Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

 

                                                     

 

 

                                         Гр.Лом, 09.05.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на двадесет и седми ноември две хиляди и осемнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 306/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

        

         Жалбоподателката Е.Г.И. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от Началника на РУ МВР гр.Лом В. В. НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 102/ЗГР от 30.11.2017г., с което на осн. чл.116, ал.2 от ЗГР и е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за нарушение на чл.99, ал.1 от ЗГР.

       В с.з. жалбоподателката редовно призован се явява лично, и с процесуален представител адв.П. П. от МАК, който поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като неправилно и незаконосъобразно.

       Въззиваемият редовно призован се явява лично, оспорва жалбата и моли съда да потвърди издаденото от него НП, като правилно и законосъобразно.               

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 102/ЗГР от 30.11.2017г. на Началника на РУ МВР гр.Лом В. В. на жалбоподателката Е.Г.И. ***, на осн. чл.116, ал.2 от ЗГР и е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за това, че на 03.11.2017г. около 12ч. в гр.Лом, ул……, при извършена полицейска проверка по Закона за гражданската регистрация е установено, че лицето не е извършило промяна на настоящия си адрес в законноустановения 30-дневен срок, с което е нарушила чл.99, ал.1 от ЗГР.

       В с.з. жалбоподателят процесуалният представител на жалбоподателката поддържа жалбата, като моли съда да постанови решение с което отмени изцяло издаденото НП, тъй като от събраните по делото доказателства се установява, че няма извършено административно нарушение. От своето раждане и до сега последната живее в гр.Лом, на ул.“…….., като на същата улица „…….. живее нейния брат, който от известно време живее в чужбина, поради която причина И. всеки ден посещава и се грижи за дома му. 

       Въззиваемият се явява лично в с.з. моли съда да потвърди издаденото от нея НП.  

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява основателна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

       На 03.11.2018г. св.Ю.Н. и И.Д., двамата полицейски служители в РУ гр.Лом посетили дома на жалбоподателката в гр.Лом, ул.“…., по повод извършване на полицейска проверка във връзка с постъпил сигнал за домови кражби. Не открили лицето на адреса посочен в личната карта, а го намерили в частен дом на същата улица „…., в който живеел неговия брат. И. *** където св.Н. в присъствието на св.Д. и съставил АУАН № 102/ЗГР  за нарушение на чл.99, ал.1 от ЗГР.

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал   Наказателно постановление № 102/ЗГР с което на осн. чл.116, ал.2 от ЗГР и наложил административно наказание „Глоба“ в размер на 50лв /петдесет лева/.

      Съгласно дефиницията на понятието „адрес“ посочена в разпоредбата на чл.89 от ЗГР – „Адресът“ е еднозначното описание на мястото, където лицето живее или където то получава кореспонденцията си.

      В нормата на чл.99, ал.1 от ЗГР законодателят е регламентирал задължението на всяко лице да при промяна на адреса си да впише това обстоятелство в 30-дневен срок.

      От събраните по делото гласни доказателства–показанията на разпитаните свидетели Л. А. и Р. Н., които живеят на същата улица в близост до  жалбоподателката се установява, че последната живее в къщата си на ул.“….., но всеки ден посещава дома на своя брат, който се намира на ул.“……, тъй като последният отсъства и тя се грижи за животните.

       По време на посещението си на 03.11.2018г. полицейските служители Н. и Д.  са установили, само факта, че към момента на проверката И. не се е намирала на адреса вписан в личната и карта, а в дома на нейният брат, което не води автоматично до извода, че същата продължително живее на адреса. Тези  констатации са възприети от наказващият орган, при което след като не са подкрепени от  надлежни  доказателства, се явяват необосновани и недоказани.

       В случая, съдът намира, че неправилно и незаконосъобразно АНО е ангажирал административно-наказателната отговорност на жалбоподателят, без да упражни правомощията си по чл.52 от ЗАНН, съгласно която правна норма административнонаказващия орган е длъжен да се произнесе по административнонаказателната преписка, като провери законосъобразността и обосноваността на АУАН, след преценка на възраженията и на събраните по преписката доказателства, а ако е необходимо да извърши допълнително разследване на спорните обстоятелства и след като установи, че нарушителят е извършил деянието виновно и няма основания за чл.28 и чл.29 от ЗАНН, да издаде наказателно постановление.

      Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява основателна, и като такава следва да бъде уважена, а издаденото НП да бъде отменено изцяло, като неправилно и незаконосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

                                        Р  Е  Ш  И  :

              

 

       ОТМЕНЯВА  издаденото от Началника на РУ МВР гр.Лом В. В. НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 102/ЗГР от 30.11.2017г., с което на осн. чл.116, ал.2 от ЗГР на жалбоподателката Е.Г.И. с ЕГН ********** *** и е наложено административно наказание „ГЛОБА“ в размер на 50лв /петдесет лева/, за нарушение на чл.99, ал.1 от ЗГР, като НЕПРАВИЛНО и НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

     

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение.

                                                 

 

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :