Р     Е    Ш    Е    Н    И   Е

Гр.Лом, 12.07.2019г.

 

                    Ломски районен съд, ІІІ наказателен състав, в открито съдебно  заседание на 11 юли две хиляди и деветнадесета година, в състав :

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ : Боряна Александрова

 

        при секретаря В. Младенова и с участието на прокурор при ЛРП Иван Карагьозов, след като разгледа докладваното от съдия Александрова НЧД № 250/19г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

       Производството е по реда на чл.24а от ЗБППМН.

       В РС гр.Лом е постъпило Решение № 13/26.06.2019г. на МКБППМН при Община Лом, обл.Монтана, с което на ЛРС е предложено налагането на възпитателна мярка по чл.13, ал.1, т. 13 от ЗБППМН по отношение на непълнолетното лице В.Б.Ц. ***, с ЕГН ********** – “Настаняване във възпитателно училище интернат”.

       Представителят на ЛРП  намира, че съда следва да наложи на непълнолетния предложената възпитателна мярка, тъй като към настоящият момент от доказателствата по делото се установява, че той е автор на множество противообществени деяния и то за кратък период от време, има налагани няколко възпитателни мерки, от които няма положителен ефект.

        Непълнолетният се явява лично и категорично заявява, че не желае да бъде настанен в интернат, твърди, че се разкайва за извършените от него противообществени деяния и дава обещание това да не се повтори.

        Назначеният от съда за негов защитник адв.П.П. от МАК моли съда да откаже налагането на най-тежката възпитателна мярка, като счита, че лицето е действало по този начин съобразно средата в която е бил. Сега средата е променена и непълнолетният е демонстрирал ново поведение, което съответства на изискванията на обществото.

         Майката  на непълнолетното лице изразяват несъгласието си детето й да бъде настанено във ВУИ, като твърди, че след разговор с него, то е обещало да се поправи. Заявява, че противообществените деяния е вършил преди под влияние на приятелите си. Заявява, че може да въздействат върху поведението му.

         Представителя на ДПС Лом – А.А. поддържа направеното предложение на МКБППМН.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

         В.Б.Ц. е роден на ***г. , родители на детето са Майка-В.Т. и Б.Б.. Отглеждано в биологичното си семейство до средата на 2016г., когато е настанен в ЦНСТ-Берковица, впоследствие е предприето друга мярка на закрила- настаняване в приемно семейство. В периода от настаняването на детето в приемното семейство, майката е поискана реинтеграция, на молбата не е уважена. Настанявано в други институции и приемни семейства, но на 25.10.2018г. е получен сигнал в МКБППМН Берковица, за упражнен ежедневен физически тормоз над детето В., а впоследствие и е прекратено настаняването му в дома в гр.Берковица, а детето било насочено за ползване услугите на ЦОП Лом, с цел оказване на психо-социална помощ. С решение на ЛРС по гр.д. 129/19г. детето е реинтегрирано в биологичното си семейство. Но родителският капацитет на майката не позволява правилно развитие, отглеждане и възпитание на детето. Често е оставяна без надзор, т.е. неглижиран, което води до несигурност на семейната среда, където се отглежда.

        Видно от писмените доказателства по делото на непълнолетният В.Ц. са му налагани възпитателни мерки с Решения на МКБППМН при Община Лом- за вандалски прояви, за кражба , за проява на агресия в училище.

      Съдът намира, че наложената последна възпитателна мярка с която е направеното предложение от МКБППМН при Община Лом е правилна и законосъобразна, тъй като в най-добър интерес на детето е същото да бъде настанено във ВУИ.

       Безспорно установено е от събраните по делото доказателства, че в случая осъществяваният родителски контрол по отношение на В.Ц. е недостатъчен. И двамата родители нямат сили и възможност да се справят с поведението на сина си, въпреки  заявеното в с.з.

                По разбиране на настоящият съдебен състав единственото правилно решение в случая, според съда с оглед духовното развитие и израстване на детето, като пълноправен член на обществото и отчитайки обстоятелството, че наложените му  възпитателни мерки по ЗБППМН не са оказали нужното възпитателно въздействие върху непълнолетния е настаняването му във възпитателно училище интернат, каквото е и решението на съда. Промяната на средата в която живее детето и на другарското му обкръжение, оказващо негативно влияние върху него за определен период от време е последната възможност за поправянето му и превъзпитанието му.

          В предвид на горното и на осн. чл.24а, ал. 4, т.1 от ЗБППМН, съдът

 

                                   Р     Е     Ш    И     :

 

         НАЛАГА по отношение на В.Б.Ц. ***, с ЕГН **********                      

ВЪЗПИТАТЕЛНА МЯРКА по чл.13, ал.1, т.13 от ЗБППМН – “НАСТАНЯВАНЕ ВЪВ ВЪЗПИТАТЕЛНО УЧИЛИЩЕ ИНТЕРНАТ” – ВУИ ГР. РАКИТОВО, ОБЛ.ПАЗАРДЖИК, за срок ОТ ЕДНА ГОДИНА.

         Решението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд гр.Монтана, в 14-дневен срок, считано от получаване на съобщението от страните..

           Препис от решението след влизането му в сила да бъде изпратен на МКБППМН при Община Лом за сведение и изпълнение.

 

 

                                                       РАЙОНЕН  СЪДИЯ :