О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

гр. Лом, 09.08.2019 год.

 

Ломският районен съд, І-ви състав, в закрито заседание на осми август,  две хиляди и деветнадесета година в състав:      

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова,

като разгледа докладваното от съдията гр. дело № 446 по описа за 2018 година и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Делото е образувано по искова молба от Б.Ц.Б., ЕГН ********** и М.Т.Б., ЕГН **********,***, чрез пълномощника си, адв. Р. Б., МАК, срещу Т.М.П., ЕГН **********,***,  за защита на нарушено владение.

Ответникът не е подал писмен отговор в срока по чл. 131 ГПК, не е изразил становище по исковете и не е въвел възражения. Не ангажира доказателства.

С молби от 17.05.2018 год., ищците са поискали да бъде привлечен, а третото лица И.Ц.Л. е поискал да встъпи като трето лице-помагач на страната на ищците. Изразили са и изрично съгласие третото лице И.Л. да замести ищците при условията на чл. 228, ал. 3 ГПК.

Правният интерес на третото лице да встъпи в процеса като помагач на страната на ищците се обосновава с промяната в собствеността – с Нотариален акт за покутко-продажба на недвижим имот № 124, т. VІІ, рег. № 3792, д. № 529/02.05.2018 год. на нотариус Ст. Станчев,  рег. № 577 в РНК, р-н на действие ЛРС ищците са продали имота си на третото лице И.Ц.Л., ЕГН **********,***.

С протоколно определение от 07.11.2018 год., съдът е ЗАЛИЧИЛ  като ищци по делото Б.Ц.Б. и М.Т.Б. - първоначалните ищци, като на тяхно място като страна – ищец Е КОНСТИТУИРАН И.Ц.Л. ЕГН ********** ***.

С определение от 13.02.2019 год., съдът е приключил съдебното дирене и е дал ход на устните състезания.

В срока за произнасяне по същество на спора, от ищеца е постъпила молба, с която заявява, че се отказва от предявените искове и моли производството да бъде прекратено.

Към молбата е приложено копие от Постановление за възлагане от 18.07.2019 год. на ДСИ при ЛРС по изп.д. № 99/2010 год., видно от което, ищецът е закупил процесната постройка и същата му е възложена с влязло в сила постановление на ДСИ.

Доколкото в случая е заявен отказ от предявените искове, не е необходимо становището на ответника.

Налице е хипотезата на чл.233 от ГПК, за прекратяване на делото.

Предвид изложеното, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ПРЕКРАТЯВА производството по гр. дело № 446 по описа за 2018 година на РС – Лом, поради ОТКАЗ от предявените искове.  

 

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд Монтана в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

 

РАЙОНЕН   СЪДИЯ: