Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

 

                                                     

 

                                         Гр.Лом, 07.05.2019г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

      Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание  на двадесет и девети ноември две хиляди и осемнадесета, година, в състав:                                                                           

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 470/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

      

 Жалбоподателят В.И.Д. с ЕГН ********** *** обжалва издаденото от  Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи  Наказателно постановление № 18-0294-000927 от 01.10.2018г. с което на осн. чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП са му наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 /шест/ месеца, за извършено нарушение на чл.103 от ЗДвП.

      В с.з. жалбоподателят редовно призован, не се явява, представлява се от процесуален представител – адв.Николай Арсенов от МАК, който поддържа жалбата от негово име.

      Въззиваемият редовно призован не се явява, не се представлява.               

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 18-0294-000927 от 01.10.2018г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи  на жалбоподателят В.И. *** на осн. чл.177, ал.1, т.4 от ЗДвП са му наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 /шест/ месеца, за това, че на 26.09.2018г. около 15,40ч. на път Трети клас № 818, в община Вълчедръм управлява лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Бора“, с български транзитни табели с временен рег.№ 118М169, собственост на Ц. В. М. от гр.Козлодуй, като при подаден сигнал от контролните органи със Стоп-палка по образец, водача на МПС-то не спира, а продължава движението си с цел да се укрие, с което виновно е нарушил чл.103 от ЗДвП. Същият е установен в 16ч. в ЗП“…..“ с.Разград, обл.Монтана, като са му съставени АУАН № 808261 за нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП и АУАП № 808697 за нарушение по чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП.

       В с.з. жалбоподателят не се явява лично, представлява се от проц.представител адв.Н. А. от МАК, който не оспорва констатациите по АУАН и НП, че Д. е извършил нарушението за което е ангажирана неговата административно-наказателна отговорност, но моли съда да намали размера на наложените наказания, които са определени в максимален размер и по негово разбиране са завишени и несправедливи.

      Въззиваемият не се явява, не се представлява.

      Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

       По същество жалбата се явява основателна.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

       На 26.09.2018г. следобяд свидетелят Е.М. - полицейски служители в РУ гр.Лом заедно с колегата си Х.Р. се намирали на територията на община Вълчедръм, път Трети клас № 818, като осъществявали контрол по безопасността на движението и спазване на ограничението на скоростта в населено място от водачите на МПС. Около 15,40ч. по пътното платно органите на МВР забелязали движещ се  лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Бора“, с български транзитни табели с временен рег.№ 118М169. На водача на автомобила бил подаден сигнал да спре със Стоп-палка по образец, на който същият  не се подчинил, а продължил движението си. Тъй като водача не спрял за проверка, автомобила му бил последван от полицейските служители и установен малко по-късно в 16ч. в земеделска кооперация, собственост на ЗП „….“ с.Разград, обл.Монтана. При извършената проверка било установено, че поставените регистрационни табели са с временен рег. номер, чиито срок на действие е изтекъл, за което св.М. съставил на водача  АУАН № 808621 за извършено нарушение на чл.140 от ЗДвП, както и АУАН № 808697 – за нарушение по чл.174, ал.3, пр.1 от ЗДвП.

      На място за установеното нарушение на чл.103 от ЗДвП св.Е.М. в присъствието на жалбоподателят и на свидетелите Х.Р. и И.И.  му съставил и АУАН №  808622 - 1033/ЗДвП, който бил връчен и подписан от нарушителя без възражение.

      Впоследствие възоснова на съставения АУАН, АНО издал  обжалваното  Наказателно постановление № 18-0294-000927 от 01.10.2018г. с  което за извършеното нарушение наложил предвидените в нормата на чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП са му наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 /шест/ месеца.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

       В нормата на чл.103 от ЗДвП е регламентирано задължението, че при подаден сигнал за спиране от контролните органи водачът на пътно превозно средство е длъжен да спре плавно в най-дясната част на платното за движение или на посоченото от представителя на службата за контрол място и да изпълнява неговите указания.

       От събраните по делото писмени и гласни доказателства безспорно бе установено, че жалбоподателят е извършил нарушение на чл.103 от ЗДвП, което не се оспорва и от него самия.

       За нарушение на тази забрана в разпоредбата на чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП законодателят е предвидил две кумулативни административни наказания с фиксирани размери - „Глоба“ в размер от 50лв /петдесет лева/ до 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от управление на МПС“, за срок от 1 /един/ до 6 /шест/ месеца.

      Съдът счита, че административно-наказателното производство е проведено при спазване на процесуалноправните изисквания на ЗАНН. Наказателното постановление съдържа всички  необходими реквизити, съгласно чл.57 от ЗАНН и е редовно връчено. Освен това  обжалваното НП е издадено въз основа на АУАН, който отговаря на изискванията на чл. 42 от ЗАНН.

      Съдът намира, че правилно, обосновано и законосъобразно АНО е ангажирал административнонаказателната отговорност на жалбоподателят, като е наложил предвидените в закона за това нарушение кумулативни наказания, но при индивидуализация  на наложената санкция съдът счита, че не са спазени разпоредбите на чл. 27 ЗАНН. Като отегчаващо отговорността обстоятелства  е следвало да се отчете факта, че е бил установен от контролните органи на място, на което последният е опитал да се укрие впоследствие, а като смекчаващо отговорността обстоятелство следва да бъде отчетено неговото семейно и социално положение, с оглед на обстоятелството, че и двамата заедно със съпругата му са безработни, и имат две непълнолетни деца, за които се грижат.

      С оглед на изложеното по-горе съдът счита, че размера на наказанието следва да бъде определено в размер близък до минималния такъв, а именно „Глоба“ в размер на 70лв /седемдесет лева/, доколкото жалбоподателят е изкарвал прехраната си, като шофьор е оправдано наказанието „лишаване от правоуправление“ да е в размер на 2 /два/ месеца.

      Водим от горното, съдът намира, че депозираната жалба се явява основателна и като такава следва да бъде уважена, а издаденото НП да бъде изменено, като бъдат намалени размерите на наложените на нарушителят наказания, поради което и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

                                          Р  Е  Ш  И  :

              

 

        ИЗМЕНЯВА издаденото от Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ гр.Лом О. И., упълномощен със Заповед № 8121з-515/14.05.2018г. на Министъра на вътрешните работи Наказателно постановление № 18-0294-000927 от 01.10.2018г., с което на жалбоподателят  В.И.Д. с ЕГН ********** *** на осн. чл.175, ал.1, т.4 от ЗДвП са му наложени административни наказания „Глоба“ в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС“ за срок от 6 /шест/ месеца, за извършено нарушение на чл.103 от ЗДвП, КАТО НАМАЛЯВА размера на наложените наказания, както следва: на „Глобата“ ОТ 200лв /двеста лева/ НА 70лв /седемдесет лева/ и на „Лишаването от управление на МПС“ от 6 /шест/ месеца на 2 /два месеца/.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

         След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Началника на РУ гр.Лом за сведение и изпълнение.

                               

                                                                     РАЙОНЕН  СЪДИЯ :