НОХД № 485/18г. МОТИВИ :

 

      Подсъдимият Б.Г.П. *** е обвинен в това, че на 18.10.2017г. и 19.10.2017г. в с.Якимово, в частен дом на ул.“……, обл.Монтана, в условията на продължавано престъпление и в условията на повторност, в немаловажен случай, чрез използване на техническо средство – ключ и чрез разрушаване преграда здраво направена за защита на имот – счупване стъкло на врата, отнел от владението на Л.М.Ц. ***, чужди движими вещи: 1бр. спинингова въдица от две части, /черна на цвят/ с водачи, марка и модел „Filstar Universal 3000“ на стойност 50лв, 1бр. сиво черна на цвят макара, марка и модел „Filstar Universal 3000“  с корда на стойност 30лв, 1бр. /черен цвят/ калъф за спинингова въдица на стойност 8лв, 1бр. телескопна въдица /червена на цвят/ с надпис „ЕSSENTAIL LURE TELESCO 180“ с макара с надпис „Ultra Light BALL BEARING“ с намотана на нея корда на стойност 40лв, 1 бр.чанта /зелен цвят/, тип противогазна торба на стойност 2лв, 1бр. пластмасова кутия за рибарски принадлежности „PATROL“ на стойност 10лв, 2бр. пластмасови кутии /големи/ за червеи на стойност 10лв, 1бр. пластмасови кутии /малки/ за червеи на стойност 3лв, 1бр. риболовна подвижна плувка, тип „Ваглер“ на стойност 2лв, 1бр. кутия съдържаща ролка с корда, марка „Magnum HP Lazer„/0,18мм/ на стойност 2лв, 1бр. ролка с корда „СП ПРОГРЕС“ гр.Плевен /0,40мм/ на стойност 3лв, 1бр. ролка с корда „СП ПРОГРЕС“ гр.Плевен /0,60мм/ на стойност 4лв, 1бр. ролка с корда марка „Sufix XL Strong“-0,18мм на стойност 2лв, 1бр. плувка, тип „Тапа“ с дължина 8см, марка „Bobi Fisher“ на стойност 1.80лв, 1бр. риболовна плувка с надпис „ G – 4 gr“ на стойност 1.50лв, 3бр. риболовни плувки от 0,5гр по 1лв/бр. на обща стойност 3лв, 1бр. запалка /оранжева/ на стойност 0,50лв, 1бр. сгъваем рибарски стол на стойност 14лв, 2бр. риболовни плувки, марка „Laguna“ на стойност 2лв, 65бр. оловни тежести за риболов от 0,34гр по 0,40лв/бр на обща стойност 26.80лв, 65бр. гуми за плувка /различни по форма и големина/ по 0.02лв/бр на обща стойност 1.50лв, 2бр. булдо /зелен цвят/ на обща стойност 1лв, 11бр. риболовни куки /размер „18“ на обща стойност 2лв, 12бр. риболовни куки /размер „10“ на обща стойност 2лв, 67бр. риболовни куки /размер „14“ на обща стойност 13.40лв, 1бр. полиетиленов плик съдържащ 10 бр. картончета, на всяко едно е намотано корда и поставени 19бр. различни по вид риболовни куки с размер „14“ и „16“ с изкуствени мухи закачени на тях на обща стойност 2.50лв, на обща стойност  238лв, собственост на В.Г.М. *** и 1бр. стъкло с размери 64х74 см=4.47кв по 14лв/кв на стойност 6,58лв, парична сума в монети и банкноти с различен номинал на обща стойност 150лв, всичко на обща стойност 156.58лв, собственост на Л.М.Ц. ***, или всичко на обща стойност от 394,58лв без знанието и съгласието на Ц. и с намерение противозаконно да ги присвои - престъпление по чл.195, ал.1, т.3, т.4, т.7 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

      В разпоредително с.з. съдът е уважил направеното искане от подсъдимия за разглеждане на производството по реда на Гл.Двадесет и седма от НПК „Съкратено съдебно следствие”,  и същото е приключено по реда на чл.371, т.2 от НПК.

      Представителят на ЛРП в с.з. поддържа обвинението което намира за доказано по безспорен и категоричен начин по отношение на подсъдимия. Предлага на съда да наложи подсъдимия наказание от „Две години лишаване от свобода“, което да бъде редуцирано, съгласно разпоредбата на чл.58а, ал.1 от НК.

     Назначеният при условията на чл.372, ал.2 от НПК защитник на подс.П. – адв.П.П. от МАК моли съда да определи наказанието на неговият подзащитен наказанието, при условията на чл.58а, ал.1 от НК, но около минималния размер предвиден в закона.

       По делото няма приети за съвместно разглеждане в наказателния процес граждански искове, няма лица конституирани в качеството на граждански ищец и частен обвинител по делото.

      Доказателствата по делото са гласни – направените от подсъдимите самопризнания, които се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство писмени доказателства приети от съда, като подкрепящи самопризнанието на подсъдимите.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

      Подсъдимият е млад човек, но с формиран престъпен начин на живот. Не получава доходи от трудова дейност, поради което чест прибягва до набавянето на такива чрез кражби.

       Така на 18.10.2017год. П. минал по улицата на която живее пострадалата Л.М.Ц. ***. Като огледал от външната страна дворното място видял че в момента нямало никой по улицата, след което прескочил през оградата и отишъл в близост до лятната кухня. Тъй като по това време  св.Ц. говорела по телефона, подсъдимия чул от проведения разговор че на следващия ден последната ще ходи до данъчна служба и в Общинска служба земеделие. Огледал се дали има нещо което може да изнесе, като намерил единствено един стар меден кабел, който взел, след което се прибрал в домът си.

        На другия ден сутринта около 07,30ч. подсъдимия отишъл в един необитаем двор, който е съседен на двора на Л.Ц. и чакал тя да излезе от домът си. Около 08,30ч. видял че св.Ц. излиза от лятната кухня, като я заключила а ключа закачила до кухнята на един циментов кол. След като възрастната жена излязла от домът си  П. прескочил през оградата и отишъл до лятната кухня. Свалил от кола закачения ключ и с него отключил лятната кухня. Огледал и отворил всички шкафове, където видял една метална кутия в която имало две банкноти с номинална стойност по 50лв, а другата от - 20лв, както и монети на обща сума около 30лв. Взел всички пари, а металната кутия оставил в шкафа на мястото си. При излизане от лятната кухня видял че от вътрешната страна на перваза на прозореца има връзка с три ключа, които взел след което излязъл от помещението и се прибрал в домът си.

       Същата вечер П. решил отново да извърши кражба от домът на Л.Ц.. Към 22ч отново прескочил оградата и влязъл в двора на Ц.. Видял че свидетелката е в лятната кухня, като решил да извърши кражба от къщата. С един от ключовете, които същия ден взел от лятната кухня отключил металната решетка пред входната врата а с другия ключ отключил и самата врата. Влязъл в антрето където нямало нищо което може да изнесе, след което счупил стъклото на следващата врата и през него влязъл в другата стая. Обикалял  в помещенията и отново се върнал до антрето където намерил две въдици в калъфи, както и различни по вид рибарски принадлежности. Взел въдиците, една макара и всички останали рибарски принадлежности, след което излязъл от къщата и се прибрал в домът си.

       На 20.10.2017 год.  в РУ гр.Лом с Докладна записка е заведен сигнал подаден от Л.М.Ц. ***, затова че за времето от 19.10.2017г. до 20.10.2017г. чрез използване на техническо средство от домът и в с.Якимово, ул.“………. е извършена кражба на парична сума в размер на 5000 лв. Своевременно след получаване на сигнала от РУ гр.Лом е изпратена дежурна следствено-оперативна група, която на  20.10.2017г. за времето от 12,30ч до 13,45ч. извършила оглед на местопроизшествието.

     След проведени ОИМ от РУ гр.Лом е установено че извършител на кражбата е  Б.Г.П. ***.

      В хода на ДП от проведения разпит на св.С. П. се установява, че през месец октомври  в края на месеца отишъл до домът на своя брат Б.П., видял го че държи в ръката си една рибарска въдица, която много му харесала и поискал от брат си да му я даде. П. се съгласил и дал въдицата на своя брат, който от своя страна впоследствие я предал на св.И. Г.П., за да я продаде на К. К. Д.. След като К. Д. разбрал че въдицата е предмет на престъпление отишъл до участък „Полиция“ с.Якимово и я предал, видно от приложения по ДП Протокол за доброволно предаване. След разкриване на кражбата Б.Г.П. предал с Протокол за доброволно предаване намиращата се при него 1 бр. въдица, 1 бр. макара, 1 бр. чанта тип чанта за противогаз“, както и всички рибарски принадлежности, които имало в чантата. В протокола за доброволно предаване П. отразил че са предмет на кражба и той лично ги е взел от домът на Л.Ц.. След извършване на оглед на веществени доказателства с постановление всички вещи по двата протокола за доброволно предаване били обратно върнати на техния собственик В.Г.М. *** по досъдебното производство е приложена и разписка от 30.11.2017 год. от която е видно че рибарските въдици и всички рибарски принадлежности са върнати обратно на пострадалия В.М. ***.

        В хода на разследването обясненията на П. са проверени с участието му в следствен експеримент проведен на 28.11.2017г. От приложения протокол и фотоалбум е видно че последния показва двора на пострадалата Л.Ц., мястото където е прескочил през оградата, пътеката до лятната кухня и до къщата,  циментовия кол на който бил закачен ключа за лятната кухня, перваза от вътрешната страна където е имало връзка с ключове, шкафа в който е намерил металната кутия с парите и монетите. Освен това от протокола и албума е видно и къщата в която е проникнал П. металната решетка и входната врата, както и стаите в които е влизал. При провеждане на следствения експеримент подсъдимия показал и съседния двор в който се е скрил и е мястото където е чакал докато Л.Ц. излезе от домът си.

      Съгласно заключението на вещото лице О. Б. С., изготвило назначена по делото Съдебно-оценителна експертиза, което съдът приема изцяло като дадено обективно и безпристрастно общата стойност на отнетите вещи възлиза на сумата от  394,58лв.

      Горното се установява от фактическа страна от направеното от подсъдимия в с.з. самопризнание, което изцяло се подкрепят от събраните в хода на ДП 687/17г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка № 1314/18г. по описа на ЛРП и приети от съда писмени доказателства, както следва: Докладна записка на л.5; Протокол за оглед на местопроизшествие и Албум за посетено местопроизшествие на л.6-9; Удостоверение на л.13; Протоколи за разпит на свидетелите Л.М.Ц. на л.14-15, К. К. Д. на л.18-20, И.Г.П. на л.24, С. Г.П. на л.25-26, В.Г.М. на л.49; Протокол за доброволно предаване на л.21-22,23; Справка за съдимост на л.30-32; Протокол за следствен експеримент и Албум за следствен експеримент на л.38-43; Протокол за оглед на веществени доказателства и Албум за оглед на веществени доказателства на л.44-48; Постановление за връщане на иззети вещи на л.51-53; Разписка на л.54; Съдебно-оценителна експертиза на л.56-57; Допълнителна Съдебно-оценителна експертиза на л.57б-57в; Заповед за задържане на лице на л.60; Протокол за обиск на лице на л.61; Декларация на л.62; Медицинска справка на л.63; Разписка за върнати вещи и пари на л.64; както и служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост от 15.11.2018г. на Бюро съдимост при ЛРС.

      Видно от приложената по делото Справка за съдимост Б.П. е осъждан с 3бр. влезли в сила присъди, както следва:

      1./ По НОХД № 50/08г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.195, ал.1, т.3 и 5 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, на 08.04.2007г. на наказание „Обществено порицание“, в сила от 26.06.2008г.

      2./ По НОХД № 345/08г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл.195, ал.1, т.3 и 5 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.63, ал.1, т.3 от НК, извършено за времето от 01.10. до 10.10.2008г.  на наказание „Обществено порицание“, в сила от 11.02.2009г.

      3./ По НОХД № 131/16г. по описа на ЛРС, за престъпление по чл. 195, ал.1, т.4 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, извършено за времето от 09.10. до 10.10.2016г. на наказание „Четири месеца лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от Три години, считано от влизане на присъдата в сила.

      Съдът намира, че подсъдимия е осъществил, както от обективна, така и от субективна страна състава на престъпление по чл.195, ал.1, т.3, т.4, т.7 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, а именно, че на 18.10.2017г. и 19.10.2017г. в с.Якимово, в частен дом на ул…….., обл.Монтана, в условията на продължавано престъпление и в условията на повторност, в немаловажен случай, чрез използване на техническо средство – ключ и чрез разрушаване преграда здраво направена за защита на имот – счупване стъкло на врата, отнел от владението на Л.М.Ц. ***, чужди движими вещи: 1бр. спинингова въдица от две части, /черна на цвят/ с водачи, марка и модел „Filstar Universal 3000“ на стойност 50лв, 1бр. сиво черна на цвят макара, марка и модел „Filstar Universal 3000“  с корда на стойност 30лв, 1бр. /черен цвят/ калъф за спинингова въдица на стойност 8лв, 1бр. телескопна въдица /червена на цвят/ с надпис „ЕSSENTAIL LURE TELESCO 180“ с макара с надпис „Ultra Light BALL BEARING“ с намотана на нея корда на стойност 40лв, 1 бр.чанта /зелен цвят/, тип противогазна торба на стойност 2лв, 1бр. пластмасова кутия за рибарски принадлежности „PATROL“ на стойност 10лв, 2бр. пластмасови кутии /големи/ за червеи на стойност 10лв, 1бр. пластмасови кутии /малки/ за червеи на стойност 3лв, 1бр. риболовна подвижна плувка, тип „Ваглер“ на стойност 2лв, 1бр. кутия съдържаща ролка с корда, марка „Magnum HP Lazer„/0,18мм/ на стойност 2лв, 1бр. ролка с корда „СП ПРОГРЕС“ гр.Плевен /0,40мм/ на стойност 3лв, 1бр. ролка с корда „СП ПРОГРЕС“ гр.Плевен /0,60мм/ на стойност 4лв, 1бр. ролка с корда марка „Sufix XL Strong“-0,18мм на стойност 2лв, 1бр. плувка, тип „Тапа“ с дължина 8см, марка „Bobi Fisher“ на стойност 1.80лв, 1бр. риболовна плувка с надпис „ G – 4 gr“ на стойност 1.50лв, 3бр. риболовни плувки от 0,5гр по 1лв/бр. на обща стойност 3лв, 1бр. запалка /оранжева/ на стойност 0,50лв, 1бр. сгъваем рибарски стол на стойност 14лв, 2бр. риболовни плувки, марка „Laguna“ на стойност 2лв, 65бр. оловни тежести за риболов от 0,34гр по 0,40лв/бр на обща стойност 26.80лв, 65бр. гуми за плувка /различни по форма и големина/ по 0.02лв/бр на обща стойност 1.50лв, 2бр. булдо /зелен цвят/ на обща стойност 1лв, 11бр. риболовни куки /размер „18“ на обща стойност 2лв, 12бр. риболовни куки /размер „10“ на обща стойност 2лв, 67бр. риболовни куки /размер „14“ на обща стойност 13.40лв, 1бр. полиетиленов плик съдържащ 10 бр. картончета, на всяко едно е намотано корда и поставени 19бр. различни по вид риболовни куки с размер „14“ и „16“ с изкуствени мухи закачени на тях на обща стойност 2.50лв, на обща стойност  238лв, собственост на В.Г.М. *** и 1бр. стъкло с размери 64х74 см=4.47кв по 14лв/кв на стойност 6,58лв, парична сума в монети и банкноти с различен номинал на обща стойност 150лв, всичко на обща стойност 156.58лв, собственост на Л.М.Ц. ***, или всичко на обща стойност от 394,58лв без знанието и съгласието на Ц. и с намерение противозаконно да ги присвои.

      Извършеното престъпление представлява „кражба“ – противозаконно отнемане на чужди движими вещи от владението на другиго, което се квалифицира, че е извършено след разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот, чрез използване на техническо средство и в условията на повторност по смисъла на чл.28 от НК, след като е осъждан за друго такова престъпление и не е изтекъл предвиденият в чл.30, ал.1 от НК пет годишен срок от изтърпяване на наложеното наказание.

      Деянието е извършено от субективна страна при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал обществено опасния характер на деянието и неговите обществено опасните последици, и е целял тяхното настъпване.

       При определяне на наказанието на подсъдимите, съдът съобрази предвиденото от законодателят наказание  в нормата на чл.195, ал.1 от НК -  „От една до десет години лишаване от свобода“, разпоредбите на общата част на НК, касаещи материята и чл.373, ал.2 от НПК, сочещ на задължителното приложение на чл.58а от НК. В случаят направеното от подсъдимия самопризнание не би могло да се разглежда като смегчаващо отговорността обстоятелство, тъй като признанието на вината е предпоставка за разглеждане на делото по тази процедура. С оглед индивидуализиране наказателната отговорност на дееца, съдът съобрази степента на обществена опасност на деянието и  на извършителя, мотивите и подбудите за извършването му, личността на подсъдимия.

      Съгласно разпоредбата на чл.373, ал.2 от НПК в случаите на чл.371, т.2 от НПК, съдът следва да определи наказанието при условията на чл.58а от НК, като индивидуализираното наказание по чл.54 от НК, бъде намалено с 1/3.

     Съобразно изискванията на закона съдът определи наказанието на подс.П., към минимума предвиден за него – „ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, като взе предвид младата възраст на извършителя, и съгласно разпоредбата на чл.58а, ал.1 от НК го намали с 1/3 или наложи на подсъдимия наказание от „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“.

     Съдът намира, че за постигане целите на наказанието е необходимо подсъдимият да бъде отделен от неговата обичайна и семейна среда на живот и тъй като има законова пречка за приложението на института на „условното осъждане“, съдът го осъди да изтърпи ефективно наложеното му наказание при „общ режим“ на изтърпяване на осн. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

      Така наложеното наказание на подсъдимия, съдът намира, че е от вид и размер да постигне целите на наказанието визирани в нормата на чл.36 от НК, както по отношение на него самият, като го превъзпита занапред да спазват законите в страната и установеният правов ред, така и по отношение на останалите членове на обществото да им въздействат възпитателно и предупредително.    

      С оглед на обстоятелството, че подсъдимия е извършил  престъплението предмет на настоящето производство на 18 и 19.10.2017г. преди да изтече изпитателния срок на условното му осъждане по НОХД № 131/16г. по описа на ЛРС, в сила от 16.04.2016г., то съдът на осн. чл.68, ал.1 от НК приведе в изпълнение отложеното наказание от „Четири месеца лишаване от свобода“, което П. следва да изтърпи отделно от наложеното му по настоящето дело наказание от „Една година лишаване от свобода“ при „общ режим“ на изтърпяване на осн. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

      С оглед изхода на делото и на осн. чл.189, ал.1 от НПК, съдът осъди всеки подсъдимия да заплати по смета на МВР София направените в хода на ДП разноски в размер на 126,96лв /сто двадесет и шест лева и деветдесет и шест стотинки/, а по сметка на ЛРС по 5лв /пет лева/ - държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

        Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :