен номинал, с намерение противозаконно да я присвои, като е употребена за това сила – затискане на устата на М. от В. Б. А., и затискане на краката на М. от М.Б.А., като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини – не намиране на паричната сума, както и

        - по чл.195, ал.1, т.7 във вр. с чл.194, ал.1 и чл.20, ал.2 от НК, а именно, че за времето от 14ч. до 14,15ч. на 29.06.2018г. в с.Септемврийци, обл.Монтана, ул……., в съучастие като съизвършител с малолетния М.Б.А. ***, в условията на повторност, в немаловажен случай е отнел чужди движими вещи, на обща стойност от 6,04лв от владението на К.Л.М. ***, без негово знание и съгласие с намерение противозаконно да ги присвои.

       Извършените престъпления представляват „грабеж“ и „кражба”, които се квалифицират от обстоятелството, че са извършени в съучастие, съгласно разпоредбата на чл.20, ал.2 от НК, като извършител с малолетни лица, по отношение на които наказателното производство е прекратено. Първото престъпление е приключило в стадия на опита, съгл. чл.18, ал.1 от НК, като деянието е останало недовършено, поради независещи от дееца причини. Второто престъпление е квалифицирано и от обстоятелството, че е извършено в условията на повторност, след като е осъждан за друго такова престъпление и не е изтекъл предвидения в чл.30, ал.1 от НК - пет годишен срок от изтърпяване на наказанието

       Деянията са извършени от субективна страна при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал обществено опасния характер и неговите обществено опасните последици, и е целял тяхното настъпване.

       При определяне на всяко едно от наказанието на подсъдимия, съдът съобрази предвидените от законодателят наказания  в нормите на чл.198, ал.1 от НК и на чл.195, ал.1 от НК, съответно „От три до десет години лишаване от свобода“ и „От една до десет години лишаване от свобода”, разпоредбите на общата част на НК, касаещи материята и чл.373, ал.2 от НПК, сочещ на задължителното приложение на чл.58а от НК. В случаят направеното от подсъдимият самопризнание не би могло да се разглежда като смегчаващо отговорността обстоятелство, тъй като признанието на вината е предпоставка за разглеждане на делото по тази процедура. С оглед индивидуализиране наказателната отговорност на дееца, съдът съобрази високата степента на обществена опасност на деянието и  дееца, мотивите и подбудите за извършването му, личността на извършителят.

       Съгласно разпоредбата на чл.373, ал.2 от НПК в случаите на чл.371, т.2 от НПК, съдът следва да определи наказанието при условията на чл.58а от НК, като индивидуализираното наказание по чл.54 от НК, бъде намалено с 1/3.

      Съобразно изискванията на закона съдът определи наказанието на подсъдимия за престъплението по чл.198, ал.1 от НК, към минимума предвиден за него – „ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, като взе предвид младежката възраст на извършителя, както и обстоятелството, че деянието не е довършено, и съгласно разпоредбата на чл.58а, ал.1 от НК го намали с 1/3 или наложи на подсъдимия наказание от „ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, което следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг режим“ на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС.

      По отношение на престъплението по чл.195, ал.1 от НК, съдът определи наказанието също към минимума от „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, като отчете ниската стойност на предметите на престъпното деяние, и на осн. чл.58а, ал.1 от НК го намали с 1/3, като наложи на подсъдимия наказание от „ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“.

      Тъй като двете престъпления са извършени от подсъдимия в условията на „реална съвкупност“ по смисъла на чл.23, ал.1 от НК, преди да е осъден с влязла в сила присъда за което и да е от тях, съдът   определи ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените на Д. НАЙ-ТЕЖКОТО ОТ ТЯХ „ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг режим“, на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС.

       На осн. чл.59, ал.1 и 2 от НК съдът приспадна при изпълнение на определеното общо наказание времето през което последният е бил с Мярка „Задържане за срок от 24часа“ взета по ЗМВР на 14.07.2018г., Мярка „Задържане за срок до 72часа“ взета с Постановление на ЛРП от 15.07.2018г. и времето през което последният е бил с Мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по настоящето производство, взета с Определение от 18.07.2018г. по НЧД № 330/18г. по описа на ЛРС, считано от 18.07.2018г. до 10.08.2018г.

       Така наложеното общо наказание на подсъдимия, съдът намира, че е от вид и размер да постигне целите на наказанието визирани в нормата на чл.36 от НК, както по отношение на подсъдимия, като го превъзпита занапред да спазва законите в страната и установеният правов ред, така и по отношение на останалите членове на обществото да им въздействат възпитателно и предупредително.    

        С оглед на обстоятелството, че на 01.08.2018г. е влязла в сила Присъда по НОХД № 332/18г. по описа на ЛРС, с която Д. е осъден за престъпление по чл.195, ал.1, т.7 във вр. с чл.194, ал.1 от НК, извършено на 12.07.2018г. на наказание „Една година лишаване от свобода“, при строг режим на изтърпяване, на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС, в сила от 01.08.2018г., и това престъпление се намира в условията на „реална съвкупност“ с престъпленията предмет на настоящето производство, то съдът на осн. чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК определи ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените на подсъдимият  по НОХД № 332/18г. по описа на ЛРС и определеното общо наказание по настоящето дело, НАЙ-ТЕЖКОТО ОТ ТЯХ „ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг режим“, на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС.

       С оглед на упоритата престъпна дейност на подсъдимия за сравнително кракът период от време, на фона на младата му възраст, съдът намира, че за постигане целите на наказанието следва да намери приложение и нормата на чл.24 от НК, за което УВЕЛИЧИ определеното общо наказание от „ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ с ШЕСТ МЕСЕЦА или подсъдимият Д. следва да изтърпи ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ от „ДВЕ ГОДИНИ И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, което да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „строг режим“, на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“б“ от ЗИНЗС.

         На осн.  чл.25, ал.2 от НК съдът ПРИСПАДА при изпълнение на определеното общо наказание изтърпяната част от наложеното на подсъдимият наказание по НОХД № 332/18г. по описа на ЛРС, считано от 10.08.2018г. до влизане на настоящата присъда в сила, както и времето на предварителното му задържане по НОХД № 356/18г. по описа на ЛРС, както следва: с Мярка „Задържане за срок от 24часа“ взета по ЗМВР на 14.07.2018г., Мярка „Задържане за срок до 72часа“ взета с Постановление на ЛРП от 15.07.2018г. и времето през което последният е бил с мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по настоящето производство, взета с Определение от 18.07.2018г. по НЧД № 330/18г. по описа на ЛРС, считано от 18.07.2018г. до 10.08.2018г.

      С оглед изхода на делото и на осн. чл.189, ал.1 от НПК, съдът осъди подсъдимият да заплати по сметка на ОД на МВР гр.София направените в хода на ДП деловодни разноски в размер на 134,90лв /сто тридесет и четири лева и деветдесет стотинки/, а в полза на ЛРС в полза на бюджета на съдебната власт  5лв държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

        Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :