Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

                            

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 21.03.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на двадесет и втори януари две хиляди и деветнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря А.Р., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 502/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

      Жалбоподателят А.Л.С. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи  Наказателно постановление № 18-0294-001180 от 31.10.2018г. с което на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за извършено нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП.

      В с.з. жалбоподателят редовно призован, се явява, поддържа жалбата.

      Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-001180 от 31.10.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи  на жалбоподателят А.Л.С. ***, на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/  за това, че на 17.10.2018г. в 16,35ч. в гр.Лом, ул.“Пристанищна“, като водач на лек автомобил, марка „Мерцедес“, модел „Е 220 ЦДИ“, с рег.№ М 12 90 ВР управлява собственият си лек автомобил, като липсва залепен валиден стикер на предно панорамно стъкло за застраховка „Гражданска отговорност“.

      В с.з. жалбоподателят се явява лично, моли съда да отмени НП, тъй като е закупил автомобила от трето лице, и към момента на закупуването последният е имал валидно сключена и действаща З „ГОА“.

      В депозираната жалба против НП последната оспорва констатациите в АУАН, че няма сключена Задължителна застраховка „ГО“. Твърди, че липсата на анекс на негово име за сключената от третото лице застраховка, не води до недействителност на същата.

      Въззиваемият не се явява, не се представлява.

      Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

       На 17.10.2018г. около обяд свидетелите Б.Л. и И.И., двамата полицейски служители в РУ гр.Лом се намирали на територията на гр.Лом, когато установили, че в района на Общинския пазар има неправилно паркиран лек автомобил марка „Мерцедес“, модел „Е 220 ЦДИ“, с рег.№ М 12 90 ВР. Тъй като водача не се намирал в близост до автомобила, органите на МВР оставили уведомление на предното стъкло и междувременно извършили проверка за собственост на въпросното МПС, по време на която установили, че автомобила няма сключена и валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Впоследствие около 16,35ч. свидетелите забелязали същият автомобил да се движи по ул.“Пристанищна“ и го спрели за проверка, като установили, че водач на автомобила е жалбоподателят и при поискване не представя валидно сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“, а на предно панорамно стъкло липсва залепен валиден стикер на застраховка „Гражданска отговорност“. След направена справка чрез Гаранционен фонд проверяващите установили, че ЗЗ “ГОА“ е прекратена.

       На място за констатираното нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП св.Б.Л. в присъствието на св.И.И. и на жалбоподателят съставил АУАН № 1215/ЗДвП от 17.10.2018г., в който описал установено административно нарушение. Актът бил връчен на жалбоподателят, като при подписването последният в графата възражения посочил, че ще представи застраховка.

      По-късно същият ден, жалбоподателят се явил в РУ гр.Лом и представил нова полица „ЗГО“ от 17.10.2018г. с валидност от 18,30ч., или след установяване на нарушението и съставянето на АУАН.  

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал   Наказателно постановление № 18-0294-001180 от 31.10.2018г. с което за извършеното нарушение наложил административно наказание „Глоба“ в размер на 50лв / петдесет лева/.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      В нормата на чл.100, ал.3 от ЗДвП законодателят е предвидил задължение за всеки водач на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака.

      В разпоредбата на чл.179, ал.5 от ЗДвП е предвидена санкция „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/ за всеки водач, който управлява моторно превозно средство, което не е било спряно от движение и на което не е поставен валиден стикер съгласно чл. 100, ал. 3, и не носи валиден контролен талон от знака, издаден от Гаранционния фонд, за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по чл. 487, ал. 1 от Кодекса за застраховането.

       Съдът счита, че административно-наказателното производство е проведено при спазване на процесуалноправните изисквания на ЗАНН. НП  съдържа всички  необходими реквизити, съгласно чл. 57 от ЗАНН и е редовно връчено. Освен това  обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН, който отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗАНН.

      Съдът намира, че правилно, обосновано и законосъобразно АНО е ангажирал административно-наказателната отговорност на жалбоподателката, като е наложил предвиденото в закона за това нарушение наказание, чийто размер на фиксиран, поради което не подлежи на редуциране и не следва да се обсъжда дали съответства на тежестта на нарушението.

       От направена справка в Гаранционния фонд се установява, че към датата на извършване на проверката – 17.10.2018г. МПС – лек автомобил с ДК № М 12 90 ВР има активна застраховка „Гражданска отговорност“ сключена със ЗК „Левинс“ АД на 17.10.2018г. – 17,17ч. с начална дата и час на покритие 17.10.2018г. – 18,30ч. и № на застрахователна полица BG/22/118003002003, или към часа на извършване на проверката, а именно около 16,35ч. когато полицейските служители са установили неправилно паркирания автомобил за последният не е имало валидно сключена и действаща задължителна застраховка „ГОА“. Тези констатации се подкрепят и от изготвеното Сведение от св.Л., приобщено като писмено доказателство по делото, съгласно което след направена справка чрез техническо средство таблет, последният е установил, че ЗЗ „ГОА“ е прекратена.  

        Водим от горното съдът намира, че правилно и законосъобразно АНО е ангажирал административно-наказателната отговорност на жалбоподателят и депозираната жалба се явява неоснователна, като такава следва да бъде оставена без уважение, а издаденото НП да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

              

 

       ПОТВЪРЖДАВА   издаденото от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 18-0294-001180 от 31.10.2018г. с което на жалбоподателят  А.Л.С. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за извършено нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП, ИЗЦЯЛО, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                                                  

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :