Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

гр. Лом, 28.05.2019 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ломският районен съдражданска колегия ІІІ състав, в публичното съдебно заседание на седми май, две хиляди и деветнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова,

 

при секретаря Веселка Младенова, като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 336 по описа на съда за 2019 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Искове  с правно основание чл.150 от СК .

         Производство по чл. 310 и следв. ГПК.

 

Предявен е иск с правно основание чл. 150  СК от Л.А.А. с ЕГН **********,***,  като майка и законен представител на малолетните деца: Ц.Г.Ц., ЕГН ********** и А.Г.Ц. ЕГН **********, против Г.Ц. ***, ЕГН **********, за увеличение на издръжка.

Наведени са твърдения в смисъл, че страните имат родени две деца – Г., роден на *** год.  и А., родена на *** г.

С решение по гр.д.24/14 г. на ЛРС ответника бил осъден да заплаща месечна издръжка по 130 лв. За Ц. и по 110 лв. За детето А.. Твърдие са изминали повече от пет години, децата са пораснали, увеличили са се и разходите по тях.

         Иска се от съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплаща на ищеца, в качеството й на майка и законен представител на малолетните деца:  Ц.Ц. , месечна издръжка в размер на 170 лева и за А.Ц. по 160 лв., считано от датата на предявяване на иска.

Писмен отговор от ответникав е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК. Оспорва размера на исканото увеличение на месечната издръжка.

В съдебно заседание ищцата се явява лично. Поддържа иска така, както е предявен и моли да бъде уважен.

Ответника се представлява от адв. С.Т.. Признава иска по основание, но оспорва претенцията по размер, като излага съображения, че  е доказано какъв нисък доход получава ответника, поради което за детето си Ц. би могъл да плаща издръжка около минималния определен от СК- 140 лв., а за детето си А. – 130 лв. Над този размер счита, че иска е неоснователен.

Съобразно разпоредбата на чл. 15, ал. 6 ЗЗДт, са изискани от ДСП – Отдел «Закрила на детето» - Лом социален доклад и становище.

         Съдът, след като изслуша становищата на страните и прецени събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

         От фактическа страна:

Установява се от приложеното Удостоверение за раждане на двете деца , е страните по делото са техни родители.

Видно от писмените доказателства по делото, че двете деца са ученици.

Видно от Удостоверение №0056/11.02.2019г., че майката е работи и за времето 01.01.2018-31.12.2018г. е получила брутно трудово възнаграждение – 10 782,54 лв.

Бащата –ответник, ангажира доказателства, че е бил безработен, но от м.октомври 2018 г., вече работи и получава месечен доход в размер на 600 лв.

Не е спорно по делото, че родителите на двете деца са във фактическа раздяла, както и че за децата се грижи майката.

Видно от показанията на свид. Т. Л., социален работник, изготвила социалният доклад по делото, касае се за деца, които се отглежда изцяло от майката. Осигурени са им условията, необходими за правилното му израстване. Децата и майката живеят в едно общо домакинство в жилище, собственост на родителите на майката.  Майката е подпомагана от своите родители по отглеждането и възпитанието на децата. Децата  контактуват с баща си .

Двете деца посещава редовно училище, няма специфични образвателни или здравословни потребности.

Ищцата работи, има доходи, получава месечни помощи за децата, както и издръжка от ответника, определена от съда. Подкрепяна и подпомагана е от своите родители.

Ответника представя доказателства за трудовата си ангажираност. Представя доказателства за месечният му доход, а именно че получава възнаграждение в размер на 600. 

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

 

По отношение на иска по чл. 150 СК, за увеличение на издръжка на децата Ц. и А., съдът намира, че същият е частично основателен.

Обстоятелствата по делото несъмнено сочат, че  малолетните деца се нуждаят  от все повече средства за издръжка  и то съществено през периода след присъждането на издръжката с цит. по-горе съдебно решение, особено като се има предвид, че за задоволяване само на най-елементарните потребности от храна, облекло, учебници, учебни пособия, а също и за извънучилищни занимания, както и за духовно развитие и изграждането им като личност са необходими значителни по размер средства (не на последно място и с оглед на инфлационните процеси в страната). Тоест, в сравнение с реалните нужди на децата, размерът на заплащаната от техният баща (ответник в наст. производство) издръжка 130/110 лева месечно е занижен и същата е очевидно недостатъчна. Нещо повече, преценено към настоящия момент посоченият размер попада дори под границата на законоустановения минимум от 140,00 лева месечна издръжка съгласно чл. 142, ал. 2 СК.

От гледище трайната съдебна практика двамата родители дължат издръжка в полза на своите ненавършили пълнолетие деца съобразно възможностите на всеки от тях поотделно, като се вземат предвид и грижите на родителя, при когото се отглежда детето (т. 7 от П 5–70–Пл. ВС). При определяне размера на дължимата издръжка се имат предвид възможностите на дължащия издръжката и следва да се съобразяват нуждите на децата с оглед на правилното им отглеждане, възпитание и хармонично развитие, както тези нужди биха били задоволени, ако родителите живеят заедно. По-големите материални възможности на родителите съставляват основание за присъждане на по-големи по размер издръжки. (т. 1 от П 5 – 81 – Пл. ВС). Дължащият издръжката обаче по принцип не би могъл успешно да се позовава на безработица, при положение, че е трудоспособен и следователно би трябвало да е в състояние да реализира определен месечен доход, от който да заделя част за плащане на издръжката (в този смисъл са т. 11 и т. 12 от П 5 – 70 – Пл. ВС).

Ето защо, като взе предвид възрастта на децата и несъмнената нужда от повече средства за покриване на увеличените им потребности от издръжка, а така също като съобрази възможностите и на двамата родители да дават издръжка съдът намира, че за задоволяване на въпросните потребности (естествено, без такива с луксозен характер) ще са необходими минимум по 300 лева на месец,  от която сума майката да  осигурява 160 лв., а бащата останалите 140 лв., при положение, че и занапред дължимите грижи по отглеждането и възпитанието на децата ще се полагат основно от майката.

По разбиране на този съдебен състав, така определения размер на издръжката е балансиран, т. е. общо взето е съобразен както с нуждите на децата, така и с възможностите на двамата родители и не би поставил под заплаха осигуряването на тяхната собствена издръжка.

Ето защо и предвид гореизложеното съдът намира, че са налице условията на чл. 150 СК и в този смисъл ответника би могъл в изпълнение на задължението си по чл. 143, ал. 2 СК да заделя определената му парична издръжка по 140 лева месечно за осигуряване издръжката за всяко едно от малолетните си деца. При това положение размерът на определената по гр. д. № 24/14г. издръжка е наложително да бъде изменен, като вместо по 130 лева за детето Ц., и 110 лв. за дедето А., ответника да бъде осъден да заплаща на ищеца, като майка и законен представител на двете деца по 140 лева ежемесечна издръжка, за всяко едно от децата, считано от 25.02.2019г. (датата на завеждане на настоящия иск) до настъпването на законоустановени причини и условия за изменяване или прекратяване на издръжката, със законната лихва върху всяка закъсняла вноска до окончателното й изплащане.

ПРИ ТОЗИ ИЗХОД НА ДЕЛОТО и на основание чл. 78 ГПК ответника дължи и следва да бъде осъден да заплати по сметка на Районен съд–Лом сумата 57.60 лева държавна такса  върху присъденото увеличение на издръжката, както и 5.00 лева д. т. в случай на служебно издаване на изпълнителен лист, а  ищеца не претендира такава.

Мотивиран от гореизложеното , съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

 

На основание чл. 150 СК ИЗМЕНЯВА размера на присъдената издръжка по гр. д. № 24/10 г. по описа на Районен съд – Лом, както следва:

ОСЪЖДА Г.Ц.Г. ЕГН ********** ДА ЗАПЛАЩА на Л.А.А. с ЕГН ********** , като майка и законен представител на:

1.     Ц.Г.Ц. с ЕГН **********  вместо по 130 – по 140 лева месечна издръжка

2.     А.Г.Ц. ЕГН ********** вместо по 110- по 140 лв. месечна издръжка

 считано от 25.02.2019 г. до настъпването на законоустановени причини и условия за изменяване или прекратяване на издръжката, ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа й до изплащането й, в останалата част над уважения размер , до претендирания:

 – 170 лв. за детето Ц.Ц.

-         160 лв. за детето А.Ц.

          ОТХВЪРЛЯ  иска като неоснователен и недоказан.

ОСЪЖДА Г.Ц.Г. ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Лом сумата 57.60 лева  - дължимата държавна такса върху присъденото увеличение на издръжката и 5.00 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

РЕШЕНИЕТО подлежи  обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД–МОНТАНА в двуседмичен срок от дата на обявяването му – 28.05.2019г.

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: