П   Р   И   С   Ъ   Д    А

                                               

                                              

 

                                      Гр.Лом  21.06.2018г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А        

 

 

       Ломски   районен съд, втори наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на двадесет и първи юни две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                   

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ :   БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА      

                                                  

 

       при секретаря Л.П.  и с участието на прокурор при ЛРП Ели Лазарова, като разгледа докладваното  от съдия Славчева НОХД № 87/18г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимият Т.С.П. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, с постоянен адрес ***, със средно образование, неженен, безработен, неосъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 01.05.2017г. около 01,10ч. в гр.лом, по ул.“Пристанищна“, с посока на движение от гр.Монтана към гр.Видин, при управление на МПС – лек автомобил, марка „мерцедес“, модел „320Е“, с ……., негова собственост, нарушил правилата за движение по пътищата – чл.20, ал.1 и ал.2 от ЗДвП и чл.5, ал.1, т.1 от ЗДвП, и по непредпазливост причинил имуществени вреди на лек автомобил марка „Ситроен“, модел „С 5“, с ………, собственост но Д.И.П. ***, на обща стойност 8 591,30лв, поради което и на осн. чл.343, ал.1, б.“а“ във вр. с чл.342, ал.1 и чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, чието изпълнение на осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

        На осн. чл.343г във вр. с чл.343, ал.1, б.“а“ във вр. с чл.342, ал.1 във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимият Т.С.П.  със снета по делото самоличност ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 1 /една/ година.

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимият Т.С.П. със снета по делото самоличност ЗА ВИНОВЕН в това, ме на 01.05.2017г. около 01,10ч. в гр.Лом, ул.“Пристанищна“ управлявал МПС-лек автомобил, марка „Мерцедес“, модел „320Е“, с рег……, негова собственост с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 1,90 на хиляда, установени по надлежния ред – Протокол № 1260/02.05.2017г. за химически анализ на кръвта на НТЛ при ОД на МВР гр.Монтана, поради което и на осн. чл.343б, ал.1 във вр. с чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, чието изпълнение на осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила, както и на наказание „ГЛОБА“ , в размер на 200лв /двеста лева/, която да заплати в полза на държавата.

 

        На осн. чл.343г във вр. с чл.343, ал.1, б.“а“ във вр. с чл.342, ал.1 във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК ЛИШАВА подсъдимият Т.С.П.  ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от 1 /една/ година и 3 /три/ месеца.

 

        На осн. чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на подсъдимият Т.С.П. със снета по делото ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените, най-тежкото от тях „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, чието изпълнение на осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

         На осн. чл.23, ал.2 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното общо наказание на подсъдимият Т.С.П. - „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, наказанието „ЛИШАВАНЕ  ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от 1 /една/ година и 3 /три/ месеца.

 

         На осн. чл.59, ал.4 от НК ПРИСПАДА при изпълнението на наказанието  „ЛИШАВАНЕ  ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“ за срок от 1 /една/ година и 3 /три/ месеца, времето през което за същото деяние подсъдимият е бил лишен от възможността да упражнява това си право по административен ред, считано от 01.05.2017г.

 

 

        На осн. чл.23, ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното общо наказание на подсъдимият Т.С.П. - „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, наказанието „ГЛОБА“, в размер на 200лв /двеста лева/, която да заплати в полза на държавата.

 

 

       На осн. чл.189, ал.1 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият  Т.С.П. със снета по делото самоличност за заплати по сметка на МВР гр.София направените по делото разноски в хода на ДП в размер на 327,46лв /триста двадесет и седем лева и четиридесет и шест стотинки/, а  по сметка на ЛРС, в полза на бюджета на съдебната власт направените по делото разноски в хода на съдебното производство в размер на 61лв /шестдесет и един лева/, както и 5лв /пет лева/ държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист в полза на ВСС гр.София.

 

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

 

                                           

                         

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :