НОХД № 219/18г. МОТИВИ :

 

 

 Производството е образувано по внесен в ЛРС Обвинителен акт, след приключило Бързо производство против П.Г.П. ***, с който му е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно за това, че на 13.05.2018г. около 13,15ч. в с.Долни Цибър, обл.Монтана, по ул.“Двадесета“ управлява МПС-лек автомобил, марка „БМВ“, модел 525, с рама № WBADF71040BS29239, негова собственост, без да е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

       Представителят на ЛРП в с.з. предлага на съда да приложи разпоредбата на чл.78а от НК, като признае подсъдимият за виновен в извършване на престъплението за което е предаден на съд по чл.345, ал.2 от  НК и да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба”, в минимален размер.

         Подсъдимият редовно призован се явява лично и с адв.В. И. от МАК. Признава се за виновен по повдиганото му обвинение и се възползва от правото си да не дава обяснения.

          Неговият защитник поддържа направеното предложение от представителя на ЛРП за приложение на разпоредбата на чл.78а от НК, тъй като от наложеното му административно наказания по чл.78а от НК към настоящият момент са изтекли 10 години и са налице законовите предпоставки за това.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на БП № 304/18г. по описа на РУ гр.Лом писмени доказателства, както следва: Докладна записка на л.4; Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки на л.5-8; АУАН № 476 от 13.05.2018г. на л.13; Справка за нарушител на л. 14,15,16; Служебна бележка на л.17; Справка за съдимост на л. 23, и гласни – показанията на разпитаните в с.з. свидетели Д.Ч., Т.Д., Н.Д..

         Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        Подсъдимият е млад човек, с чисто съдебно минало.

        Видно от приложената по делото Справка за съдимост не е осъждан, като с Присъда по НОХД № 277/08г. по описа на ЛРС, в сила от 05.12.2008г. е освободен от наказателна отговорност за извършено престъпление по чл.343, ал.3, б.“а“ във вр. с ал.1, б.“б“ във вр.с чл.342 от НК и на осн. чл.78а от НК му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 700лв, която да заплати по сметка на Бюджета на Съдебната власт. На осн. чл.343г във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК е лишен от право да управлява МПС за срок от 6 /шест/ месеца, което наказание е изтърпял за времето от 10.01.2009г. до 10.07.2009г.

         На 13.05.2018г. свидетелите Н.Д. и Т.Д., двамата полицейски служители в ЗЖУ-Монтана, по график се намирали на територията на Община Вълчедръм, за времето от 8ч. до 20ч. Около 13,15ч. се движели по ул.“Дванадесета“ в с.долни Цибър, обл.Монтана, когато забелязали пред тях движещ се лек автомобил, марка „БМВ“, модел „525 ТДС“, с поставени временни регистрационни табели. Спрели автомобила за проверка и установили, че водач на същия е подсъдимият, който е и негов собственик, а поставените рег. табели с № 085М310 са с изтекъл срок, тъй като валидността им е била до 25.04.2018г. За констатираното уведомили дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом. На място бил изпратен св.Д.Ч. – полицейски служител при ПУ гр.Вълчедръм, който след установява самоличността на водача на автомобила, в присъствието на св.Д. и Д., както и в присъствието на подсъдимия съставил АУАН № 476/13.05.2018г. в който отразил установеното по време на проверката.

       На мястото била изпратена и ДСОГ която извършила Оглед на местопроизшествие, за който бил съставен Протокол и Албум с фотоснимки.

        Горното се установява от фактическа страна от събраните в хода на БП писмени доказателства, както и показанията на разпитаните в с.з. свидетели, които съдът кредитира, като обективни, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и с останалите доказателства.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият подсъдимият П.Г.П. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 13.05.2018г. около 13,15ч. в с.Долни Цибър, обл.Монтана, по ул.“Двадесета“ управлява МПС-лек автомобил, марка „БМВ“, модел 525, с рама № WBADF71040BS29239, негова собственост, без да е регистрирано по надлежния ред, съгласно Наредба № І-45 от 24.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда  лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       Съгласно т.4 от Постановление N 7 от 4.11.1985 г., по н.д. N: 4/85г. на Пленума на ВС „От наказателна отговорност по  чл.78а НК могат да се освобождават и лицата, които са осъждани, но са реабилитирани, както и тези, които са освободени по глава осма от НК, ако е изтекла една година от изпълнение на наложената мярка за обществено въздействие или на административното наказание по  чл. 78а НК“.

        В случая действително няма доказателства дали подсъдимият е заплатил наложеното му административно наказание „Глоба“  в размер от 700лв. От датата на влизане на присъдата в сила – 05.12.2008г. до настоящият момент са изминали близо десет години.

       Съгласно Тълкувателно решение № 2/2017 на Върховния административен съд  от 12.04.2017 г. по Тълкувателно дело № 3 от 2016 (докладчик: съдия Аглика Адамова) се приема, че несъбраните глоби се погасяват с изтичане на две години от налагането им. В случая е изтекъл срок много по голям от визирания.

        Водим от горното, съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това със своя съдебен акт съдът призна подсъдимия за виновен в извършване на престъплението по чл.345, ал.2 от НК и го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минимален размер 1 000лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние, както и обстоятелството, че е оказал съдействие на проверяващите го.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

         На осн. чл.189, ал.1 от НПК съдът осъди подсъдимият да заплати по сметка на РС гр.Лом, в полза на бюджета на съдебната власт направените в хода на съдебното производство разноски в размер на 13,90лв /тринадесет лева и деветдесет стотинки/, както и 5лв държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист в полза на ВСС гр.София.

         Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :