Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

                            

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 14.05.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на  двадесет и седми ноември две хиляди и осемнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.Петрова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 189/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

        Жалбоподателят М.И.М. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор „Пътна полиция“-Монтана Е.Х.И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0996-000530 от 07.03.2018г. с което на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/ за нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателят редовно призован, не се явява лично, не се представлява.

       Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0996-000530 от 07.03.2018г. издадено от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор „Пътна полиция“-Монтана Е.Х.И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи на жалбоподателят М.И.М. ***, на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/ за нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП, за това, че на 09.02.2018г. в 14ч. на път Втори клас, № 81, Община Лом управлява по републиканските пътища пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача – лек автомобил, марка „Фиат Пунто“ с рег.№ ***, за което не е заплатена винетна такса по чл.10, ал.1, т.1 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателят не се явява, не се представлява. В депозираната срещу НП жалба М. моли съда да постанови решение с което да отмени издаденото НП изцяло, като незаконосъобразно, тъй като не е извършил нарушението за което е наказан. По време на извършената проверка от полицейските служители жалбоподателят е дал обяснения, че има закупен винетен стикер на 09.02.2018г. за управлявания от него лек автомобил марка „Фиат Пунто“ с рег.№ ***, но при тръгването си на път, в бързината е забравил да го сложи на предното стъкло на автомобила.

        Въззиваемият не се явява, не се представлява.

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява неоснователна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 09.02.2018г. св.З.З. и Н.А., двамата мл.автоконтрольори в сектор „Пътна полиция“  гр.Монтана се намирали на път Втори клас, № 81, Община Лом, в района на „Кошовете“ извън населеното място, когато спрели за проверка водач на лек автомобил марка „Фиат Пунто“ с рег.№ ***. При извършената проверка за редовността на документите на автомобила и водача, проверяващите установили, че за същият няма закупена винетка за движение по Републиканската пътна мрежа за 2018г., а поставеният винетен стикер бил с изтекъл срок на валидност.

       На място св.З.З. в присъствието на св.Н.А. и на жалбоподателят му съставил АУАН № 387003/ЗДвП от 09.02.2018г., в който описал установеното нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП. Междувременно жалбоподателят се върнал в гр.Лом, закупил винетен стикер и показал същият на проверяващите го полицейски служители.

       Впоследствие възоснова на така съставения АУАН, АНО издал атакуваното НП № 18-0996-000530 от 07.03.2018г., с което на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/ за нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       В нормата на чл.139 от ЗДвП е законодателят е регламентирал, че  движението на пътни превозни средства по път, включен в обхвата на платената пътна мрежа, се извършва след изпълнение на съответните задължения, свързани с установяване размера и заплащане на пътните такси по чл.10, ал.1 от Закона за пътищата.

        За нарушение на тази правна норма е предвидена административно-наказателна отговорност в нормата на чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП за водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена винетна такса по чл. 10, ал. 1, т. 1 от Закона за пътищата, или на превозното средство е залепен винетен стикер с графичнооформление, което е различно от одобреното, се наказва с „ГЛОБА“, како следва при управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, размера на същата е 300лв /триста лева/.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства безспорно бе установено, че жалбоподателят е извършил нарушение на чл.39, ал.5 от ЗДвП, което не се оспорва и от него самия. Към момента на извършване на проверката последният не е имал заплатена винетна такса и залепен винетен стикер за 2018г. Обстоятелството, че след съставяне на АУАН последният си е закупил такава и е продължил движението си, като е представил на актосъставителят същата, не го освобождава от административнонаказателна отговорност.

       Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява неоснователна, и като такава следва да бъде оставена без уважение, а издаденото НП да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

 

 

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

 

              

 

       ПОТВЪРЖДАВА  издаденото от Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор „Пътна полиция“-Монтана Е.Х.И., упълномощен със Заповед № 8121з-952/20.07.2017г. на Министъра на вътрешните работи НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18-0996-000530 от 07.03.2018г. с което на жалбоподателят М.И.М. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.179, ал.3, т.4 от ЗДвП му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 300лв /триста лева/, за нарушение на чл.139, ал.5 от ЗДвП, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на ОД МВР гр. Монтана за сведение и изпълнение.                                                 

 

 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :