Р Е Ш Е Н И Е  

 

№ ………..

гр. Лом, 17.01.2019 год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Ломският районен съд, І състав, гражданска колегия, в публичното заседание на деветнадесети декември, две хиляди и осемнадесета година, в състав:         

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:               АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при секретаря Румяна Димитрова, като разгледа докладваното от съдията Гр. дело № 896 по описа за 2018 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Искове с правно основание чл. 49, ал. 1 и ал. 3 СК и съединени искове по чл. 144 и чл. 149  СК – издръжка за минало време и занапред

 

     :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Мотивиран от гореизложените съображения, съдът

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ДОПУСКА РАЗВОД И ПРЕКРАТЯВА БРАКА, сключен на 09.11.2015 г., с Акт за граждански брак № 0195 от 09.11.2015 год. на Община Лом, обл. Монтана, между П.Д.Л., ЕГН ********** ***, и П.Г.Г., ЕГН **********,***, като дълбоко и непоправимо разстроен.

 

ПОСТАНОВЯВА, че вина за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака има съпругът.

 

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО на родителските права спрямо роденото от брака между страните дете: Е.П. Г., ЕГН **********, родена на *** год., НА МАЙКАТА П.Д.Л., ЕГН **********, като за БАЩАТА П.Г.Г., ЕГН **********,***, ОПРЕДЕЛЯ следния режим на лични отношения и контакти с детето: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, за времето от 10,00 часа до 16,00 часа във всеки от двата дни, без преспИ.е и в присъствието на майката, както и един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, като я взема и връща в населеното място по настоящият й адрес, респективно по настоящият адрес на майката .

 

ОСЪЖДА П.Г.Г., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛАЩА на детето си Е.П. Г., ЕГН **********, родена на *** год., чрез майката и законен представител П.Д.Л., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 200 лв. /двеста лева/, считано от 15.05.2018г. /датата на подаване на исковата молба в съда/, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, обуславящи изменението или прекратяването на издръжките.

ОСЪЖДА П.Г.Г., ЕГН **********,*** ДА ЗАПЛТИ на П.Д.Л., ЕГН **********, като майка и  законен представител детето Е.П. Г., ЕГН **********, родена на *** год., сумата от 318,75 лв., представляваща издръжка за минало време – за периода от 01.03.2018 год., до 15.05.2018 год., в размер на 127,50 лв. Месечно, като над уважения, до претендираният размер от 200 лв. месечно ОТХВЪРЛЯ ИСКА като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

 

ПОСТАНОВЯВА, че съпругата  запазва фамилното име – „Л..

 

ОСЪЖДА П.Г.Г., ЕГН **********,***  ДА ЗАПЛАТИ на П.Д.Л., ЕГН **********,, сумата от 675 лв. /шестстотин седемдесет и пет лева/ разноски по делото в тази инстанция.

 

ОСЪЖДА П.Г.Г., ЕГН **********,***,  ДА ЗАПЛАТИ на държавата, по бюджетната сметка на Районен съд – Лом, сумата от 388,00 лв./триста осемдесет и осем лева и 00 стотинки/, от които 288,00 лв. за присъдената издръжка напред, и по 50 лв. за издръжката за минало време и окончателна държавна такса, както и /5/ пет лева, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

            ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта относно присъдените издръжки на основание чл.242, ал.1 от ГПК.

 

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд - Монтана в двуседмичен срок, считано от получаване на негов препис от страните.

 

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: