Р Е Ш Е Н И Е

гр.Лом, 28.02.2019 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ломският районен съд, трети наказателен състав в публично заседание на 17 януари две хиляди и деветнадесета година в състав:

 

Председател: Боряна Александрова

 

при секретаря Веселка Младенова , като разгледа докладваното от съдията АНД № 526/2018 г. по описа на съда, за да се произнесе съобрази следното:

Производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

Образувано е по жалба на Н.Т.М. с  ЕГН ********** срещу Наказателно постановление № 17-0294-001223 от 16.11.2018 г., издадено от О.И. – Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ – Лом , с което на жалбоподателя за нарушение на основание чл. 150 от Закона за движение по пътища /ЗДП/ на основание чл. 177, ал. 1, т. 2 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 300 лв.

В съдебното заседание по делото жалбоподателят редовно призован, се явява лично и поддържа жалбата и излага доводи. Моли НП да бъде отменено.

Въззиваемата страна – РУ Лом, редовно призована не се представлява .

След преценка – поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите и становищата на страните, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Жалбата е подадена в законоустановения 7-дневен срок от връчването на оспореното наказателно постановление от санкционираното лице и същата е допустима.

Разгледана по същество е основателна по следните съображения .

От фактическа страна:

На 21.10.2018 година около 10,10 часа в гр.Брусарци на ул.“Г.Димитров срещу № 144, в посока към с.Смирненски  жалбоподателят управлявал л.а."Ауди 80" с рег. № ***. При извършена проверка  от служители на РУ Лом полицейски служители установили, че жалбоподателят управлява автомобила без СУ на МПС.След направена справка е установено,че СУ МПС е със статус отнет от дата 23.02.2016г.За извършено нарушение на чл. 150 от ЗДП, а именно че управлява МПС, без да е правоспособен водач, полицейският служител Ц.Ц., в присъствието на свидетеля Г.Г. съставил срещу жалбоподателя акт за установяване на административно нарушение с № 1361/ 21.10.2018 г.

Жалбоподателят не вписал възражения при връчването на съставения акт, не представил такива и в указания тридневен срок съгласно чл. 44, ал.1 от ЗАНН .

Въз основа на посочения акт за установяване на административно нарушение Началник сектор към ОДМВР, РУ Лом издал обжалваното наказателното постановление.

Видно от приложените по делото доказателства е, че СУ на МПС на жалбоподателя е било отнето от 23.02.2016 год. Фактическата обстановка се установява от приложените по делото документи.

Съдът изцяло цени посочените доказателства, тъй като те са кореспондиращи си и взаимно допълващи се. Между тях няма противоречия и те възпроизвеждат по идентичен начин, логично и последователно фактите от значение за делото.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От събраните по делото доказателства е видно, че към момента на проверката жалбоподателят не е притежавал СУ на МПС , тъй като същото е било отнето по административен ред.

В случая с НП 18-0294-0012223 от 16.11.2018г . на жалбоподателя е наложено административно наказание на основание чл. 177, ал.1, т.1 от ЗДП.

Водачът е наказан за нарушение по чл. 150 от ЗДП. Разпоредбата на чл. 150а, ал.1 ЗДвП  конкретизира общата забрана на чл. 150 ЗДвП, че водачът няма право да управлява МПС без свидетелство за управление на МПС за съответната категория. Разграничителният критерий между двете императивни правила е в обстоятелството дали деецът има придобита правоспособност по предвидения в закона ред или не (в този смисъл е т.6 от Постановление № 1 от 17.01.1983 г. по н.д. № 8/82 г. на Пленума на ВС: “Наказанието лишаване от право да управлява МПС се налага на правоспособните водачи, не притежаващи свидетелство за управление, защото те не са загубили правото да управляват МПС, а временно им е било забранено да го упражняват“). Следователно в случая, при несъмнено установени факти, че жалбоподателят е имал издадено СУМПС, което му е било отнето, се налага извода, че АНО не е приложил правилно материалния закон по отношение на констатираното нарушение.

Мотивиран от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН съдът

 

Р Е Ш И:

 

ОТМЕНЯ Наказателно постановление № 18-0294-001223 от 16.11.2018 г., издадено от О.Т.И.– Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом което на Н.Т.М. с ЕГН ********** за нарушение на чл. 150 от Закона за движение по пътища /ЗДП/ на основание чл. 177, ал. 1, т. 1 от ЗДП е наложено административно наказание глоба в размер на 150 лв., като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд-Монтана в 14-дневен срок от получаване на съобщението от страните, че е изготвено.

 

 

                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ    :