НАХД № 196/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият В.Л.В. *** за това, че на  01.03.2018г. около 15,20ч. в гр.Лом, по ул.“Войводина бахча“ си служил с контролни знаци – регистрационни табели № ….., монтирани на управляваното от него МПС – лек автомобил, марка „Опел“, модел „Тигра“, с номер на рама WOL00075S4339214, издаден за друго МПС – лек автомобил, марка „Форд“, модел „Мондео“, собственост на Е…..1– престъпление по чл.345, ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в размер на 1 500лв.

      Обвиняемият редовно призован не се явява лично.

      Делото е разгледано в негово отсъствие при условията на чл.378, ал.1, изр.2 от НПК, тъй като е редовно призован, не се явява и не сочи уважителни причини за това. Съдът е назначил защитник на обвиняемият на осн. чл.94, ал.1, т.8 от НПК – определеният от АС гр.Монтана за такъв, който е бил назначен за негов защитник и на ДП – адв.К.Г. от МАК, която се явява в с.з. Поддържа направеното искане на ЛРП за освобождаване от наказателна отговорност, като моли съда да определи предвиденото в закона административно наказание „Глоба“ в минимален размер.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на ДП № 118/18г. по описа на РУ гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Докладна записка на л.4; Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки на л.5-8; АУАН № 242/06.03.2018г. на л. 9; АУАН № 241/06.03.2018г. на л.10; Справка за нарушител на л.11; Справка на л. 12 и 13; Служебна бележка на л. 14; Докладна записка на л. 18; 3бр. Сведения на л. 19, 20 и 21; Договор за покупко-продажба на МПС на л.22; Протоколи за разпит на свидетелите Л. Т. Л. на л.23, Р. Л. Г. на л.24, В. М. Л. на л.25, И.ло Л. Г. на л.26; С. М. И. на л.27; ведно със служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост от 14.06.2018г. на БС при ЛРС.

         Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        Обвиняемият е млад човек, с чисто съдебно минало.

        На 01.03.2018г. обвиняемият закупил лек автомобил марка „Опел“, модел „Тигра“, с номер на рама ……., и поставени рег.табели с № ….. Около 15,20ч. същия ден, движейки се по ул.“Войводина бахча“ в гр.Лом се насочил към сервиз на СБА, тъй като автомобила бил повреден и имал нужда от ремонт. Пристигайки там провел разговор със св.Росен Григоров, на който му казал, че автомобила е без документи за собственост, а поставените регистрационни табели са от друго МПС. Свидетелят отказал да приеме автомобила за ремонт, с оглед на казаното от обвиняем, вследствие на което последният си тръгнал, но оставил автомобила в сервиза, тъй като не могъл да запали. Св.Григоров незабавно сигнализирал органите на РУ гр.Лом и на място били изпратени полицейските служители – св.И. Г. и С. И.. Същите извършили справка за поставените регистрационни номера и установили, че те са предназначени за друго МПС-лек автомобил, марка „Форд“, модел „Мондео“, собственост на ……..

        Било установено, и че обвиняемият е неправоспособен водач. Впоследствие на 06.3.2018г. св.И. Г. и С. И., както и на обвиняемият му съставил 2бр. АУАН, както следва : с № 242/06.03.2018г. по чл.140, ал.1 от ЗДвП и № 241/06.03.2018г. по чл.150 от ЗДвП.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият  В.Л.В. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.1 от НК, а именно, че на 01.03.2018г. около 15,20ч. в гр.Лом, по ул.“Войводина бахча“ си служил с контролни знаци – регистрационни табели № …., монтирани на управляваното от него МПС – лек автомобил, марка „Опел“, модел „Тигра“, с номер на рама ……, издаден за друго МПС – лек автомобил, марка „Форд“, модел „Мондео“, собственост на…..

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда  лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в размер близък до минималният такъв, а именно от 1 200лв /хиляда и двеста лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

       Съдът намира, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.       

        С настоящият съдебен акт съдът постанови иззетите като веществено доказателства 2бр.  регистрационни табели с № …..да бъдат изпратени на Служба „КАТ“ при ОД МВР гр.Монтана за връщането им на собственика на регистрираното МПС – …..“.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :