ПРОТОКОЛ

гр. Л О М, 24.10.2018 г.

Ломски районен съд, наказателна колегия, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на двадесет и четвърти октомври две хиляди и осемнадесета година в състав:

                        

                              Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

                 Съдебни заседатели: О.Х.Е.

                                                     Е.К.С.     

 

при участието на секретар: Л. П. и прокурора РАЙНА ПЕТРОВА, сложи за разглеждане НОХД № 344 по описа за 2018 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване в 09.00 часа се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

                                     

                                  О П Р Е Д Е Л И :

 

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. В. И. от МАК, в качеството на защитник на подсъдимия К.Ц.К. ***, от една страна и от друга страна прокурор при ЛРП Райна Петрова, за следното:

Подсъдимият К.Ц.К. роден на *** ***, българин, български гражданин, основно образование, живущ ***, разведен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********, Е ВИНОВЕН В ТОВА, че на 19.12.2016г в с. Трайково, обл. Монтана, ул. “……., държи 1 брой двуцевна пушка, марка “LeCentraure”с номер на приклада 3591 и цев № 57913, представляваща огнестрелно оръжие по смисъла на чл. 4, ал. 2, във вр. с ал. 1 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и боеприпаси - 14 броя патрони 16 кал., 3 броя малокалибрени патрони, 1 бр. патрон за карабина - без да има за това надлежно разрешение, поради което и на основание чл. 339, ал. 1 предл. второ от НК, при условията на чл. 55, ал. 1, т. 1 НК, МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ЕДНА ГОДИНА «ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА», като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

Подсъдимият К.Ц.К. със снета по делото самоличност, Е  ВИНОВЕН в това, че на 19.12.2016г в с. Трайково, обл. Монтана, ул. ……., в маловажен случай, без надлежно разрешително, придобил и държал високорисково наркотично вещество – суха растителна маса от рода на  „конопа” /марихуана/, поставено в 1 бр. розов полиетиленов плик с общо нето тегло 17,35 грама, със съдържание на активен наркотично действащ компонент – тетрахидроканабинол– 1,57%, установено с физико-химична експертиза № 17/НАР-285/07.04.2017 год. на НТЛ при ОД МВР Монтана, поставено под забрана съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Списък № 1 към чл.3, ал.2– „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина” на обща стойност 104,10 лева, съгласно ПМС № 23/29.01.1998 година, поради което и на основание чл. 354а, ал.5, във вр. ал.3, т.1 от НК, при условията на чл. 54 НК, МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание «ГЛОБА» в размер на 500ЛВ /ПЕТСТОТИН ЛЕВА/, която да заплати в полза на Държавата.

На основание чл. 23, ал. 1 от НК СЕ ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимия К.Ц.К. със снета по делото самоличност едно ОБЩО НАКАЗАНИЕ, а именно най-тежкото от ЕДНА ГОДИНА «ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА», като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

 На основание чл. 23, ал. 3 от НК, към така определеното най-тежко наказание СЕ ПРИСЪЕДИНЯВА частично наказанието „ГЛОБА“ в размер на 200лв  /ДВЕСТА ЛЕВА/.  

На основание чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК, във вр. чл. 67, ал. 1 от НК, възпитателната работа по отношение на условно осъдения подсъдим К.Ц.К., СЕ ВЪЗЛАГА на районен инспектор при РУ гр. Лом на района по местоживеене на подсъдимия.

           

На основание чл.53, ал.2, б.“а“ от НК, ОТНЕМА в полза на Държавата – 1 брой двуцевна пушка, марка “LeCentraure”с номер на приклада 3591 и цев №57913, оставена на съхранение в служба КОС при РУ-Лом.

На основание чл. 354, ал. 6 НК, ОТНЕМА в полза на Държавата – 1 бр. розов полиетиленов плик с общо нето тегло 17,35 грама коноп /марихуана/, оставени на съхранение в ЦМУ, отдел „МРР-НОП“, следва да бъдат унищожени, чрез изгаряне.

На подсъдимия К.Ц.К. ***, ВРЪЩА – 1 бр. газов пистолет марка „Екол“ с пълнител без патрони, кал. 9мм, 1 бр. пистолет марка „WOLTRA COMBAT”кал. 9мм, разглобен на части и пълнител към него без патрони – оставени на съхранение в служба КОС при РУ- Лом, след влизане в сила на споразумението.

На основание чл. 189, ал. 1 от НПК, подсъдимия К.Ц.К. със снета по делото самоличност, следва да заплати по сметка на ОД на МВР – Монтана, направените по делото разноски за изготвяне на Съдебни експертизи в размер на 224,96лв /двеста двадесет и четири лева и деветдесет и шест стотинки/, както и 5лв /пет лева/ - държавна такса за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист, в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на РС- Лом.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК, ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 344/2018 г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ:

                                                    СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

                                                                                                    /О. Е./

                                                                                                     2.

                                                                                                     /Е. С./