НАХД № 340/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемите по ДП № 245/2017г. по описа на РУ гр.Лом, както следва:  

        - на обвиняемият С.П.К. за това, че на 03.04.2017г. в гр.Лом, в съучастие, като съизвършител с Т.В.Т. *** оставили малолетното си дете В. С. К.–роден на ***г., намиращо се под техни родителски грижи, без надзор и достатъчна грижа и с това създали опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие – престъпление по чл.182, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, и

        - на Т.В.Т. за това, че на 03.04.2017г. в гр.Лом, оставила малолетното си дете Р. А. В.–роден на ***г., намиращо се под нейни родителски грижи, без надзор и достатъчна грижа и с това създала опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие, както и че на същата дата, в съучастие, като съизвършител със С.П.К. ***, оставили малолетното си дете В. С. К.–роден на ***г., намиращо се под техни родителски грижи, без надзор и достатъчна грижа и с това създали опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие – престъпление по чл.182, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че всеки един от обвиняемите е извършил престъплението по чл.182, ал.1 във вр. с чл.20,     ал.2 от  НК и предлага на съда да ги освободи от наказателна отговорност, като им наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в размер на 4 000лв.

      Обвиняемите редовно призовани се явяват лично. Признават се за виновни по повдигнатите им обвинения, като дават обяснения за обстоятелствата, при които са извършили престъпното деяние. Молят съда да наложи на всеки един от тях предвиденото административно наказание в минимален размер.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на ДП № 245/17г. по описа на РУ гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Справка на л.8; Докладна записка на л.9; Протокол на л.16; 2бр. Заповеди за настаняване на децата на л.17,18; Сведение от С.К. на л.22; Сведение от Л. Ф. на л.23; Сведение от И. В. на л.24; Сведение от К. Г. на л.25; 4бр. Докладни записки на л.27,28,29,36; Социален доклад за детето Р. В. на л.30-32,49-52,153-160; Социален доклад за детето В. К. на л.33-35,53-56,161-167; Констативен протокол ведно със снимки на л.37-43; Протокол от проведена среща на мултидисциплинарен екип на л.48; Протоколи за разпит на свидетелите И. Е. В. на л.57-58, Л. Д. Ф. на л.59-60, В. А. Т. на л.61-62, К. К. Г. на л.63-64, А. Л. В. на л.68; Протоколи за проведен разпит пред съдия по ЧНД № 286/17 на ЛРС на л.82-86 и ЧНД № 285/17г. на ЛРС на л.87-95; Съдебно-психиатрична-психологична експертиза на детето Р. В. на л.99-101; Съдебно-психиатрична-психологична експертиза на детето В. К. на л.107-109; 2бр. Акт за раждане на децата на л.116,117; Рамка за оценка на детето Р. В. на л.119-133; Рамка за оценка на детето В. К. на л.134-147; Мултимедиен диск на л.148; Документи от ЦДГ „Калинка“ гр. Лом на л.168-219; Справка за съдимост на С.К. на л.261; Справка за съдимост на Т.Т. на л.267. 

         Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        Обвиняемите са млади хора, с чисто съдебно минало, които се намират във фактическо съжителство, от което им се родило детето Р. С. К., ЕГН **********. Заедно с тях живеело и по-голямото дете на обв.Т.Т.-Р. А. В., ЕГН **********.

        На 03.04.2017г Т.В.Т. и С.П.К. оставили децата сами в дома си в гр.Лом, ул……… без надзор, като заключили входната врата на къщата с верига с катинар и тръгнали за гр.Монтана, където Т. трябвало да започне работа.

       На 03.04.2017г. в ОДЧ- Лом е получен сигнал от св.Л. Ф. за това че в гр.Лом, ул.„…….. има пожар, като в дома се намират две малолетни деца, оставени без родителски надзор и грижа. Незабавно е уведомена РСПБЗН, Отдел Закрила на детето гр.Лом Инспектор ДПС, при РУ-Лом, които посетили адреса. Възникналият пожар е погасен от служители на РСПБЗН.

        Установено е, че двете малолетни лица са Р. А. В., и В. С. К.. Децата са изведени от горящата къща от съседка-В. Т., която чула виковете им и ги измъкнала през прозорче на къщата. Децата незабавно са настанени в ЦНСТДМБУ гр.Лом, уведомен бил обв.К., който заявил, че заедно с майката на децата се намират в гр.Монтана и са оставили децата сами, като ги заключили отвън с катинар и синджир. Установено е, че възникналият пожар в къщата е предизвикан от децата при палене на тоалетна хартия в тоалетната. При пристигане на служителите на ОЗД Лом и служителите на РУ-Лом децата били с много лоша лична хигиена, оскъдно облечени и много изплашени. Жилището, където били оставени децата и където възникнал пожарът на ул…….. било с лоши хигиенни и материално-битови условия. Незабавно е проведена среща на мултидисциплинарен екип на местно ниво към координационен механизъм за взаимодействие при сигнал за дете, жертва на насилие или в риск от насилие и за взаимодействие при кризисна интервенция в Отдел „Закрила на детето“ гр. Лом, при която са взети решения децата да бъдат настанени в Кризисен център - гр. Монтана и екип от специалисти към Център за обществена подкрепа гр. Лом да работи със С.К. и Т.Т., а друг екип от „Зона За крила“ гр. Монтана да работи с двете деца.

        Децата са предадени от Инспектор ДПС за настаняване в Кризисен център Монтана. Със Заповед ЗД/Д-М-Л-033/03.04.2017г. и Заповед ЗД/Д-М-Л-032/03.04.2017г. на Директора на Дирекция Социално подпомагане- гр. Лом Р.  и В. спешно са настанени в Кризисен център към комплекс за социални услуги- Монтана.

       Изготвен е Констативен протокол от ИДПС А. А., Ц. К.- началник смяна към РСБПЗН и К. Т.- социален работник в ОЗД- Лом, извършили проверка на място. Установено е, че домът, в който е възникнал пожарът и в който са се намирали децата е в изключително лошо хигиенно състояние. По пода във всички стаи има разхвърляни различни по вид отпадъци и стари вещи, които затрудняват нормалното преминаване и са опасни за живота и здравето на двете малолетни деца. В помещението, ползвано за спане имало остатъци от храна, празни стъклени бутилки и буркани, счупени стъкла, по леглото угарки от цигари, в кухнята мръсни съдове, остри кухненски прибори по земята.Таванът бил разцепен на две и провиснал, като през отвора се виждат гредите и керемидите. Тоалетната чиния била пълна с фекалии, никъде нямало вътрешни врати на помещенията. Към констативния протокол били изготвени и снимки.

        В. А. Т. свидетелства, че в началото на месец април била тръгнала за хляб. Минавайки по ул………“ покрай дома на Т.Т. и С.К. чула, че децата на семейството викат за помощ. Влязла през портата на къщата и се качила на стълбите пред входната врата. Видяла, че вратата е заключена с катинар и верига, миришело на пушек от вътрешността на къщата. През счупено прозорче на входната врата св. Т. извадила едно по едно децата. След това отишли заедно до св.В. и Т. го помолила да звъннат на пожарната служба.

       От заключението на назначената по досъдебното производство Съдебно психиатрична и психологична експертиза е видно, че В. С. К. може да свидетелства във всички фази на наказателния процес, вследствие на пожара се чувствал изплашен и разтревожен, физическото му развитие отговаря на съответната възраст, умее да се изразява правилно, но експресивната реч е трудно разбираема поради наличието на „бебешка реч“, при детето не се наблюдават съществени нарушения в паметовите функции, може да съхранява и възпроизвежда спомени.

      Изготвени са социални доклади от ДСП-Лом за двете деца. От социалните доклади е видно, че децата споделяли със социалните работници, че често са оставяни в дома си сами, че между родителите им често възниквали скандали, видно е че обв. Т. и обв. К. не са осигурили елементарна безопасност за децата си, че децата са били жертви и/или свидетели на насилие. Изискани са документи от ЦДГ „Калинка“-гр.Лом, от които е видно, че Р. В. е бил отписан от детската градина поради възникнал проблем с децата в групата.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че двамата обвиняеми са осъществили в съучастие, като съизвършители от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.182, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 от НК, а именно, че на 03.04.2017г. в гр.Лом, са оставили малолетното си дете В. С. К.–роден на ***г., намиращо се под техни родителски грижи, без надзор и достатъчна грижа и с това създали опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие, а само Т.–***, е оставила малолетното си дете Р. А. В.–роден на ***г., намиращо се под нейни родителски грижи, без надзор и достатъчна грижа и с това създали опасност за неговото физическо, душевно и морално развитие.

        Анализът на действията на обв. Т. и обв. К. сочат за наличието на представи у същите /пълнолетни и психическо здрави лица/ за факта, че дължат грижи и надзор за малолетните си деца, но въпреки това са ги оставили сами без надзор и грижи, в необезопасено жилище, със заключена с катинар и верига входна врата, с ясното съзнание, че по този начин създават опасност за тяхното физическо, душевно и морално развитие. Т.е. те са съзнавали обществено опасния характер на деянието, предвиждали са обществено опасните последици и са целели тяхното настъпване.

Степента на обществена опасност на извършеното от обв. Т. и обв. К. е висока с оглед проявената от тях неоправдана безотговорност, още повече по отношение на две деца.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.182 ал.1 от НК две кумулативни наказания „До три години лишаване от свобода”, както и „Обществено порицание“.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемите не са осъждани и са с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това освободи всеки един от обвиняемите от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като им наложи административно наказание  “Глоба” в размер, а именно от 1 500лв /хиляда и петстотин лева/ за обв.К. и от 2 000лв /две хиляди лева/ за обв.Т., която всеки един от тях следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемите в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното им положение и имотно състояние.

       Съдът намира, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :