Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

                                                  

 

                                          Гр.Лом, 24.04.2019г.

                     

 

                           В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и четвърти януари две хиляди и деветнадесета, година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

       при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 428/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

        С Наказателно постановление № 613 от 28.08.2018г. на Зам. Директора на РДГ гр.Берковица инж.А. М. З., упълномощен със Заповед № РД 49-199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните на жалбоподателя И.Г.И. с ЕГН ********** ***, са му наложени на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите две административни наказания „ГЛОБА“ всяка една в размер на по 100лв /сто лева/, за извършени административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещта, послужила за извършване на нарушението-1бр. самоходно шаси „Т-16 М“ с рег.№ М 03993, цвят червен е  отнета в полза на държавата.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като  незаконосъобразно.

        В с.з. жалбоподателят се явява лично и с проц.представител  адв.Д. Ц. от АК гр.Монтана, поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище за неоснователност на жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 613 от 28.08.2018г. на Зм. Директора на РДГ гр.Берковица инж. А. М. З., упълномощен на осн. чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ  със Заповед № РД 49-199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните на жалбоподателя И.Г.И. с ЕГН ********** ***, са му наложени на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите две административни наказания „ГЛОБА“ всяка една в размер на по 100лв /сто лева/, за извършени административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите за това, че на 01.07.2018г. в землището на с.Буковец, обл.Монтана, на асфалтов път между селата Черно поле и Буковец транспортира със самоходно шаси „Т-16 М“, с рег.№ М 03993, цвят червен, 2пр.куб. м. дърва за огрев от дървесен вид дъб /цер и благун/ без да са маркирани с контролна горска марка и без превозен билет – документ, доказващ законния произход на дървесината.Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещта, послужила за извършване на нарушението-1бр. самоходно шаси „Т-16 М“ с рег.№ М 03993, цвят червен е  отнета в полза на държавата.

        В с.з. процесуалният представител на жалбоподателят адв.Д. Ц. от МАК моли съда да постанови съдебно решение с което да отмени изцяло издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, тъй като Г. не е извършил административните нарушения, за които е санкциониран. Последният е бил нает да извършва превоз на дървесина от сечище в землището на с.Буковец, със собствения си колесен трактор – самоходно шаси, като за това е бил издаден превозен билет и разрешително със срок на валидност от 28.06. до 31.08.2018г. Наред с това в изготвеният Технологичен план № 1 за добив на дървесина е било изрично отразено, че извоза ще се извърши с трактор шаси или товарен автомобил, както и че временен склад № 1 ще бъде обособен като отбивка на асфалтов път за с.Черно поле, където са били установени още 4куб.м. дървесина.

       В с.з. въззиваемия не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество е  частично основателна.

        На 01.07.2018г. св.Ф.Ф. и св.Б.С., двамата служители в ТП ДГС Лом получили сигнал от тел.112 за транспортиране на немаркирани дърва за огрев, които се карали на площадка в с.Буковец, обл.Монтана. Двамата свидетели се отправили, за да проверят сигнала и в района между с.Черно поле и разклона за с.Буковец, обл.Монтана  спрели за проверка движещото се самоходно шаси „Т-16 М“, с рег.№ М 03993, цвят червен, като по време на проверката установили, че водач на последното е жалбоподателят, а транспортираните в него 2пр.куб. м. дърва за огрев от дървесен вид дъб /цер и благун/ не са маркирани с контролна горска марка и без превозен билет, доказващ законния произход на дървесината. Жалбоподателят представил на проверяващите позволително за сеч и технологичен план, които били редовни, но тъй ката проверяващите констатирали, че при превоза осъществен от Г., последния  пресича асфалтов път на място св.Ф.А.Ф. в присъствието на св.Б.И.С., както и на жалбоподателят съставил Констативен протокол и АУАН № 613/18г. за установени нарушения по чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от ЗГ, като било иззето самоходното шаси „Т-16 М“, с рег.№ М 03993.

       Съставените КП и АУАН са предявени и  подписани от жалбоподателят.

        В законноустановения три дневен срок на 04.07.2018г.  жалбоподателят депозирал писмено Възражение, към което представил копие от разрешително за достъп на горски територии и технологичен план, с което възразил, че е извършил описаните в АУАН административни нарушения, тъй като бил  изпълнявал технологичен план за дърводобив и извозвал добитата от сечището дървесина до временен склад, намиращ да на отбивка на асфалтов път с.Черно поле-с.Буковец.

        Впоследствие възоснова на съставеният АУАН № 613/18г., серия СЗДП № 103255, АНО издал атакуваното НП № 613 от 28.08.2018г. с което на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите на жалбоподателят са му  наложени две административни наказания „Глоба”, всяко в размер на 100лв /сто лева/ за административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещта, послужила за извършване на нарушението- 1бр. самоходно шаси „Т-16 М“, с рег.№ М 03993 е отнета в полза на държавата.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, Констативен протокол, от показанията на разпитаните в с.з. свидетели  Ф.А.Ф., Б.С., Г.Г.Л. , които съдът кредитира, като обективни, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и със събраните по делото писмени доказателства.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В случая административнонаказателната отговорност на жалбоподателят е ангажирана на основание чл.266, ал.1 от Закона за горите, която разпоредба предвижда че се наказва с „Глоба“ от 50 до 3 000лв физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти. Вменените на санкционираното лице административни нарушения от правна страна се основават на нарушаване на регламентираната в чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от ЗГ забрана, съгласно която норма се забраняват покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, съответно с производствена марка, както и  непридружена с превозен билет.

       От събраните по делото доказателства безспорно е установено, че действително в деня на извършване на проверката жалбоподателят е извършвал извоз на дървесина от имот 118004, отдел 22, подотдел „у“, землище Буковец, общ.Брусарци, за което има издадено Позволително за сеч № 440208 от 25.06.2018г. Действително в изготвеният Технологичен план е посочено, че въпросната дървесина следва да бъде извозена до временен склад, намираща се на отбивката на асфалтов път с.Черно поле-с.Буковец, като в този случай не е необходимо съгласно нормативните изисквания за транспортиране на дървесината до посочените временни складове в изготвения технологичен план за добив последната да бъде маркирана с контролна горска марка и да е придружени с превозен билет.   Но също така безспорно е установено от извършената проверка на направените възражения от жалбоподателят, както и от събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства, че мястото на извършване на проверката, където е и установено нарушението е път, който е част от общинска пътна мрежа, намиращ се между с.Буковец, общ.Брусарци и с.Черно поле, общ.Ружинци, като посоката на движение на жалбоподателят е била от с.Черно поле за с.Буковец, като по този начин мястото на извършване на нарушението се намира след отразения на технологичния план за добив на дървесина временен склад № 1, описан в т.8 като „отбивка асфалтов път за с.Черно поле“.

       Съдът намира, че при съставяне на АУАН и издаване на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения довели до незаконосъобразността на обжалваното НП и правилно е ангажирана неговата административнонаказателна отговорност за посочените в АУАН и НП административни нарушения.

      На  жалбоподателят за всяко едно от двете нарушения е наложено административно наказание от 100лв /сто лева/ близо до минимума предвиден в закона. Действително, установеното количество дървесина към момента на проверката не е голямо, но цитираните по-горе нормативни текстове не въвеждат количествен или стойностен критерии, съобразяването с които да обоснове приложението на институтът на маловажния случай, каквито са изложените от районния съд мотиви, обосновали отмяна на издаденото наказателно постановление. По мнение на настоящия съдебен състав конкретното нарушение не следва да се  квалифицира по чл. 28 от ЗАНН, а малкото количество дървесен материал и липсата на наложени други наказания по ЗГ, следва да обоснове налагане на наказание в неговия минимум от 50лв, в каквато насока съдът измени обжалваното НП и за двете административни нарушения.

       В нормата на 273, ал.1 от ЗГ законодателят е предвидил да бъдат отнети в полза на държавата вещите, предмет и послужили за извършване на престъплението /нарушението/, освен ако те са използвани против волята на техният собственик

       Отнемането на вещите и средствата послужили за извършване на нарушението или предмет на нарушението, в полза на държавата представлява своеобразна санкция, която се налага наред с административно наказателната отговорност по ЗГ. В този смисъл в тежест на административнонаказващият орган е преди да приложи тази правна норма да докаже, че са налице предпоставките за отнемане в полза на държавата, като ангажира необходимите и относими доказателства, както досежно собствеността на МПС-то послужило за извършване на нарушението, така и досежно съответствието между стойността му и характера и тежестта на нарушението.

       В случая, съдът намира, че издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено в частта в която е отнета в полза на държавата вещта, послужила за извършване на нарушението - самоходно шаси „Т-16 М“, с рег.№ М 03993, цвят червен, тъй като, съдът намира, че при приложението на тази санкция АНО не е отчел несъответствието между стойността на вещите предмет на нарушението – 2пр.куб.м. дърва за огрев и стойността на иззетото МПС.

        Водим от горното, съдът

 

 

 

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

         ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 613 от 28.08.2018г. на Зам. Директора на РДГ гр.Берковица инж. А. М. З., упълномощен със Заповед № РД 49-199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните В ЧАСТТА в която на  жалбоподателя И.Г.И. с ЕГН ********** ***, са му наложени на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите две административни наказания „ГЛОБА“ всяка една в размер на по 100лв /сто лева/, за извършени административни нарушения на чл.213, ал.1, т.1 и т.2 от Закона за горите, като НАМАЛЯВА размера на всяко едно от наложените наказания ОТ 100лв /сто лева/  НА 50лв /петдесет лева/.

 

        ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 613 от 28.08.2018г. на Зам. Директора на РДГ гр.Берковица инж. А. М. З., упълномощен със Заповед № РД 49-199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните В ЧАСТТА, в която на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещта, послужила за извършване на нарушението-1бр. самоходно шаси „Т-16 М“ с рег.№ М 03993, цвят червен е  отнета в полза на държавата, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директора на ДГС гр.Берковица за сведение и изпълнение.

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :