ПРОТОКОЛ

 

гр.Л О М, 21.03.2019 г.

 

Ломският районен съд, наказателна колегия, трети състав в открито съдебно заседание на двадесет и първи март, две хиляди и деветнадесета година в състав.

Председател:  БОРЯНА АЛЕКСАНДРОВА

 

            при участието на секретар Веселка Младенова, сложи за разглеждане НЧХД № 92 по описа за 2019 год. докладвано от съдията Боряна Александрова.

На именното повикване в 14:15 часа, се явиха:

……………………………………………………….

Съдът след тайно съвещание по направеното искане от адв. Ц. в качеството му на защитник на подсъдимата Д.А.Б. и след като се запозна с писмените доказателства по делото в частност депозираната тъжба на 21.02.2019 г. , както и с оглед становището на пълномощника на тъжителката, намира за установено от фактическа страна следното:

С вх. № 2628 на 21.02.2019 г. ЛРС е сезиран с частна тъжба от Д.А.Н. със съгласието на майка си А.Н.М. и двете с адрес ***, чрез адвокат В.И. против Д.А.Б. за извършено престъпление по смисъла на чл. 147 и 148, ал.1 т.1 /без конкретизация на кой закон/.

На второ място, така депозираната тъжба е подписана от адв. В.И. в качеството й на пълномощник по делото .

Видно от договора за правна защита на л. 6 от делото адв. И. е била упълномощена да представлява тъжителката по делото, а именно от Д.А.Н. със съгласието на своята майка А.Н.. Видно от акта за раждане на детето Д./л.7 от делото/ се установява , че същата е родена на 6 септември 2005г.,т.е. към момента на депозиране на частната тъжба е малолетна т.е ненавършила 14 години , и се считат за напълно недееспособна. Според българското законодателство малолетните не могат да сключват сделки т.е не могат да поемат права и задължения. Всяка сделка сключена от малолетен се счита за нищожна, тъй като се счита , че тези лица нямат необходимия жизнен и социален опит за сключване на сделки.Те се сключват от техните родители, които са законни представители на малолетните.Това е от фактическа страна.

От правна страна съдът намира, че така депозираната тъжба е нередовна по смисъла на чл.81, ал.1 и 2 от НПК, тъй като видно от доказателствата по делото правилно е подписана от адв. И., но същата не е надлежно упълномощена, т.е. адвокатското пълномощно е нередовно.

От Семейния кодекс е ноторно известен факт, че малолетните деца се представляват от совите законни представители в случая майката, бащата е неизвестен и тъй като детето е малолетно, то негов законен представител е майката. С оглед на това съдът приема, че тъжбата е нередовна по смисъла на чл.81,ал.2 НПК. Налице са условията на чл.24,ал.5,т.2 вр.чл.81,ал.2 НПК. Съществува и съдебна практика, съгласно която няма правна възможност първоинстанционният съд да даде указания за поправка на нередовна тъжба. В този смисъл е и Решение № 43/11.02.09т. на ВКС, ІІ нак.отделение по н.д. 629/08г.

Водим от горното  и на осн. Чл.81, ал.2

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА производството но НЧХД №92 от 2019 г. по описа на Районен съд Лом.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба в 15 дневен срок от днес пред Окръжен съд Монтана.

 

Протоколът приключи в 15.07 ч. и е изготвен в с.з.

 

 

                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                               СЕКРЕТАР: