Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

                            

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 23.04.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

      Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на осми ноември две хиляди и осемнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 351/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

      

 Жалбоподателят Р.А.Й. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи  Наказателно постановление № 18-0294-000575 от 02.07.2018г. с което на осн. чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП са му наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 700лв /седемстотин лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 /три/ месеца, за извършено нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП.

      В с.з. жалбоподателят редовно призован, се явява, поддържа жалбата.

      Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-000575 от 02.07.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи  на жалбоподателят Р.А.Й. ***, на осн. чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП са му наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 700лв /седемстотин лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 /три/ месеца, за това, че на 20.08.2017г.  около 16,48ч. в гр.Лом, ул.“Белоградчишко шосе“, управлява лек автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“, с рег.№ …., със скорост от 105км/ч при максимално допустима за населено място 50км/ч. Превишената скорост е от 55км/ч, след приспадащ толеранс 3км/ч, наказуемо превишената скорост е от 52км/ч. Извършеното нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП е установено със Система за видеоконтрол ТFR1-М и Радар 548, записваща скорост, дата, час, рег.№ на МПС-то и място фиксирано в Клип № 2462. АУАН  № 808262 е съставен във връзка с постановление на ЛРС по преписка вх.№ 1147/17г. На водача е съставен и АУАН № 808261 за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателят се явява лично, не оспорва констатациите по АУАН и НП, че е шофирал с превишена скорост, но моли съда да намали размера на наложеното наказание „Глоба“ НП, тъй като е непосилен за него. Твърди че има голям кредит и месечни разходи във връзка със закупуване на лекарства за детето си, като не представя доказателства за тези си твърдения.

      Въззиваемият не се явява, не се представлява.

      Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

       На 20.08.2017г. следобяд свидетелите Б.Л. и Е.К., двамата полицейски служители в РУ гр.Лом се намирали на територията на гр.Лом, в района на ул.“Белоградчишко шосе“, като осъществявали контрол по безопасността на движението и спазване на ограничението на скоростта в населено място от водачите на МПС. Около 16,48ч използваната от полицейските служители Система за видеоконтрол ТFR1-М и Радар 548, записваща скорост, дата, час, рег.№ на МПС-то и място заснела движещ се по улицата лек автомобил марка „Опел“, модел „Астра“, с рег.№ М 67 59 ВВ, със скорост от 105км/ч при максимално допустима за населено място 50км/ч, като нарушението било фиксирано в Клип № 2463. Полицейските служители спрели водача на МПС-то за проверка и установили, че това е жалбоподателят. В хода на извършената проверка било установено, че Й. управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, за което уведомили дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом и на място била изпратена СОГ.

       На място по време на извършване на проверката св.Б.Л. в присъствието на св.Е.К. и на жалбоподателят съставил АУАН № 808261 за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП, изпратената ДСОГ извършила оглед на местопроизшествие и било образувано ДП. Същото било приключено с Решение № 95 от 05.07.3018г. с което жалбоподателят Р.А.Й. бил признат за виновен в извършване на престъпление по чл.345, ал.1 от НК, и на осн. чл.78а от НК бил освободен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „Глоба“ в размер на 1 200лв /хиляда и двеста лева/ която да заплати в полза на държавата. Решението на съда не е обжалвано и е влязло в законна сила на 20.07.2018г.

      След приключване на ДП с изготвяне на 27.06.2018г. на Постановление на ЛРП за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл.78а от НК, на 27.06.2018г. св.Б.Л. в присъствието на св.Е.К. и на жалбоподателят съставил АУАВ № 656, за установеното със Система за видеоконтрол ТFR1-М и Радар 548, нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП фиксирано в Клип № 2462. Същото било подписано от Й. без възражение.

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал  обжалваното  Наказателно постановление № 18-0294-000575 от 02.07.2018г. с  което за извършеното нарушение наложил предвидените в нормата на чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП административни наказания „Глоба“ в размер на 700лв /седемстотин лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 /три/ месеца.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       В нормата на чл.21, ал.1 от ЗДвП е предвидена забрана на водача на пътно превозно средство при избиране скоростта на движение да превишава предвидената за движение в населено място скорост от 50км/ч.

       За нарушение на тази забрана в разпоредбата на чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП законодателят е предвидил две кумулативни административни наказания с фиксирани размери - „Глоба“ в размер на 700лв /седемстотин лева/ и „Три месеца лишаване от управление на МПС“, за всеки водач, който управлявайки моторно превозно средство превиши разрешената максимална скорост в населено място над 50км/ч - с „Глоба“ в размер на 700лв /седемстотин лева/ и 3 /три/ месеца „Лишаване от право да управлява моторно превозно средство“, като за всеки следващи 5км/ч превишаване над 50км/ч глобата се увеличава с 50лв.

      Съдът счита, че административно-наказателното производство е проведено при спазване на процесуалноправните изисквания на ЗАНН. Наказателното постановление съдържа всички  необходими реквизити, съгласно чл.57 от ЗАНН и е редовно връчено. Освен това  обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН, който отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗАНН.

      Съдът намира, че правилно, обосновано и законосъобразно АНО е ангажирал административно-наказателната отговорност на жалбоподателят, като е наложил предвидените в закона за това нарушение кумулативни наказания, чиито размери са фиксирани, поради което не подлежат на редуциране и не следва да се обсъжда дали съответстват на тежестта на нарушението.

      Водим от горното съдът намира, че правилно и законосъобразно АНО е ангажирал административно-наказателната отговорност на жалбоподателят и депозираната жалба се явява неоснователна, като такава следва да бъде оставена без уважение, а издаденото НП да бъде потвърдено изцяло, като правилно и законосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

                                          Р  Е  Ш  И  :

              

 

       ПОТВЪРЖДАВА   издаденото от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 18-0294-000575 от 02.07.2018г., с което на жалбоподателят  Р.А.Й. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.182, ал.1, т.6 от ЗДвП са му наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 700лв /седемстотин лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 3 /три/ месеца, за извършено нарушение на чл.21, ал.1 от ЗДвП, ИЗЦЯЛО,  като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                               

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :