ОПРЕДЕЛЕНИЕ

гр. Лом ,12.07.2019г.

Ломският районен съд, гражданска колегия, ІІІ състав в закрито заседание на 12 юли през две хиляди и деветнадесета година, в следния състав:

 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

като разгледа докладваното от съдията гражданско дело №2362 по описа за 2019 година и за да се произнесе, СЪДЪТ съобрази следното:

 Настоящето производство е образувано по депозирана искова молба от Гаранционен фонд София срещу Г.И..

След изтичане срока по чл.131, ал.1 ГПК, но преди насрочването на делото в открито съдебно заседание е подадена молба (постъпила в Гр. деловодство на РС–Лом на 12.07.2019г. ) от ищцовото дружество , с която заявява, че на основание чл.232 ГПК оттегля иска си срещу ответната страна.

 СЪДЪТ, като взе предвид молбата и извърши проверка на данните по делото, намира, че същата е подадена от правен субект, който има право да се разпорежда с предмета на делото, поради което и съобразявайки приложимите в конкретния случай повелителни разпоредби на закона, СЪДЪТ приема следното:

Молбата е основателна.

 Съгласно чл.232 ГПК ищецът може да оттегли исковата си молба без съгласието на ответника до приключване на първото заседание по делото. Ако предяви отново същия иск, той може да използва събраните доказателства в новото дело само ако за повторното им събиране има трудно преодолима пречка.

 Тъй като в процесния случай оттеглянето на иска предхожда първото заседание по делото (за такова се смята откритото съдебно заседание, което се насрочва с определението по чл.140 ГПК), то съгласието на ответника не е необходимо.

Налице са следователно условията на чл.232, изречение 1 ГПК и в тази връзка съдът се смята за десезиран от разглеждането на предявения иск, поради което и настоящето производство следва да се прекрати.

По изложените съображения СЪДЪТ

ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 2362/2018г. по описа на Районен съд – Лом, поради надлежно оттегляне при условията на чл.232, изр.1 ГПК на предявеният иск от Гаранционен фонд София срещу  Г.Г.И. .

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред ОКРЪЖЕН СЪД – МОНТАНА в едноседмичен срок от връчване на съобщението.

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: