П   Р   И   С   Ъ   Д    А

                                               

 

                                              

 

 

                                      Гр.Лом 14.05.2019г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А        

 

 

       Ломски   районен съд, втори наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на четиринадесети май две хиляди и деветнадесета година, в състав:                                   

 

 

                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ :   БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА      

                                            

                           СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:  Ю.Й.

                                                                           Е.М. 

 

 

       при секретаря А.Рангелова и с участието на прокурор при ЛРП Иван Карагьозов, като разгледа докладваното  от съдия Славчева НОХД № 79/19г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимият Б.П.К. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, живущ ***, със средно образование, неженен, работи в ТД „Дикстрой“ гр.София и „Хъс“ ЕООД гр.Лом, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 00,30ч. до 08,15ч. на 01.02.2018г. в гр.Лом, ул.“Хан Аспарух“, чрез провеждане на прегради здраво направени за защита на имот – взломяване на входна врата на интернет клуб, отнел чужди движими вещи на обща стойност 2 080лв от владението на В. Д. Р. ***, без негово знание и съгласие, с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на осн. чл.195, ал.1, т.3 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.58а, ал.1 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, което намалява с 1/3 или на подсъдимият му се налага наказание от „ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, като на осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наказанието с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

         На осн. чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимият Б.П.К. със снета по делото самоличност ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените му по НОХД 15/19г. по описа на ЛРС и наказанието наложено по настоящето дело, НАЙ-ТЕЖКОТО от тях „ОСЕМ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“, като на осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наказанието с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

          На осн. чл.25, ал.2 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното общо наказание наложеното на подсъдимият наказание по НОХД № 15/19г. по описа на ЛРС – „ЕДНА ГОДИНА И ДВА МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС“, като на осн. чл.59, ал.4 от НК е зачетено времето през което последният е бил лишен от възможността да упражнява това си право по административен ред, считано от 03.01.2019г.

 

        На осн. чл.25, ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА към определеното общо наказание наложеното на подсъдимият наказание по НОХД № 15/19г. по описа на ЛРС – „ГЛОБА“ в размер на 250лв /двеста и петдесет лева/ която да заплати в полза на държавата.

 

        ОСЪЖДА подсъдимият Б.П.К. със снета по делото самоличност ДА ЗАПЛАТИ на гражданския ищец и частен обвинител В. ДАНОВ Р. *** сумата от 1 370лв /хиляда триста и седемдесет лева/ представляващи невъзстановената част от причинените с престъплението имуществени вреди от 2 080лв, както и направените разноски по делото за адвокатско възнаграждение в размер на 400лв /четиристотин лева/.

 

       На осн. чл.189, ал.1 от НПК ОСЪЖДА подсъдимият  Б.П.К. със снета по делото самоличност да заплати по сметка на МВР София направените в хода на ДП разноски за вещо лице в размер на 140,76лв /сто и четиридесет лева и седемдесет и шест стотинки/, а по сметка на ЛРС, в полза на бюджета на съдебната власт – 54,80лв /петдесет и четири лева и осемдесет стотинки/ - държавна такса върху уважения граждански иск, както и 5лв /пет лева/ - държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

       ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА иззетата като веществено доказателство1бр. кръстата отвертка с червена дръжка и дължина около 25см, послужила на подсъдимия за извършване на престъплението.

 

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

 

                                                                    

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :

 

                                                  СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 1.

                                                                                                    /Ю.Й./

 

                                                                                                 2.

                                                                                                    /Е.М./