Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

гр.Лом, 13.08.2019 год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 Ломският районен съд, гражданска колегия, ІІІ състав, в откритото заседание на  26 юни две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

     При секретаря – Анетка Рангелова, като разгледа докладваното от съдията Александрова гр.д. 2164/18 год. по описа на ЛРС и за да се произнесе съдът взе предвид следното:

 

                                  Иск с правно основание чл.49 ал.1 СК.

 

         Производството е образувано по искова молба с правно основание чл.49,ал.1 СК за развод, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака.

         Ищца П.П.Н.,чрез процесуалната представителка, по делото, упълномощената от нея адв. М.М. от МАК,  моли съда да постанови решение, с което прекрати брака й с Ш.С.н., като дълбоко и непоправимо разстроен, без съда да се произнася по въпроса за вината.Навежда доводи,представя писмени доказателства и ангажира събиране на гласни такива.

        Ответника,редовно призован, чрез ДВ, не се явява не изпраща процесуален представител, съдът му е назначил особен представител в лицето на адв.П.П. от МАК, който взема становище по иска.

        Съдът, след преценка – поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите на страните, приема за установено следното:

      От фактическа страна:

        Страните са сключили граждански брак на 01.12.2006 година в гр.Брусарци, обл.Монтана, видно от приложеното Удостоверение/дубликат-заверено копие/ за сключен граждански брак от 01.12.06 година,издадено от Община гр.Брусарци,въз основа на акт за граждански брак №4/01.12.2006 година.

      От кореспондиращата част на твърденията на ищеца и показанията на разпитаните свидетели,безспорно се установи,че бракът е първи и за двамата, от съвместното си брачно съжителство съпрузите нямат родени  деца.

      От момента на сключване на брака и преди това страните  са живеели заедно в различни държави, и целта на брака им е била ответника да получи българско гражданство. Брачните им отношения са били на приливи и отливи, но от 2014 г., живеят разделени. Не поддържат контакти,  а и липсва на желание за такива контакти за в бъдеще, видно и от  обясненията  на разпитаните свидетели по делото.

          От правна страна: 

         При така приетата и установена фактическа обстановка, съдът намира,че брачният иск е доказан по основание.Анализът на доказателственият материал налага извода,че бракът е изпразнен от съдържание при това състояние на съпружеските отношения, в брачният им съюз не могат да се постигнат целите на брака,заложени в чл.4 и чл.18 на СК, и той съществува само формално.Брачната криза,продължила твърде дълго, и настъпилата фактическа раздяла водят до извода,че не може да се очаква възстановяване на нормални съпружески отношения между ищеца и ответника,поради което запазването на брака е безпредметно и не е в интерес на съпрузите и обществото. От дотук изнесените факти,съдът направи извода,че личните отношения между съпрузите не са на основата на взаимното уважение, общи грижи за семейството,разбирателство и вярност,необходими за съществуването на взаимност между съпрузите,което е и заложено в чл.15 СК.В тази насока съдът констатира,че брачната връзка между ищцата и ответника е изпразнена от съдържание, по вина на двамата съпрузи, установена от гореизложените обстоятелства.

        Нямат вещи СИО, които да поделят.

        Нямат родени от брака деца.

         Ищцата желае след прекратяване на брака да възвърне предбрачното си фамилно име Ц..

 

                   Воден от гореизложеното съдът

 

                                    Р      Е       Ш          И        :

 

           ПРЕКРАТЯВА  с развод сключения на 01.12.2006 год. в град Брусарци , обл.Монтана с акт № 0004 от същата дата граждански брак между Ш.С.Н., род. На 04.04.1079г. и П.П.Н. ЕГН ***********, като дълбоко и непоправимо разстроен , без да се произнася за вината.

           ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име Ц.на П.П.Н., с ЕГН ********** ,като след прекратяване на брака,същата ще се именува П.П. Ц..

           ОСЪЖДА Ш.С.Н. и П.П.Н. с горепосочени адреси и ЕГН-та да заплатят солидарно по сметката на ЛРС сумата от 40 лв.-държавна такса.

              Решението подлежи на въззивно обжалване пред МОС,в 2-седмичен срок от получаване на съобщението за изготвянето му .

 

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: