РЕШЕНИЕ

Гр.Лом, 19.04.2018г.

               В   ИМЕТО    НА    НАРОДА

Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на деветнадесети януари две хиляди и осемнадесета, година, в

състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 649/17 по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

С Наказателно постановление № 382 от 14.11.2017г. на Началник на Митница Лом - АНО, упълномощен на осн. чл.128, ап.З от ЗАДС със Заповед № ЗАМ 552/11.05.2017г. на Директора на АМ, на жалбоподателят П.Р.Ц. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.123, ал.1 от ЗАДС му е наложено административно наказание „ГЛОБА" в размер на 1 000лв /хиляда лева/ за извършено административно нарушение на чл.123, ал.1 от ЗАДС, и на осн. чл.124, ал.1 от ЗАДС в полза на държавата са отнети стоките предмет на нарушението-0,680кг тютюн, на стойност 21,31лв, представляваща пазарната цена на стоката по смисъла на чл.4, т.39 от ЗАДС.

Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

В с,з. жалбоподателят не се явява лично, представлява се от пълномощник адв.К.А. от МАК, която от негово име


поддържа жалбата и моли съда да постанови решение с което да отмени издаденото НП, изцяло като незаконосъобразно.

Въззиваемият редовно призован не се явява в с.з., представлява се от юрисконсулт Владимир Йорданов, който оспорва жалбата, като неоснователна и моли съда да постанови решение с което потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразно.

Доказателствата по делото са писмени и гласни.

Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

С Наказателно постановление № 382 от 14.11.2017г. на Началник на митница Лом - АНО, упълномощен на осн. чл.128, ал.З от ЗАДС със Заповед № ЗАМ 552/11.05.2017г. на Директора на АМ, на жалбоподателят П.Р.Ц. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.123, ал.1 от ЗАДС му е наложено административно наказание „ГЛОБА" в размер на 1 000лв /хиляда лева/ за това, че на 12.07.2017г. около 10,30ч. в с.******, обитаван от Ц., била извършена проверка, при която е установено, че последният държи 0,680кг тютюн, в найлонов плик без български акцизен бандерол, с което е извършил административно нарушение на чл.123, ал.1 от ЗАДС. С така издаденото НП на осн. чл.124, ал.1 от ЗАДС в полза на държавата са отнети стоките предмет на нарушението - 0,680кг тютюн, на стойност 21,31лв, представляваща пазарната цена на стоката по смисъла на чл.4, т.39 от ЗАДС.

В с.з. процесуалният представител на жалбоподателят поддържа жалбата и моли съда да издаде решение с което отмени издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, тъй като при издаването му са допуснати съществени процесуални нарушения.

Въззиваемият не се явява, представлява се от юрисконсулт В. Й., който оспорва депозираната жалба и моли съда да постанови решение, с което потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразно.

Депозираната жалба, съдът намира за процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна.

На 12,07.2017г. полицейските служители в Икономическа полиция при РУ гр.Лом А.Ж. и В.Д. получили оперативен сигнал, че жалбоподателят съхранява в дома си в с.******, обл.Монтана акцизни стоки без бандерол. Във връзка с проверка на получения сигнал посетили посоченият адрес, като на място поискали съдействие от мл.ПИ при РУ гр.Лом, ПУ гр.Вълчедръм св.В.


Ц., който обслужва района на с.Септемврийци и с.Бъзовец, обл.Монтана. При посещение на адреса попитали жалбоподателят дали съхранява в дома си акцизни стоки без бандерол, при което той им отговорил, че преди двадесет дни е закупил 1кт ситно нарязан тютюн от незапознато за него лице от гр.Монтана, който използвал за лични нужди на цялото семейство, тъй като всичките му членове били пушачи.

С Протокол за доброволно предаване Ц. предал на органите на МВР 1бр. полиетиленов плик, червен на цвят, съдържащ 0,680кг насипен ситно нарязан тютюн без български акцизен бандерол.

На място св.В.Ц. в присъствието на св.А.Ж. и жалбоподателят П.Р.Ц. съставил АУАН № 4/ЗАДС от 12.07.2017г., в който описал установеното по време на проверката административно нарушение на чл.123, ап.1 от ЗАДС.

Впоследствие възоснова на съставения АУАН, на 14.11.2017г. АНО -Началника на Митница Лом издал атакуваното НП № 382/17г., с което наложил на жалбоподателят на осн. чл.123, ал.1 от ЗАДС му е наложено административно наказание „ГЛОБА" в размер на 1 000лв /хиляда лева/.

Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства - полицейската преписка, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели В.Ц. и А.Ж., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни -умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

В нормата на чл.123, ал.1 от ЗАДС е обявено за наказуемо държането, предлагането, продаването, превозването или пренасянето на акцизни стоки без бандерол когато такъв е задължителен, или акцизни стоки, облепени с неистински или подправен бандерол, или бандерол с изтекъл срок на валидност.

Безспорно е, че намереният в частния дом тютюн е тютюнево изделие по смисъла на чл.12, ал.1, т. 1 от ЗАДС, че е акцизна стока, съгласно разпоредбата на чл.4, т.1 във вр. с чл.2, т.2 от същия закон. Съгласно чл.2, т.2 от ЗАДС тютюневите изделия, към които се отнасят цигарите и тютюна за пушене подлежат на облагане с акциз и предвид разпоредбата на чл.99, ал.2 т.2 ,от ЗАДС тези продукти, трябва да са облепени с бандерол.


В предвид на изложеното до тук, съдът намира, че описаното деяние в съставеният против жалбоподателя акт съдържа всички обективни и субективни признаци на административно нарушение по смисъла на чл.6 от ЗАНН и осъществяват както от субективна така и от обективна страна състав на административно нарушение по ЗАДС, за което жалбоподателя основателно е бил санкциониран. Ето защо съдът намира, че жалбоподателя е извършил посоченото административно нарушение.

Съгласно разпоредбата на чл.128, ал.З от ЗАДС в случаите, когато констатират нарушения по чл.123, ал.1, 2 и 6 от ЗАДС, полицейските органи на МВР съставят актовете за установяване на нарушения или фишовете по чл.1266, като Наказателните постановления се издават от директора на Агенция "Митници" или от оправомощени от него длъжностни лица. Посочената норма се явява специална и регламентира едно изключение от предвидената в чл.128, ал.2 компетентност на митническите органи да съставят АУАН за нарушения по ЗАДС. От събраните по делото доказателства безспорно е установено, че вмененото на санкционираното лице нарушение е такова по чл.123, ал.1 от ЗАДС и е установено от полицейски органи на МВР, във връзка с което е била образувана досъдебно производство

Предвид гореизложеното правилно наказващият орган е санкционирал жалбоподателя. При определяне размера на наказанието административнонаказващият е взел предвид целите на наказанието определени в чл.12 от ЗАНН, както и изискванията на чл.27 от ЗАНН - да отчита тежестта на конкретното нарушение, подбудите за неговото извършване и други смекчаващи или отегчаващи обстоятелства и имотното състояние на нарушителя, а също и обществената опастност на този вид административно нарушение, като е наложил наказанието в предвидения в правната норма минимален размер

Водим от горното, съдът

РЕШИ:

ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 382 от 14.11.2017г. на Началник на Митница Лом - АНО, упълномощен на осн. чл.128, ал.З от ЗАДС със Заповед № ЗАМ 552/11.05.2017г. на Директора на АМ, с което на жалбоподателят П.Р.Ц. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.123, ал. 1 от ЗАДС му е наложено административно наказание „ГЛОБА" в размер на 1 000лв /хиляда лева/ за извършено административно


нарушение на чл.123, ал.1 от ЗАДС, и на осн. чл.124, ал.1 от ЗАДС в полза на държавата са отнети стоките предмет на нарушението - 0,680кг тютюн, на стойност 21,31лв, представляваща пазарната цена на стоката по смисъла на чл.4, т.39 от ЗАДС ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на Митница Лом за сведение и изпълнение.

                      РАЙОНЕН СЪДИЯ :