ПРОТОКОЛ

гр. Лом, 28.02.2019 г.

 

Ломски районен съд, наказателна колегия, първи състав, в публично съдебно заседание на двадесет и осми февруари, две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                                          Председател: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

       Съдебни заседатели: 

         1.Р.Ц.Н.

                                                2. И.Л.И.

 

при участието на секретар: РУМЯНА ДИМИТРОВА, прокурор: ИВАН КАРАГЬОЗОВ, сложи за разглеждане НОХД  № 1 по описа за 2019 год. докладвано от съдия МИРОНОВА.

На именното повикване в 10.00 часа се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът намира, че искането на адв. В. е неоснователно по съображенията  изложени от прокурора и с оглед разпоредбата на чл. 248, ал.1 НПК т.е., ако има събрани не по установения ред доказателства, това ще следва да се обсъжда и преценява в хода на съдебното следствие и по същество.

Искането  на защитниците на подс. М., е основателно.

От обстоятелствената част на обвинителния акт не се установява същественият елемент от фактическият състав на престъплението за което са предадени тримата подсъдими на съд, а именно специално не се установява специалната цел – имотна облага. Същевременно в диспозитива на обвинителния акт този елемент е посочен бланкетно. Не е изложена и ясна, логически последователна фактическа обстановка, която да обуславя елементите от фактическия състав на престъплението, за което са предадени на съд подсъдимите.

Чрез обвинителния акт прокурорът развива в пълнота своята теза пред решаващия орган, поради което и главното му предназначение е да формулира така обвинението, че да определи предмета на доказване от гледна точка на извършеното престъпление и участието на подсъдимия в него, поставяйки основните рамки на доказване в процеса и осъществяване на правото на защита.

В случая е налице неяснота в обстоятелствената част, водеща до разминаване между нея и диспозитива на обвинителния акт, които само в своето единство предполагат неговата законосъобразност.

Неспазването на посочените процесуални правила чрез констатираните противоречия в обвинителния акт води до ограничаване на процесуалните права на подсъдимите, тъй като не са им дали възможност да разберат в какво именно се обвиняват, да узнае обвинението в неговата цялост и всички онези обстоятелства, с които е свързано възникването на претендираната спрямо тях наказателна отговорност, съгласно чл. 55 от НПК и съответно да организират защитата си.

Това нарушение е съществено. Същевременно нарушението е отстранимо,  поради което и делото следва да бъда прекратено и върнато на ЛРП за отстраняване на посочените нарушения и за това, съдът

 О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД №1/2019 г. по описа на ЛРС, подари допуснати в хода на досъдебното производство и в обвинителния акт съществени процесуални нарушения, довели до ограничаване правото на защита на подсъдимите.

ВРЪЩА  делото на РП – Лом, за отстраняване на посочените в мотивната част на настоящето определение, нарушение.

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест пред МОС с частна жалба, в 7-дневен срок от днес, по реда на гл. ХХІІ НПК.

На съдебните заседатели да се изплатят по 16.62 лв. от бюджета на съда.

Протоколът приключи в 11.14 ч. и се изготви в съдебно заседание.

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.                            

                                                                     /Р.Н./

 

                                                                     2.      

/И.И./

 

 

                                                    СЕКРЕТАР: