Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

Гр.Лом,28.02.2019г.

 

В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

          Ломски районен съд, трети наказателен състав, в открито съдебно заседание на тридесет и първи януари две хиляди и деветнадесета, година, в състав:

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ : Боряна Александрова

 

          при секретаря В.Младенова, като се запозна с докладваното от съдията Александрова АНД №475/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

          Административнонаказаното дружество „***” ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.***, чрез управителя и представляващ дружеството С.М.Б. с ЕГН ********** обжалва издаденото от Директора на Дирекция “Инспекция на труда” гр.Монтана Д.В.П. Наказателно постановление № 12-001169 от 12.10.2018г., с което на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.415в, ал.1 от Кодекса на труда на дружеството е наложена “имуществена санкция” в размер на 200лв , за извършено административно нарушение на чл.403а, ал.1 от КТ, моли съда да отмени НП, поради липса на основание.

         В с.з. за административнонаказаното дружество представител не се явява.

         Въззиваемият не се явява, изпраща процесуален представител ст.юр. С.К., която оспорва жалбата и моли съда да постанови решение с което потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразно.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление № 12-001169 от 12.10.2018г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана Д.В.П. на „***” ЕООД, с управител и представляващ дружеството С.М.Б.  на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.415в, ал.1 от Кодекса на труда на дружеството е наложена “имуществена санкция” в размер на 200лв , за извършено административно нарушение на чл.403а, ал.1 от КТ, а именно за това, че при извършена проверка на място на 30.08.2018г. по спазване на трудовото законодателство от Д ”ИТ” гр.Монтана, в обект-зърнобаза, , находяща се в с.Ковачица, обект на „***” ЕООД гр.***, е констарано, че дружеството в качеството на работодател не държи на място в обекта, в който се полага наемен труд на разположение на контролните органи и не представя екземпляр от Правилника за вътрушния трудов ред и документи свързани с разпределението на работното време и организацията на работа на заетите.  Нарушението е констатирано с Протокол за извършена проверка от 30.08.2018г.

         В с.з. дружество-жалбоподател не изпраща представител.

        Процесуалният представител на въззиваемият– ст.юрисконсулт С.К. в писменото си становище по жалбата оспорва същата, като я намира за неоснователна.  Моли съда да издаде Решение с което потвърди изцяло издаденото НП, като правилно и законосъобразно, тъй  като извършеното нарушение е доказано по безспорен и категоричен начин, а размера на „имуществената санкция” е съответен на тежестта на  извършеното нарушение.

         Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

        Разгледана по същество жалбата се явява основателна.

        На 03.11.2015г. инспекторите в Д „ИТ” гр.Монтана С. М., С. Ш. и Л.Р. извършили проверка на място в в обект-офис парични преводи „Wester Union”, находящ се в гр.***, обект на „***” ООД гр.***, по спазване на трудовото законодателство, по време на която констатирали, че работодателя не държи на място в обекта на разположение на контролните органи Правилник за вътрешния трудов ред и документи свързани с разпределението на работното време и организацията на работа.

       Дадено било и обяснение от Лидия Цв.Любенова, работеща в дружеството жалбоподател, като лаборант/л. 14/ , от което е видно, че няма изготвен график за м.август 2018г.

        Била изготвена Призовка , адресирана до дружеството жалбоподател, в качеството му на работодател, за явяване на 17.09.2018г. в Д „ИТ” гр.Монтана за съставяне на АУАН. Призовката била връчена на 11.09.2018г. на служител в дружеството .

        На 05.09.2018г. в  Д „ИТ” гр.Монтана се явил упълномощен представител на дружеството, който представил  изисканите документи. Поради факта, че представителя не бил изрично упълномощен, била изпратена покана до управителя на дружеството жалбоподател да се яви в ДИТ Монтана за съставяне на АУАН на 17.09.2018г. На посочената дата представител не се явил без да сочи уважителни причини за неявяването си, поради което бил и съставе процесния АУАН при условията на чл.416,ал.3 ЗАНН и бил изпратен по пощата с препоръчано писмо с обратна разписка.

         Дружеството жалбоподател не се е възползвало от правото си в законноустановения 3-дневен срок от връчването на акта да направи възражения или приложи писмени доказателства по него.

         Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН,  АНО е издал атакуваното НП № 12-001169 от 12.10.2018г., с което на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.415в, ал.1 от КТ е наложил на „***” ЕООД, ЕИК ***, в качеството му на работодател “имуществена санкция” в размер на 200лв , за извършено административно нарушение на чл.403а, ал.1 от КТ.

        При съставяне на АУАН и издаване на наказателното постановление съдът не констатира процесуални нарушения от категорията на съществените, които да налагат отмяна на последното. Съставеният акт за установяване на административно нарушение отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗАНН, не са допуснати нарушения във връзка със съставянето и връчването му на на санкционираното лице при спазване предпоставките на закона. На същият е осигурена възможност да се запознае с неговото съдържание, както и да направи възражения по него. Изрично посочено е както в АУАН, така и в НП, че Протокола от извършена проверка на 30.08.2018г. е неразделна част от тях.

        Съдът намира, че обжалваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, в кръга на неговите правомощия, спазена е формата и редът за издаването му, а по съдържанието си отговаря на изискванията на чл. 57 от ЗАНН, установяващ изискуемите реквизити. Спазена е нормативно установената форма, отговаря на материалноправните изисквания и процесуалноравните изисквания на закона, от което следва извода, че издаденото НП е законосъобразно. В хода на административно наказателното производство не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила. Наказателното постановление е било издадено в шестмесечния преклузивен срок, както и в едномесечния срок по чл.52 ал.1 от ЗАНН, считано от датата на съставяне и връчване на акта. Същото е съобразено с нормата на чл. 57 от ЗАНН, съдържа пълно описание на нарушението, датата, мястото и обстоятелствата при неговото извършване, както и доказателствата, които го потвърждават. Посочена е нарушената материалноправна норма, като наказанието за нарушението е индивидуализирано. Правото на защита не е било нарушено по никакъв начин, като то е реализирано и чрез депозиране на жалба до настоящата инстанция.

        В нормата на чл.403а, ал.1 от КТ законодателят е регламентирал задължението на работодателят в местата където се полага наемен труд да държи, на разположение на контролните органи екземпляр от правилника за вътрешния трудов ред, списък на работниците и служителите, изпратени от предприятие, което осигурява временна работа и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа: заповеди за полагане на извънреден труд, за дежурство, за времето на разположение, за установяване на непълно работно време и поименни графици за работа за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време.

        В случая от събраните по делото писмени и гласни доказателства по безспорен и категоричен начин се установи, че административнонаказаното дружество не е изпълнило задължението си по чл.403а, ал.1 от КТ, поради правилно АНО е ангажирал неговата административнонаказателна отговорност.

        Административното наказание  се определя за всеки един случай в рамките на посочените в правната норма  размери, съобразени с извършеното от нарушителя деяние.Това означава всяко  наказание да бъде конкретно определено  и съобразено с отделния нарушител, с неговата вина и различните   смекчаващи  и отегчаващи вината обстоятелства, довели до извършване на нарушението

        Съгласно разпоредбата на чл. 415в, ал.1 от КТ - За нарушение, което е отстранено веднага след установяването му по реда, предвиден в този кодекс, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 50 до 100лв. Наложеното на „***” ЕООД гр.***  административно наказание „имуществена санкция”, в размер на 200лв.  на осн. чл.415в ал.1 от КТ не е максималното посочено в закона, а следно по размер

         Съдът счита, че същото е завишено, поради което следва обжалваното НП да бъде изменено в тази му част, като имуществената санкция бъде намалена на предвидения в закона минимум от 100лв /сто лева/.  Нарушението е било констатирано за пръв път, от него не се твърдят и не се установява да са настъпили каквито и да било вредни последствия за когото и да било. В този смисъл по разбиране на съда, наказващият административен орган е следвало да прецени, че в случая се касае за маловажен случай по смисъла на разпоредбата на чл. 415в от КТ и да я приложи като определи размера на имуществената санкция в рамките на предвидените в последно посочената норма размери към минимума. Доколкото не се сочат, отегчаващи обстоятелства, същата е следва да се определи в размер на 100лв /сто лева/. С така наложеното наказание ще  бъдат  постигнати целите на административното наказание, визирани  в разпоредбата на чл.12 от ЗАНН, а именно  да предупреди и превъзпита нарушителя към спазване на установения в страната правен ред, както и да въздейства  възпитателно и предупредително върху останалите граждани. Съдът счита, че не е завишена  степента на обществена опасност на деянието и  на дееца.

         При тези съображения, съдът намира, че  НП № 12-001169 от 12.10.2018г. на Директора на Дирекция “Инспекция по труда” гр.Монтана следва да бъде   изменено, като се намали административното наказание  на имуществена санкция в размер на 100/сто/ лева, а в останалата му част  НП следва да бъде потвърдено, като законосъобразно.

         Водим от  горното, съдът

 

                                           Р   Е   Ш   И   :

 

           ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО  ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 12-001169 от 12.10.2018г. на Директор на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана Д.В.П., с което на „***” ЕООД, ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр.***,  с управител и представляващ дружеството С.М.Б. с ЕГН **********, на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.415в, ал.1 от Кодекса на труда е наложена “ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ” в размер на 200лв, за извършено административно  нарушение на чл.403а, ал.1 от КТ, като НАМАЛЯВА размера на наложеното административно наказание от 200лв на 100лв .

          Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

        След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директор Д”ИТ” гр.Монтана  за сведение и изпълнение.

 

 

                                                                        РАЙОНЕН  СЪДИЯ :