П Р И С Ъ Д А

гр. Лом,  27.03.2019 год.

 

В  И М Е Т О     Н А    Н А Р О Д А

 

ЛОМСКИЯТ  РАЙОНЕН  СЪД,  на двадесет и седми март, две хиляди и деветнадесета  година, в открито съдебно заседание, в следния  състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

При участието на  секретаря Румяна Димитрова, като  разгледа докладваното от съдията  МИРОНОВА НЧХД №   30  по описа за 2019 год., въз основа на закона и доказателствата по делото,

П Р И С Ъ Д И:

П Р И З Н А В А

Р.Б.М., роден на *** г. в ****, живущ ***, българин, бълг. гражданин, с висше образование, разведен, работи,  неосъждан, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че на 04.12.2018 год., около 14,30 часа, по шосето между с. Разград, обл. Монтана и гр. Вълчедръм, обл. Монтана,  причинил на С.М.К., ЕГН **********,***, разстройство на здравето, неопасно за живота, извън случаите по чл. 128 и чл. 129 НК – лека телесна повреда, изразяваща се в причиняване на контузия на дясна колянна става с оток, рана и наличие на кръв в засегнатите структури  – престъпление по чл.130, ал. 1 от НК, за което и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ, като му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000,00 (хиляда) лв.

 

ОСЪЖДА, на осн. чл. 45 ЗЗД, Р.Б.М., със снета по-горе самоличност ДА ЗАПЛАТИ на С.М.К., ЕГН **********,***, сумата от 1218,24 лв. /хиляда двеста и осемнадесет лева, 24 ст./, от които: 1000 лв. – обезщетение за причинените неимуществени вреди, в резултат от деянието и 218,24 лв. – обезщетение за причинените имуществени вреди, ведно със законната лихва върху тази сума, считано от датата на увреждането - 04.12.2018 г. до окончателното й изплащане, като ОТХВЪРЛЯ предявените граждански искове: за неимуществени вреди над уважения до претендираният размер от 5000 лв. и за имуществени вреди над уважения до претендираният размер от 300 лв., като НЕОСНОВАТЕЛНИ.

ОСЪЖДА Р.Б.М., със снета по-горе самоличност да ЗАПЛАТИ на С.М.К., ЕГН **********,***, направените по водене на делото разноски за първата инстанция, в размер на 592 лв.

ОСЪЖДА подсъдимия Р.Б.М., със снета самоличност, да ЗАПЛАТИ по сметка на РС Лом сумата от 50 лв., представляваща  държавна такса върху уважения размер на гражданските искове, както и 5 лв. държавна такса в случай за служебно издаване на изпълнителен лист.

          Присъдата подлежи на обжалване пред ОС МОНТАНА, по реда на ГЛ. ХХІ от НПК, в 15-дневен срок, който за тъжителя е от днес, а за подсъдимия – от съобщението на присъдата.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: