НАХД № 381/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият П.К.Л. от гр.Лом, за това, че на 24.08.2018г. около 13ч. в с.Комощица, обл.Монтана, по ул.“Девети септември“ управлява МПС-лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Поло“, с основен червен цвят с рама № …….., собственост на И. Д. К. от гр.Б., което не е регистрирано по надлежния ред - престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в размер на 1 000лв.

      Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен, като дава кратки обяснения за обстоятелствата, при които е извършил престъпното деяние. Моли съда да му наложи предвиденото административно наказание в минимален размер.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на БП № 596/18г. по описа на РУ гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Докладна записка на л. 2; Протокол за оглед на местопроизшествие и Албум за оглед на местопроизшествие на л. 3-9; Протоколи за разпит на свидетелите А. С. Т. на л. 11-12, И. Е. И. на л. 13-14; Справка централна база КАТ на л. 15; АУАН № 862/24.08.2018 г. на л. 16; Справка за нарушител на л. 17-18; Резултати от търсене на л. 20; Справка за съдимост на л. 22, както и служебно изискана Справка за съдимост рег. № 883/12.09.2018г.

         Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

         На 24.08.2018г. около 13ч. полицейските служители на РУ гр.Лом И. И. и А. Т. се намирали в района на с.Комощица, обл.Монтана, когато забелязали движещият се по ул.“Девети септември“ лек автомобил марка „Фолксваген“, модел „Поло“. Спрели водача на същият за проверка, като по време на последната установили, че водач на автомобила е обвиняемият, автомобила е с рама № ……, и е собственост на И. Д. К. от гр.Б., но не е регистриран по надлежния ред, което обстоятелство се потвърждава и от изготвената Справка на л.15 от БП.

         За това, че МПС-то не е регистрирано по надлежния ред св.А. Т. в присъствието на св.И. И. и обвиняемият съставил на място АУАН № 862/ЗДвП от 24.08.2018г., който бил предявен и подписан от обвиняемият без възражения.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият П.К.Л. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 24.08.2018г. около 13ч. в с.Комощица, обл.Монтана, по ул.“Девети септември“ управлява МПС-лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Поло“, с основен червен цвят с рама № …., собственост на И. Д. К. от гр.Б., което не е регистрирано по надлежния ред.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда  лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият е осъждан, но е реабилитиран по давност на осн. чл.88а от НК. Съгласно т.4 от Постановление N 7 от 4.11.1985 г., по н.д. N: 4/85г. на Пленума на ВС „От наказателна отговорност по  чл.78а НК могат да се освобождават и лицата, които са осъждани, но са реабилитирани, както и тези, които са освободени по глава осма от НК, ако е изтекла една година от изпълнение на наложената мярка за обществено въздействие или на административното наказание по  чл. 78а НК“.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минимален размер, а именно от 1 000лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние, както и обстоятелството, че е оказал съдействие на проверяващите го.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :