Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

 

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 07.05.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на двадесет и седми ноември две хиляди и осемнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 221/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

      Жалбоподателят Г.А.М. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор „Пътна полиция“ монтана Е.И. упълномощен със Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР-Монтана Наказателно постановление № 18-0996-000416 от 02.03.2018г. с което на осн. чл.638, ал.1, т.1 във вр. с чл.461, т.1 от КЗ му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 250лв /двеста и петдесет лева/, за извършено нарушение на чл.483, ал.1, т.1 от КЗ.

      В с.з. жалбоподателят редовно призован, не се явява, не се представлява.

      Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0996-000416 от 02.03.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор „Пътна полиция“ Монтана, упълномощен със Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР-Монтана, на жалбоподателят Г.А.М. ***, на осн. чл.638, ал.1, т.1 във вр. с чл.461, т.1 от КЗ му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 250лв /двеста и петдесет лева/  за това, че на 09.02.2018г. в 11,40ч. в община Якимово, на път Трети клас № 818, като водач на товарен автомобил „Мерцедес Спринтер 213Ц“, с рег.№ ВН 62 62 ВТ, управлява притежаваният от него автомобил, без да е сключило валидна Застраховка „Гражданска отговорност“ за 2018г., с което виновно е нарушил чл.483, ал.1, т.1 от КЗ, съгласно която разпоредба, като физическо лице, което притежава МПС, което е регистрирано на територията на РБ и не е спряно от движение, не е сключило Договор за застраховка „Гражданска отговорност на автомобилистите“, с което виновно е нарушил чл.483, ал.1, т.1 от КЗ.

      В с.з. жалбоподателят не се явява лично, не се представлява. В представените от него Писмени бележки моли съда да отмени НП, тъй като АУАН и НП би трябвало да са съставени на М., като водач на МПС-то, а не в качеството на собственик на същото, тъй като управляваният от него товарен автомобил „Мерцедес Спринтер 213Ц“, с рег.№ ВН 62 62 ВТ е собственост на „Г. ***, ЕИК …, чиито представител се явява той, поради което НП се явява незаконосъобразно. Като алтернативно искане жалбоподателят моли съда да отмени НП, тъй като не е съобразено с разпоредбите на чл.28 от ЗАНН.

      Въззиваемият не се явява, не се представлява.

      Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява частично основателна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

       На 09.02.2018г.  свидетелите З.З. и Н.А. взели участие в специализирана полицейска операция на територията на гр.Вълчедръм,  и се намирали на път трети клас № 818 в района между с.Черни връх и гр.Вълчедръм. Около 11,40ч. за проверка бил спрян движещият се по пътното платно товарен автомобил „Мерцедес Спринтер 213Ц“, с рег.№ ВН 62 62 ВТ. По време на извършената проверка полицейските служители установили, че автомобила няма сключена и валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“. Водачът на последният уведомил органите на МВР, че собственик на автомобила е управляваното от него дружество „Г.-***, а не негова собственост.

       На място св.З.З. в присъствието на св.Н.А. и на жалбоподателят съставил АУАН № 416/КЗ от 09.02.2018г., в който посочил, че като водач на товарен автомобил, управлява същият без ЗА „ГО“ за 2018г. с което е осъществил състава на нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ.

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал   Наказателно постановление № 18-0294-000416 от 02.03.2018г. с което за извършеното нарушение наложил административно наказание „Глоба“ в размер на 250лв /двеста и петдесет лева/.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

      В нормата на чл.483, ал.1 от КЗ законодателят е предвидил задължение за всяко лице, което притежава моторно превозно средство, което е регистрирано на територията на Република България и не е спряно от движение да сключи Договор за застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, като това изискване не забранява и всяко друго лице, различно от собственика на моторното превозно средство, да сключи застрахователния договор.

      Съгласно разпоредбите на новия Кодекс за застраховането, в  нормата на чл.638, ал.1 т.1 от КЗ е предвидена санкция за всяко лице което не е изпълнило задължението си да сключи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, а именно „Глоба“ в размер от 250лв /двеста и петдесет лева/.       

       В новия кодекс за разлика от стария, където в чл. 315, ал.1 от КЗ отм. се предвиждаше еднакъв размер на санкцията, както за лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2, така и за лице което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност". В настоящия кодекс тези две категории задължени лица – собственикът на МПС-то и лицето, което управлява съответното МПС са диференцирани и разделени.

      В нормата на чл. 638, ал.1 от КЗ е предвидена санкция за собственика на автомобила, който ако не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 250 лв. – за физическо лице и имуществена санкция от 2000 лв. – за юридическо лице или едноличен търговец.

        В нормата на чл. 638, ал.3 от КЗ е предвидено наказание за лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. За това лице е предвидено наказание глоба от 400 лв. тази разпоредба е идентична с разпоредбата на чл. 315, ал.1, т.1, 2-рата хипотеза от отменения КЗ начин, в това, че се предвижда наказание за лицето, което управлява МПС-то, но не е негов собственик.

      Водим от горното съдът намира, че издаденото НП се явява незаконосъобразно, тъй като АНО е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателят съобразно разпоредбата на чл.638, ал.1, т.1 от КЗ, която предвижда санкция за друга категория лица, а не съгласно нормата на чл.638, ал.3 от КЗ, поради което НП следва да бъде отменено, поради неправилна квалификация на административното нарушение.

      По отношение искането за приложение на нормата на чл.28 от ЗАНН, съдът намира, че в случая не са налице предпоставките за това. Нормата е императивна и възвежда задължително поведение за водачите на МПС. От друга страна съдът намира, че фактическите обстоятелства, свързани с настоящия случай, не указват на маловажност по смисъла на чл.28 от ЗАНН, особено като се има предвид характерът на този вид административно нарушение. За да е налице "маловажен случай" на административно нарушение, то следва извършеното нарушение с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства да представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от съответния вид. Съдът намира, че в хода на производството не се изтъкнаха доводи и не се ангажираха доказателства, които да сочат на по-ниска степен на обществена опасност на извършеното нарушение в сравнение с обикновените случаи. Поради което в тази и част жалбата се явява неоснователна.

        Водим от горното, съдът намира, че неправилно е ангажирана административнонаказателната отговорност на жалбоподателя за извършено нарушение по чл.483, ал.1, т.1 от КЗ, поради което издаденото НП се явява незаконосъобразно и като такова следва да бъде отменено изцяло, за това   

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

              

 

       ОТМЕНЯВА   издаденото от Началник сектор към ОДМВР Монтана, Сектор „Пътна полиция“ Монтана Е.И. упълномощен със Заповед № 301з-670/18.03.2016г. на Директора на ОДМВР-Монтана Наказателно постановление № 18-0996-000416 от 02.03.2018г. с което на жалбоподателят Г.А.М. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.638, ал.1, т.1 във вр. с чл.461, т.1 от КЗ му е наложено административно наказание „Глоба“ в размер на 250лв /двеста и петдесет лева/, за извършено нарушение на чл.483, ал.1, т.1 от КЗ КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО. 

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение.

                                                 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :