НОХД № 105/19г. МОТИВИ :

 

        НОХД № 105/19г. по описа на ЛРС е образувано по внесен в ЛРС Обвинителен акт срещу подсъдимият Н.К.С. след приключило образувано и водено срещу него БП № 111/19г. по описа на РУ гр.Лом.

      Подсъдимият Н.К. *** е обвинен в това, че на 15.02.2019г. около 01,30ч. в с.Якимово, обл.Монтана, по ул.“Г. Димитров“ управлявал МПС-лек автомобил, марка „Ситроен“, модел „Ксара“, с рег.№ *, негова собственост, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,98 на хиляда, установени по надлежния ред – с техническо средство „Алкотест 7510“, с инв.№ ARDM 0225 – престъпление по чл.343б, ал.1 от НК.

      Представителят на ЛРП в с.з. поддържа обвинението което намира за доказано по безспорен и категоричен начин по отношение на подсъдимия. Предлага на съда да му наложи наказание от „Една година и шест месеца лишаване от свобода”, чието изпълнение да бъде отложено с изпитателен срок от Три години, кумулативно предвиденото наказание „Глоба“, в размер на 700лв /седемстотин лева/, както и „Две години лишаване от право да управлява МПС“..

       Договорният защитник на подсъдимият адв.В.И. от МАК моли съда да постанови оправдателна присъда, с която признае С. за невиновен в извършване на престъплението за което е предаден на съд, тъй като обвинението не е доказано по безспорен и категоричен начин.

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.   

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото писмени и гласни доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       Подсъдимият е правоспособен водач на МПС, води се на отчет в ОД МВР гр.Монтана и има издадено Свидетелство за управление на МПС № 280923110, категория „А“, „М“ и „В“ издадено на 06.07.2011г. със срок на валидност 06.07.2021г.

      На 14.02.2019г. подсъдимият около 22ч. пристигнал с личният си автомобил марка „Ситроен“, модел „Ксара“, с рег.№ *  в дома на свой познат св.Е.С., за да се почерпят по повод празника Трифон Зарезан. Паркирал автомобила си на улицата пред дома на свидетеля и влязъл в дома му, където престоял до полунощ. По време на престоя си употребил алкохол, като изпил почти цяла бутилка уиски. Около полунощ станал и заваляйки се тръгнал към вратата, съобщавайки на своя домакин, че отива до тоалетната. След като не се върнал в близките 20минути св.С. решил, че гостенина му си и тръгнал, с оглед състоянието в което е бил, и е решил да не употребява повече алкохол.

     Излизайки от дома на св.С. подсъдимият се качил в личният си автомобил и потеглил към дома си, като в близост до моста на Якимово 1 аварирал с колата и излязъл от пътната лента. Повлиян от употребеното количество алкохол последният задрямал на съседната седалка.

     Около 00,10ч. св.И.Т. – лекар с Спешна помощ гр.Вълчедръм, Център Монтана заедно със св. В.Б. –шофьор на линейка във ФСМП гр.Вълчедръм се прибирали от повикване на адрес, намиращ се в с.Якимово 1, на главното шосе. Минавайки покрай моста в селото св.Т. забелязала лекият автомобил на подсъдимият, който се намирал извън пътя, и бил аварирал, като едното колело било във въздуха, а самата кола била под наклон. Забелязала, че в колата има човек, като първоначално помислила, че е умрял, тъй като се намирал в нетрадиционна поза. Позвънила на тел.112 и не след дълго на място пристигнал полицейския служител обслужващ района на селото – св.И.П., както и св.Г.К., който живеел наблизо и се прибирал от тържество. Заедно разбудили подсъдимия, и св.П. го попитал какво е направил, и му съобщил, че е реализирал ПТП. С помощта на св.К. го изтеглили от автомобила, като св.Т. му предложила медицинска помощ, която С. отказал, твърдейки, че е в добро състояние. В присъствието на св.Т., св.П. попитал подсъдимия имало ли е друг човек с него и коя е управлявал колата, при което подсъдимият отговорил, че е бил сам и той е шофирал.    

       Впоследствие на мястото на ПТП пристигнал и св.Ц.Ц. – мл.автоконтрольор в РУ гр.Лом, който попитал подсъдимия дали той е управлявал автомобила и какво е направил. Последният смеейки му се отговорил, че той е шофирал и е свил малко по-рано, тъй като отбивката за улицата на която живее е на около 20-30м по-надолу в същата посока. Св.Ц. изпробвал подсъдимият за употреба на алкохол с техническо средство „Алкотест 7510“, с инв.№ ARDM 0225, който уред отчел налице на 2,98 промила в издишания от С. въздух. Св.Ц. поискал съдействие от служителите на Пожарна безопасност в гр.Лом, за да бъде изваден автомобила, като за тази цел попитал подсъдимия къде са ключовете от автомобила. Той бръкнал в джоба на панталона си и ги предал, като впоследствие бил отведен в РУ гр.Лом. на място в присъствието на св.А.Й., св.Ц. му съставил АУАН № 119444/15.02.2019г. за установеното нарушение, и му издал Талон за медицинско изследване. Подсъдимият подписал акта без възражение и отказал да даде кръв за изследване. 

        Горното се установява от фактическа страна от събраните в хода на Бързото производство № 111/19г. по описа на РУ гр.Лом и приети от съда писмени доказателства, както следва: Докладна записка на л.4, АУАН № 19444 на л.7- л.8, Талон за изследване № 0019415 на л.9, Справка от Алкотест 7510 № ARDM 0225 на л.10, Справка от лаборатория за проверка на СИ на л.11, Справка нарушител/водач на л.12, Справка за съдимост с рег. № 189/15.02.2019г. на л.16, и от събраните в хода на съдебното следствие гласни доказателства - показанията на разпитаните в с.з. свидетели – св.Ц.Ц., св.И.П., св.Е.С., св.Г.К., св.И.Т., св.В.Б., св.А.Й., които съдът кредитира, като обективни, логични, последователни и взаимно свързани, както помежду си, така и със останалите събрани от съда доказателства.

     Съдът не дава вяра на обясненията на подсъдимият, тъй като в случая те представляват единствено и само негова защитна позиция, звучат нелогични и са в противоречие с целия събран по делото доказателствен материал.

     Видно от приложената по делото Справка за съдимост подсъдимият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

      Съдът намира, че подсъдимия е осъществил, както от обективна, така и от субективна страна  престъпният състав на чл.343б, ал.1 от НК,  а именно, че на 15.02.2019г. около 01,30ч. в с.Якимово, обл.Монтана, по ул.“Г. Димитров“ управлявал МПС-лек автомобил, марка „Ситроен“, модел „Ксара“, с рег.№ *, негова собственост, с концентрация на алкохол в кръвта си над 1,2 на хиляда – 2,98 на хиляда, установени по надлежния ред – с техническо средство „Алкотест 7510“, с инв.№ ARDM 0225.

      Извършеното престъпление представлява „управление на МПС след употреба на алкохол“, като количеството на алкохол е установено с техническо средство „Алкотест 7510“, с инв.№ ARDM 0225, по реда визиран в Наредба № 1 от 19 юли 2017г. за реда за установяване употребата на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози. 

      Деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл, като подсъдимият е съзнавал обществено опасния характер и неговите обществено опасните последици.

       При определяне на наказанието на подсъдимия, съдът съобрази предвидените от законодателят две кумулативни наказание  в нормата на чл.343б, ал.1 от НК - „От една до три години лишаване от свобода” и „Глоба“ от 200лв /двеста лева/ до 1000лв /хиляда лева/, разпоредбите на общата част на НК, касаещи материята, смегчаващите отговорността обстоятелства свързани с чистото му съдебно минало и липсата на отегчаващи отговорността такива. С оглед индивидуализиране наказателната отговорност на дееца, съдът съобрази степента на обществена опасност на деянието и  дееца, мотивите и подбудите за извършването му, личността на извършителят.

     Водим от горното, съдът определи наказанието на подсъдимият при условията на чл.54 от НК, към минимума предвиден в закона, а именно „ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“ И „ГЛОБА“ в размер на 200лв /двеста лева/ която да заплати в полза на държавата. При определяне размера на глобата, съдът взе превид обстоятелството, че С. е безработен.

     Съдът намира, че целите на наказанието биха били постигнати и без откъсване на подсъдимия от обичайната му семейна и социална среда на живот, и тъй като няма законова пречка за приложение на института на „условното осъждане“, то на осн. чл.66, ал.1 от НК отложи изпълнението на така наложеното наказание с изпитателен срок от Три години, считано от влизане на присъдата в сила.

       На осн. чл.343г във вр. с чл.37, ал.1, т.7 от НК съдът ЛИШИ подсъдимият Н.К.С. със снета по делото самоличност ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДНА ГОДИНА и ШЕСТ МЕСЕЦА, като на осн. чл.59, ал.4 от НК ПРИСПАДА времето през което последният е бил лишен от възможността да упражнява това си право по административен ред, считано от 15.02.2019г.  

      Така наложените наказания на подсъдимия, съдът намира, че са от вид и размер да постигнат целите на наказанието визирани в нормата на чл.36 от НК, както по отношение на подсъдимия, като го превъзпита занапред да спазва законите в страната и установеният правов ред, така и по отношение на останалите членове на обществото да им въздействат възпитателно и предупредително.   

        По делото няма направени разноски.  

        Водим от горното съдът постанови присъдата си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :