ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр.Лом, 10.07.2019г.

РАЙОНЕН СЪД – Лом, ІІІ граждански състав, в закрито заседание на 10.07.2019г., в следния състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

като разгледа докладваното от съдията Александрова гражданско дело № 2075 по описа за 2018 година и за да се произнесе, СЪДЪТ съобрази следното:

 Настоящето съдебно производство е образувано по искова молба, подадена от пълномощник на “Ки Ти Бо“ООД–с. Септемврийци  и насочена срещу „Златия – агро“ООД. Съдът е постановил своя съдебен акт, но решението не е влязло в сила. В съда е депозирана молба- подписана лично от ищеца по делото с която прави отказ от предявения иск.

            СЪДЪТ, като взе предвид молбата и извърши проверка на данните по делото, намира, че същата е подадена от правен субект, който има право да се разпорежда с предмета на делото, поради което и съобразявайки приложимите в конкретния случай повелителни разпоредби на закона, приема следното:

      По силата на чл.233 ГПК ищецът може да се откаже изцяло или отчасти от спорното право във всяко положение на делото. В този случай той не може да предяви отново същия иск. Тъй като отказът е направен пред първа съдебна инстанция и има постановен съдебен акт, обжалваното решение се обезсилва.

Отказът от иск е едностранно волеизявление на ищеца към съда, който поражда предвидените в чл.233 ГПК правни последици независимо от волята и становището на ответника. Процесуалното

По изложените съображения съдът

 

ОПРЕДЕЛИ:

 

ОБЕЗСИЛВА  РЕШЕНИЕ № 156 от 21.06.2019г. по гр. д. № 2075/2018 г. по описа на Районен съд – Лом, поради надлежно заявения ОТКАЗ от иска при условията и по реда на чл.233 ГПК.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ОКРЪЖЕН СЪД – Монтана в едноседмичен срок от връчване на съобщението.

 

 

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: