О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

24.09.2019 год., гр. Лом

 

Ломският районен съд, І-ви състав, в закрито заседание на двадесет и четвърти септември, две хиляди и деветнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова,

като разгледа докладваното от районния съдия гр. дело № 1375 по описа за 2019 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по иск с правно основание чл. 422, вр. чл. 417 ГПК, предявен от ИЗПЪЛНИТЕЛНА АГЕНЦИЯ ВОЕННИ КЛУБОВЕ И ВОЕННО ДЕЛО, БУЛСТАТ *********, с адрес на управление: ********* срещу Е. А.Н., ЕГН **********,***, за установяване дължимостта на вземане, предмет на  Заповед № 909 от 12.07.2018 год., за изпълнение на парично задължение въз основа на документ  по чл. 417 от ГПК, издадена  по ч. гр. дело № 1427/2018г.  

С Разпореждане от 07.08.2019г. е постановено да бъдат изпратени на ответника преписи от ИМ и приложенията за отговор по реда на чл.131 от ГПК.

В предоставения срок ответникът  е депозирал писмен отговор, с който наред със становището си по същество на спора, прави отвод на подсъдност, като счита, че с оглед обстоятелството, че постоянният му адрес е в *********, компетентен с оглед правилата на местната подсъдност да разгледа спора между страните е РС Елин Пелин.

С отговора си на исковата молба, длъжникът е приложил копие от личната си карта, издадена на 27.09.2018 год., в която е отразен постоянен адрес:***, *****.

Съдът намира, че възражението за неподсъдност е направено в преклузивния срок по чл. 119, ал.3 от ГПК, поради което е допустимо.

Разгледано по същество се явява основателно, тъй като съгл. Разпоредбата на чл. 105 ГПК искът се предявява по постоянен адрес на ответника.  

Ето защо, производството следва да се прекрати пред настоящия съд и делото да се изпрати по подсъдност на РС – Елин Пелин.

Водим от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

Прекратява производството по гр. д. № 1375/2019 год. по описа на  Районен съд гр. Лом.

ИЗПРАЩА ДЕЛОТО по подсъдност на РС – Елин Пелин.

Определението подлежи на обжалване в седмичен срок от връчването, пред МОС.

Районен съдия: