Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

гр. Лом, 08.10.2018 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание тринадесети септември,  две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова,

 

при секретаря Любомира П., като разгледа докладваното от съдия Миронова гр.д. № 1839 по описа за 2018 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

           

            Охранително производство по реда на чл. 330 и следв. ГПК.

            Иск е с правно основание чл. 50 СК.

            Молителите О.П.Х.,  ЕГН **********,*** и Р.Е.Х., ЕГН **********,***, са предявили иск за прекратяване на сключеният между тях граждански брак, поради сериозно и непоколебимо взаимно съгласие.

В молбата си сочат, че съгласието им за прекратяване на брака, първи по ред и за двамата е сериозно, непоколебимо и взаимно.

Представили са писмено споразумение съгласно изискванията на чл. 51 СК и писмени доказателства.

От доказателствата по делото, съдът прие за установено следното:

            Молителите са сключили граждански брак на 03.08.1991 г., с Акт № 208/03.08.1991 г. на Община  Монтана.

От брака си нямат ненавършили пълнолетие деца.

В съдебно заседание молителите се явяват лично. Поддържат представеното споразумение.

Заявяват сериозното си и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен.

Молят да бъде утвърдено представеното споразумение.

            Съдът, като взе предвид становището на молителите, сериозното и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, споразумението което урежда всички въпроси в съответствие разпоредбата на чл. 51 ал.1 СК, намира искането за основателно.

Бракът между молителите следва да бъде прекратен, а споразумението – утвърдено, като непротиворечащо на закона.

            Мотивиран от горното, съдът

Р     Е     Ш     И:

            ПРЕКРАТЯВА с развод, сключеният на 03.08.1991 г., с Акт № 208/03.08.1991 г. на Община  Монтана Граждански брак между Р.Е.Х., ЕГН **********,*** и О.П.Х.,  ЕГН **********,***, поради сериозно и непоколебимо съгласие.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение, подписано от тях, а именно:

            1.         Страните нямат ненавършили пълнолетие деца от брака си.   

2.         Страните нямат претенции за издръжка един спрямо друг след прекратяването на брака. .

            3. След прекратяването на брака съпругата Р.Е.Х., ЕГН **********,*** ще продължи да носи придобитото с брака фамилно име Х..  

            4. ПРЕДОСТАВЯ ползването на семейното жилище, с административен адрес: ***********, на съпруга, О.П.Х.,  ЕГН **********,***.

            5. Придобитите по време на брака недвижими имоти и автомобили, съпружеска имуществена общност се поделят по следния начин:

            А. В ДЯЛ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНА СОБСТВЕНОСТ на О.П.Х.,  ЕГН **********,*** се поставят:

            а/ САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор 48489.11.572.3.4, по кадастралната карта и кадастралните регистри, одобрени със Заповед № РД-18-29/05.04.2006 год. на изпълнителния директор на АГКК, находящ се в гр. Монтана, с административен адрес: ***********, целият с площ от 63,20 /шестдесет и три цяло и двадесет/ кв.м., намиращ се в сграда № 3, разположена в ПИ с идентификатор 48489.11.572, с предназначение на обекта – жилище, апартамент, брой нива – 1, при съседни самостоятелни обекти в сградата: на същия етаж – 48489.11.572.3.3, под обекта – 48489.11.572.3.38 и 48489.11.572.3.37 и над обекта – 48489.11.572.3.8, заедно с прилежащата част – избено помещение № 20, с площ от 4,55 кв.м. и 3,28 % от сградата и 0,40% от правото на строеж.

            Данъчната оценка на имота е 28224,60 лв.

 

            б/ ЛЕК АВТОМОБИЛ, марка ФОРД, модел МОНДЕО, с рег. № М 47 21 ВН, цвят: сив металик, с рама № WF0DXXGBBD8Y81877, с двигател без номер.

            Застрахователната стойност на автомобила е  500 лв.

            6.         Суми за уравнение на дела си О.П.Х.,  ЕГН **********,*** не дължи, като  Р.Е.Х., ЕГН **********,*** се съгласява, че недвижимият имот е придобит със средства, които О.П.Х.,  ЕГН **********,*** е получил като дарение от трето лице, а автомобилът е закупил с лични средства.

            7.         Потребителският кредит, получен от Банка ДСК ЕАД от О.П.Х.,  ЕГН **********,*** ще бъде погасяван изцяло от О.П.Х.,  ЕГН **********,*** до пълното му погасяване, като той се съгласява и декларира, че няма да има претенции към Р.Е.Х., ЕГН **********,*** за изплатените от него за погасяване на кредита суми.

            8.         Движимите вещи – покъщнина, придобити по време на брака, по взаимно съгласие на страните остават в недвижимия имот, описан по-горе, като страните няма да имат претенции от взаимен характер по отношение на тези вещи.

9.         Личното си имущество страните са си поделили доброволно и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

 

            ОСЪЖДА Р.Е.Х., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на ЛРС сумата от 20 лв. , представляваща окончателна държавна такса за водения брачен процес, както и 5,00 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            ОСЪЖДА О.П.Х.,  ЕГН **********,*** да заплати по сметка на ЛРС сумата от 594,92 лв. /петстотин деветдесет и четири лева, 92 стотинки/, от които: 574,92 лв. държавна такса върху стойността на дела му по споразумението за имуществените отношения и 20 лв. окончателна държавна такса за водения брачен процес, както и 5,00 лв. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: