ПРОТОКОЛ

гр. Л О М, 30.05.2019 г.

Ломски районен съд, наказателна колегия, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на тридесети май две хиляди и деветнадесета година в състав:                          

                  

           Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

         Съдебни заседатели: В.К.С.О.

                                     З.Г.З. РОСЕН 

 

при участието на секретар: Л. П. и прокурора: РОСЕН СТАНЕВ, сложи за разглеждане НОХД № 148 по описа за 2019 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване в 10.40 часа се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

 

                                     О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. Ц. И. ***, в качеството на защитник на подсъдимия И.Х.И. ***, от една страна и от друга страна районен прокурор при ЛРП Росен Станев, за следното:

Подсъдимият И.Х.И. роден на *** г. в гр. Павликени, българин, български гражданин, средно образование, женен, неосъждан, живущ ***, пенсионер, с ЕГН **********, Е ВИНОВЕН В ТОВА, че на 02.08.2018 година в гр. Лом, обл. Монтана на ул. “…, в лек автомобил марка и модел „Шкода Фабиа“, с рег. …, в немаловажен случай държи акцизни стоки – 15 броя полиетиленови чували съдържащи нарязан тютюн с общо тегло 152.400 кг., на стойност 23 164.80 лева, без български акцизен бандерол, когато такъв се изисква по закон – чл. 64, ал. 4 вр. ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове /Бандерола се поставя върху потребителската опаковка по начин, от който да е видна обозначената върху него информация и който да гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване. Производителите на тютюневи изделия….., предназначени за реализация на вътрешния пазар, са длъжни да поставят бандерол върху потребителската опаковка. Поставянето на бандерола се извършва в данъчен склад на производителя/, и по чл. 25, ал. 1 от Закона за тютюна и тютюневите изделия-„Тютюневите изделия от месно производство и от внос се продават на вътрешния пазар с поставен върху потребителската опаковка бандерол по начин, който гарантира, че употребата на стоката е невъзможна без неговото унищожаване чрез разкъсване, и чл. 2, ал. 2 от Закона за акцизите и данъчните складове „На облагане с акциз подлежат…. Тютюневите изделия…, поради което и на основание чл. 234, ал. 1, предложение второ от НК, при условията на чл. 55, ал.1, т.1 НК, МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание «ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА», като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 55, ал. 3 от НК, НЕ СЕ НАЛАГА по-лекото наказание лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК, тъй като подсъдимия не притежава права, от които да бъде лишен.

На основание чл. 189, ал. 1 от НПК, подсъдимия И.Х.И. със снета по делото самоличност, следва да заплати по сметка на ОД на МВР – София, направените по делото разноски за изготвяне на Съдебна експертиза в размер на 94,22лв /деветдесет и четири лева и двадесет и две стотинки/, както и 5лв /пет лева/ - държавна такса за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист, в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на РС- Лом.

На основание чл. 234, ал. 3 във вр. с чл. 53, ал. 1, буква „а” от НК, ОТНЕМА в полза на Държавата, приложените веществени доказателства – 15 броя полиетиленови чували съдържащи суха, нарязана листна маса в кафяв цвят и мирис на тютюн с общо тегло 152.400 кг./иззети 0.300 кг. представителна проба/, оставени на съхранение в РУ Лом, като на осн. чл.2, ал.1 от Наредба №7 от 02.09.2010 година за разпореждането с отнети и изоставени в полза на държавата акцизни стоки, веществените доказателства, да бъдат унищожени от органа, който ги е задържал – РУ  гр. Лом чрез изгаряне, под контрола на Митницата.

На основание чл.24, ал.3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 148/2019г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

          Протоколът приключи в 11.20 ч. и е изготвен в съдебно заседание.

                                                                   

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                                                                                                               

                                                  СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ:  1.

                                                                                                     /В. О./

                                                                                    

                                                                                                2.

                                                                                               /З. З./

 

                                                                          СЕКРЕТАР: