Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 21.06.2018г.

                     

 

                              В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

      Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и втори февруари две хиляди и осемнадесета, година, в състав :

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ц., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 635/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

       С Наказателно постановление № 16/КОС от 19.10.2017г. на Началника на РУ гр.Лом В. В. на жалбоподателят С.П.Ц. с ЕГН ********** *** му е наложено на осн. чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/ и за извършено административно нарушение по чл.98, ал.1 от ЗОБВВП.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно.

       В с.з. жалбоподателят редовно призован не се явява, не изпраща процесуален представител, не сочи уважителни причини за неявяването си.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище по жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление № 16/КОС от 19.10.2017г. на Началника на РУ гр.Лом В. В. на жалбоподателят С.П.Ц. с ЕГН ********** *** му е наложено на осн. чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/ и за извършено административно нарушение по чл.98, ал.1 от ЗОБВВП,  за това, че на 06.10.2017г. около16ч. в с.Р……, при извършена проверка е установено, че същият притежава ловна пушка, марка „ИЖ/54“, кал.12 с № Т8421, като същата не я съхранява в метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно-заключващо устройство, съгласно изискванията. Пушката е намерена в спално помещение на обитаваната от него къща. Последният притежава Разрешително № 20160219887, издадено от 9-то РУ гр.София.

       В с.з. жалбоподателят не се явява, и не се представлява.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

       Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

       На 06.10.2017г. в РУ гр.Лом бил получен сигнал за неправилно съхранение на оръжие от страна на жалбоподателят. Да проверят сигнала били изпратени свидетелите – Д.Л. и Р.Р., двамата полицейски служители при РУ гр.Лом, които знаели, че този дом е наследствен на Ц. и той го посещава периодични. Посещавайки посочения адрес в с.Р………, в едно от спалните помещения на обитаваната от жалбоподателят къща, в гардероба проверяващите открили ловна пушка, в съседното помещение–хол, била открита въздушна пушка, а в чантичката на Ц.–газов пистолет.  Проверката била извършена около 16ч. в делничен ден.

       На 26.10.2017г. св.Д.Л. в присъствието на св.Р.Р., както и това на жалбоподателят съставил АУАН № 16/КОС, в който описал установеното нарушение на чл.98, ал.1 от ЗОБВВПИ, а именно, че лицето не съхранява законно притежаваното от него ловно оръжие в метална каса, неподвижно закрепена и снабдена със секретно-заключващо се устройство съгласно изискванията.

       Актът бил връчен на Ц., който при запознаването с него и подписването му направил възражения, че пушката се води на отчет в С.с метална каса по образец, а в с.Р. жалбоподателят пристигнал само за събота и неделя, с цел участие в излет на ловната дружинка.

      Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят С.П.Ц., на осн. чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ  административно наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/, за извършено нарушение на чл.59, ал.1 от ЗОБВВПИ.

      Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Д.Л. и Р.Р., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       В нормата на чл.98, ал.1 от ЗОБВВПИ е регламентирано, че всички огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства - за физическите лица на постоянния им адрес.

       По време на извършената проверка полицейските служители са установили, че е нарушена именно тази правна норма, като впоследствие е съставен АУАН, в който е описано установеното нарушение.

      Впоследствие при издаването на НП, АНО е наложил административно наказание на осн. чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ „Глоба” в размер на 500лв, но за извършено нарушение на чл.98, ал.1 от ЗОБВВПИ.

       От показанията на разпитаните в с.з. свидетели се установява, че проверката била извършена в делничен ден /четвъртък/. От показанията на същите тези полицейски служители, които обслужват района, в който се намира наследствения дом на жалбоподателя се установява, че той е член на Ловната дружинка в с.Р., обл.Монтана, постоянният му адрес е в гр.С., но Ц. живее в наследственият си имот в с.Р., обл.Монтана. Към момента на извършената проверка ловната му пушка, за която има издадено валидно Разрешително от 9-то РУ-София, на територията на което последната е следвало да бъде съхранявана се е намирала в гардероба на спалното помещение на обитаваната от жалбоподателят къща в с.., обл.Монтана.         

        Съгласно разпоредбата на чл.98, ал.1 от ЗОБВВПИ огнестрелните оръжия и боеприпасите за тях се съхраняват в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства. Поставянето и престояването им в такива специално пригодени каси по същество представлява съхранение на огнестрелното оръжие, по време на което то не се носи от притежателя му и не се ползва по предназначение, при което е ограничен и изключен достъпът на други лица до него.

       Водим от горното съдът намира, че извършеното административно нарушение от страна на жалбоподателят е доказано по безспорен и категоричен начин,и АНО правилно е ангажирал неговата административно-наказателна отговорност.

         Издаденото НП се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да се потвърди изцяло, а депозираната жалба да бъде оставена без уважение, поради което и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

 

         ПОТВЪРЖДАВА  НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16/КОС от 19.10.2017г. на Началника на РУ гр.Лом В. В., с което на жалбоподателят С.П.Ц. с ЕГН ********** *** му е наложено на осн. чл.193, ал.1 от ЗОБВВПИ административно наказание „ГЛОБА” в размер на 500лв /петстотин лева/ и за извършено административно нарушение по чл.98, ал.1 от ЗОБВВП, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на РУ МВР гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                   

 

      

 

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ :