П   Р   И   С   Ъ   Д    А

                                               

 

                                              

 

 

                                      Гр.Лом 20.11.2018г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А        

 

 

       Ломски   районен съд, втори наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на двадесети ноември две хиляди и осемнадесета година, в състав:                                   

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ :   БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА      

                                            

                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  Т.Н.

                                                                                Г.Г.

 

                                                                                                                         

       при секретаря Л.П. и с участието на Районния прокурор при ЛРП Р.Станев, като разгледа докладваното  от съдия Славчева НОХД № 653/17г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимият Б.Г.П. роден на ***г. в гр.Лом, българин, с българско гражданство, живущ ***, с начално образование, неженен, безработен, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 14.06.2017г. около 04,30ч. в с.Якимово, ул.“… Д.“*** запалил имущество със значителна стойност – покривна конструкция на кошара с находящите се в нея вещи, стопанисвани от Л.А.Б. ***, на обща стойност 695лв, и 300бр. бали с люцерна, собственост на Б.П.Й., на стойност 1 200лв, или всичко на обща стойност от 1 895лв, и на 15.06.2017г. около 00,30ч. в с.Якимово, на ул.“……, обл.Монтана, в условията на продължавано престъпление запалил имущество със значителна стойност–55кв.м. покривна конструкция, собственост на сдружение ….., обл.Монтана, с МОЛ И.Д.И. ***, на стойност 519,50лв, или всичко на обща стойност от 2 414,50лв, поради което и на осн. чл.330, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 и чл.58а, ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ТРИ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, което намалява с 1/3 или на подсъдимият му се налага наказание от „ДВЕ ГОДИНИ ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“,  което да изтърпи ефективно при строг режим, на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“в“ от ЗИНЗС.

 

       На осн. чл.68, ал.1 от НК ПРИВЕЖДА в изпълнение наложеното на подс.Б.Г.П. наказание по НОХД № 131/2016г. по описа на ЛРС–„ЧЕТИРИ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ,считано от 16.04.2016г., което следва да бъде изтърпяно ефективно от подс.П. при строг режим, на осн. чл.57, ал.1, т.2, б.“в“ от ЗИНЗС.

 

         ОСЪЖДА подсъдимият Б.Г.П. със снета по делото самоличност да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Б.П.Й. *** сумата от 1 200лв /хиляда и двеста лева/, представляваща причинени от престъпното деяние имуществени вреди, а по сметка на ЛРС - 50лв /петдесет лева/ -държавна такса върху уважения граждански иск.

 

         ОСЪЖДА подсъдимият Б.Г.П. със снета по делото самоличност да заплати на гражданския ищец и частен обвинител Л.А.Б. *** сумата от  245лв /двеста четиридесет и пет лева/, представляваща причинени от престъпното деяние имуществени вреди, а по сметка на ЛРС - 50лв /петдесет лева/ -държавна такса върху уважения граждански иск.

 

 

         На осн. чл.189, ал.1 от НПК осъжда подсъдимият Б.Г.П. със снета по делото самоличност да заплати по сметка на ОД на МВР гр.София сумата от 148,12лв /сто четиридесет и осем лева и дванадесет стотинки/ представляваща направените по делото разноски в хода на ДП, а по сметка на ЛРС, 5лв /пет лева/ - държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

 

                                                                    

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :

 

                                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 1.

                                                                                                    /Т.Н./

 

                                                                                                  2.

                                                                                                    /Г.Г./