П   Р   И   С   Ъ   Д    А

 

                                               

                                              

 

 

                                      Гр.Лом  13.03.2019г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А        

 

 

       Ломски   районен съд, втори наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на тринадесети март две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                   

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ :   БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА      

                                            

                            СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  С.С.

                                                                           Ю.П.      

                                                                                     

       при секретаря Л.П. и с участието на прокурор при ЛРП Георги Цветанов, като разгледа докладваното  от съдия Славчева НОХД № 184/18г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимият А.И.А. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, средно образование, живущ ***, женен, безработен, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 05.06.2017г. около 18,30ч. в с.Дългоделци, обл.Монтана, ул.“…., причинил средна телесна повреда на Б.Д.Б. ***, изразяваща се в открито счупване на лакътна кост на лява предмишница в долен край, което е довело до трайно затруднение движението на ляв горен крайник за срок на по-малък от месец и половина, поради което и на осн. чл.129, ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, чието изпълнение да бъде отложено на осн. чл.66, ал.1 от НК с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

        ОСЪЖДА подсъдимият А.И.А. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ на наследниците на конституирания в качеството на граждански ищец и частен обвинител по делото Б.Д.Б. –бивш жител ***, починал на 23.07.2018г. съгл. Препис-извлечение от Акт за смърт № 0494/24.07.2018г. на Община Монтана – П.Б.Б. с ЕГН ********** *** - съпруга, М.Б.Д. с ЕГН ********** *** - син и  В.Б.Д. с ЕГН ********** *** – дъщеря, сумата от 3 000лв /три хиляди лева/, представляващи причинените с престъпното му деяние неимуществени вреди отпретърпени болки и страдания, ведно със законната лихва върху сумата, считано от деня на увреждането 05.06.2017г. до окончателното изплащане на сумата, както и направените по делото разноски в размер на 700лв /седемстотин лева/ за платено адвокатско възнаграждение, съгласно представените 2бр. Договори за правна и защита и съдействие,  като ОТХВЪРЛЯ предявеният иск в останалата му част над уважения размер от 3 000лв /три хиляди лева/ до претендираният такъв от 10 000лв /десет хиляди лева/, като неоснователен и недоказан.

 

 

          На осн. чл.189, ал.1 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият А.И.А. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ по смета на МВР София направените в хода на ДП разноски в размер на 158,70лв /сто петдесет и осем лева и седемдесет стотинки/, а по сметка на ЛРС, в полза на бюджета на съдебната власт сумата от 130лв /сто и тридесет лева/ - разноски за вещо лице и пътни разходи на свидетел, както и 120лв /сто и двадесет лева/ - държавна такса върху уваженият размер на гражданския иск и 5лв /пет лева/ - държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

 

                                                                    

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :

 

                                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 1.

                                                                                                    /С.С./

                                                                                                  2.

                                                                                                       /Ю.П./