НОХД № 133/18г. МОТИВИ :

 

 

      Подсъдимият Л.С.М. *** е обвинен в това, че на 20.03.2018г. в с.**********, обл.Монтана държи акцизни стоки без български акцизен бандерол, какъвто се изисква по закон, съгл. чл.2, т.2 от ЗАДС и чл.25, ал.1 от ЗТТСИ – 2 000кутии с цигари, марка „BUSINESS ROYALS„ и 170кутии с цигари марка „DONATELLA“, на обща стойност 16 275лв, като случаят е немаловажен - престъпление по чл.234, ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа обвинението което намира за доказано по безспорен и категоричен начин от събраните доказателства. Предлага на съда да постанови осъдителна присъда, с която да признае подсъдимият за виновен в извършване на престъплението за което е предаден на съд и да му наложи предвидените в закона кумулативни наказания - „Лишаване от свобода“ за срок от една година и шест месеца, чието изпълнение да бъде отложено с изпитателен срок от Три години, считано от влизане на присъдата в сила и „Глоба“ до десет кратния размер на пазарната цена на акцизните стоки без бандерол. Веществените доказателства да бъдат иззети на осн. чл.234, ал.3 във вр. с чл.53, ал.1, б.“а“ от НК.  

        Подсъдимият се явява в с.з. лично и с договорен защитник адв.Н.А. от МАК. Не се признава за виновен в извършване на престъплението за което е предаден на съд, дава обяснения отностно обстоятелствата свързани с него.

        Договорният защитник на подсъдимият адв.Н.А. от МАК пледира съдът да постанови оправдателна присъда, с която признае неговият подзащитен за невиновен и го оправдае по повдигнатото му обвинение, тъй като в хода на делото не е установен субективният елемент за извършването на това престъпление.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       Подсъдимият живее сам в с.*****, общ.Вълчедръм, обл.Монтана, и работи в ******, общ.Вълчедръм, обл.Монтана, като „преподавател-възпитател“. Тъй като често пътува до Италия където живеят неговите деца и отсъства от дома си, М. е предоставил ключ от дома си на своят племенник св.А. М., който живее със съпругата си св.З.Б. ***, за да може да наглеждат дома му и да се грижат за животните когато го няма.

         На 20.03.2018г. в ранният следобяд свидетелите Д.Ч., З.В., З.М., Д.Н. и В.Ц., всички полицейски служители в ПУ гр.Вълчедръм се намирали на територията на с.Горни Цибър, общ.Вълчедръм, обл.Монтана. Около 15ч. св.З.В. получил анонимно обаждане по телефона, че „*****“ от с.***** се съхраняват цигари без бандерол, които са докарани с лек автомобил, марка „Мерцедес“ с рег.№ М 55 35, управляван от жена“. Във връзка с проверка на сигнала полицейските служители се придвижили към моста, водещ към селото, по който след около двадесет минути минал посочения лек автомобил. Същият по данни на органите на МВР бил спрян за проверка около 15,30ч.-16ч. непосредствено след спирането му свидетелите З.М., З.В. и Д.Ч. се отправили към дома на подсъдимия, известен в селото като „*****“, а св.Д.Н. и В.Ц. останали с водача на автомобила. При извършената проверка установили, че това е св.С.Н., която пътувала сама, връщайки се от с.Долни Цибър, обл.Монтана, където била по работа.

        Подсъдимият бил намерен от свидетелите в дома си на ул.“Дванадесета“ № 25, около 16,30ч. Попитали го дали в дома си съхранява акцизни стоки без бандерол, а именно цигари, при което той отговорил, че няма. Попитали го дали могат да проверят дома му при което подсъдимия ги поканил да влязат. Така тримата полицейски служители заедно с подсъдимия започнали да обхождат първоначално стаите на двата етажа на къщата, след това гаража и селскостопанските постройки. След като проверили навсякъде и не открили цигари, отново попитали подсъдимият дали съхранява такива и той отново отрекъл. При което започнали да обхождат отново стая по стая в къщата. Така в една от стаите на къщата, използвана за килер от М. намерили 4бр. кашони с цигари „Бизнес Роял“ и един кашон цигари със 17 стека цигари „Донател“, всички без българки акцизен бандерол. Кашоните били разположени в средата на стаята на видно място, като били отворени.

       Полицейските служители уведомили дежурният ОДЧ при РУ гр.Лом, който им разпоредил да запазят местопроизшествието и изпратил ДСОГ, която по-късно извършила Претърсване и изземване в присъствието на поемнни лица, за което процесуално-следствено действие бил съставен Протокол, одобрен впоследствие от съдия при ЛРС.

       Както към момента на намирането на цигарите, така и впоследствие в хода на ДП и съдебното производство подсъдимият твърдял, че нищо не знае за произхода на намерите в дома му цигари, че живее сам, но ключ от дома му има неговия племенник св.А.С. и съпругата му св.З.Б.. Последната е разпитана в хода на ДП, в присъствието на адвокат, като по време на разпита и последната заявила, че няма връзка с намерението в дома на подсъдимият цигари и нищо не знае.

       В хода на съдебното производство по време на разпита и пред настоящият съдебен състав св.Б. заявила, че на въпросната дата окол15,30ч. следобяд била от своето дете, което и съобщило, че животните на подсъдимият били излезли от двора му. Тъй като тя имала ключ от дома му незабавно се отправила натам. Минавайки по улицата забелязала движещ се автомобил, в който имало мъж и жена, които я спряли и след проведен кратък разговор помежду им, и предложили цигари без български акцизен бандерол, които да продаде, и впоследствие да им предаде парите. Тя се съгласила и взела от тях четири кашона и 17 стека цигари, които пренесла от улицата в дома на подсъдимия, от който имала ключ, като по-късно вечерта била решила да ги пренесе в дома си. Била изплашена от стореното от нея, поради което по време на разпита и в хода на ДП дава неверни показания. След като говорила със своя съпруг–св.Асен М., тя осъзнала последствията от своята постъпка, тъй  като те рефлектирали по отношение на подсъдимия.

      Горното се установява от фактическа страна от събраните в хода на ДП и приобщени от съда писмени доказателства, от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Д.Ч., З.В., З.М., Д.Н., В.Ц., З.Б., А. М. и А.С., които съдът кредитира като обективни, последователни и взаимно свързани, както помежду си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съдът дава вяра и на обясненията на подсъдимия, които в случая освен средство за негова защита са и годно доказателствено средство. Последните не са изолирани, а са във връзка с приетият от съда доказателствен материал.

      В хода на проведеното съдебно следствие по безспорен и категоричен начин бе установено, че на 20.03.2018г. около 15,30ч.-16,30ч. полицейските служители Д.Ч., З.В., З.М., след получен анонимен сигнал, че непозната жена, която управлявала лек автомобил е докарала в дома на подсъдимият цигари без български акцизен бандерол, установили в дома му акцизни стоки без български акцизен бандерол, какъвто се изисква по закон, съгл. чл.2, т.2 от ЗАДС и чл.25, ал.1 от ЗТТСИ–2 000кутии с цигари, марка „BUSINESS ROYALS„ и 170кутии с цигари марка „DONATELLA“. Подсъдимият оказал пълно съдействие на органите на МВР, като ги поканил в дома си, с цел да им покаже, че не крие нищо незаконно.

        От писмените и гласни доказателства по делото бе установено, че въпросният ден подсъдимият, който работи в *****, обл.Монтана, като „преподавател-възпитател“ бил на работа, като около 15,30ч. провел служебен разговор с директора на училището. Впоследствие на път за дома си минал пред дома на св.А.С., за да си вземе автомобила, който бил оставил на ремонт.

       От дадените от св.Б. показания в с.з. бе установено, че именно тя е занесла в дома на подсъдимия цигарите предмет на престъплението, без негово знание и съгласие.

      Съдът намира, че в хода на съдебното производство не бе доказано по безспорен и категоричен начин, че подсъдимият е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.234, ал.1 от НК. Предмет на същото са акцизни стоки без бандерол, а изпълнителното деяние се състои от две форми - „продава” или „държи” такива стоки.

       Престъплението е на формално извършване и се довършва с осъществяването на фактическата власт върху акцизните стоки без бандерол.

      „Държането” като изпълнително деяние по съдържание е трайно състояние на фактическа власт, установена или упражнявана върху определена вещ.

        От субективна страна – престъплението по чл.234 от НК е формално и се извършва пряк умисъл. Деецът съзнава, че продава или държи акцизни стоки без бандерол, изискван по силата на закон и че случаят не е маловажен. Липсата на който и да е от коментираните признаци води до изводи за несъставомерност на деянието.

         В случая от събраните по делото гласни доказателства – показанията на разпитаните полицейски служители се установява, че анонимният сигнал е получен около 15,30ч. Малко след това е спрян посоченият в сигнала лек автомобил, който следва да е докарал въпросните цигари. Проверката в дома на подсъдимия е извършена около 16-16,30ч, което налага извода, че от момента на появата на предмета на престъплението в дома на подсъдимият до момента на неговото установяване от органите на МВР са изминали само няколко минути.

        На следващо място не бяха ангажирани доказателства за наличието на умисъла от страна на подсъдимият, което води до несъставомерност на деянието от субективна страна. Цялото поведение на подсъдимият от момента на появата на полицейските служители в дома му до приключване на съдебното производство, оказаното от него съдействие и  твърдението му, че не е знаел за местонахождението на предмета на престъплението, което съпоставимо с поведението на св.З.Б. от започване на ДП до приключване на делото, обосновават извода, че държавното обвинение не доказа наличието на умисъл и деянието се явява несъставомерно и от субективна страна. 

       В предвид на изложеното по-горе, съдът постанови присъда с която на осн. чл.304 от НПК призна подсъдимият за НЕВИНОВЕН в извършване на престъплението за което е предаден на съд от държавното обвинение и ГО ОПРАВДА по повдигнатото му обвинение по чл.234, ал.1 от НК.

       Тъй като притежанието на предмета на престъплението е забранено, съдът на осн. чл.53, ал.2, б.“а“ от НК с присъдата си ОТНЕ в полза на държавата вещите, предмет на престъплението, иззети като веществени доказателства 4бр. кашона, съдържащи общо – 2 000кутии с цигари, марка „BUSINESS ROYALS“ и 1бр.кашон, съдържащ общо 170кутии с цигари марка „DONATELLA“, които се намират на съхранение в РУ гр.Лом, тъй като притежаването им е забранено, и същите подлежат на унищожаване.

        Водим от горното съдът постанови присъдата си.

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :