О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр.Лом,  25 септември 2019г.

 

    Боряна Александрова, съдия-докладчик по гр.д. 2368/18г. по описа на ЛРС, след като се запознах с доказателствата по делото, установих следното:

Производството по делото е образувано по молба , депозирана от В.О. и Ж.Г., чрез адв.Н.Г. против Е.П. и др., за делба на недживими имоти.

В хода на размяна на книжата по делото се установи, че един от ответниците следва да му се назначи особен представител.

Съдът е изпратил до АК Монтана да определи сумата за внасяне от ищците . С писмо вх.№ 334 от 24.07.2019г. е получен отговор от АК Монтана, с който е определено сумата за особен представител да е 600 лв. С определение от 29.07.2019г. съдът е указал на процесуалния представител на ищците да се внесе така определената сума, в определен от съда срок. В този срок не са изпълнени указанията на съда, като от страна на ЛРС е изпратена напомка, и указани последиците. Срока е изтекъл  на 18.09.2019г., ката към настоящият момент определената сума не е внесена.

Съдът в изпълнение на задълженията по чл.140 от ГПК, след като извърши проверка на редовността на предявената искова молба след изтичане на срока, определен с горецитираните определения констатира, че въпреки изрично дадените указания по отношение на нередовността на исковата молба към настоящия момент същите те не са отстранени. В законовия срок, ищците, чрез пълномощника си по делото не са изпълнили указанията, нито пък е поискано  продължаване на срока по реда на чл.63, ал.1 от ГПК.

Неизпълнението на дадените от съда указания по привеждането на исковата молба в съответствие с изискванията на закона е процесуално бездействие, имащо за последица връщане на нередовната искова молба, тъй като процесуалните срокове са преклузивни и след изтичането им се погасява правото за извършване на съответното процесуално действие.

Мотивиран от горното, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ВРЪЩА искова  молба от В.Г.О. и Ж.А.Г., чрез адв.Н.Г. въз основа на която е образувано гр. дело №2368 по описа за 2018 г. на РС-Лом, поради неизпълнени указания, дадени от съда.

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело №2368 по описа за 2018 г. на РС-Лом.

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба, подадена чрез РС-Лом до ОС-Монтана, в едноседмичен срок, считано от датата на връчването му на ищеца.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ:..................