О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                              

 

                                                   

 

                                

                                           гр.Лом, 16.10.2019г.

 

 

         Ломски районен съд, втори граждански състав, в закрито съдебно заседание на шестнадесети октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

         след като изслуша докладваното от съдията Славчева гр.д. № 374/16г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

       Производството е образувано по Искова молба от Г.Г.Г. с ЕГН **********,***, чрез адв.Н.К. от МАК, със съдебен адрес:***, с която е предявен положителен установителен иск срещу И.С.М. с ЕГН ********** ***, с правно основание чл.422, ал.1 във вр. с чл.415, ал.1 от ГПК.

        С Разпореждане от 15.04.2016г. съдът е постановил размяна на книжа по делото, като в срока за отговор по 131 от ГПК такъв е постъпил от ответницата по делото, със становище, че предявения иск е недопустим, неоснователен и недоказан.

        В отговора е направено и искане за спиране на образуваното производство по гр.д. № 374/16г. по описа на ЛРС, до приключване с влязло в сила решение на висящото гр.д. № 1862/15г. по описа на ЛРС, тъй като решението по същото е от съществено значение за настоящето дело с оглед установяване основанието и размера на предявения иск, който страната оспорва.

        С Определение от 10.06.2016г. съдът е спрял на осн. чл.229, ал.1, т.4 от ГПК съдът производството по гр.д. № 374/16г. по описа на ЛРС, със страни: ищец-Г.Г.Г. с ЕГН **********,***, чрез адв.Н.К. от МАК, със съдебен адрес:*** и ответник-И.С.М. с ЕГН ********** ***, с правно основание по чл.422, ал.1 във вр. с чл.415, ал.1 от ГПК до приключване на гр.дело № 1862/15г. по описа на ЛРС, със страни ишец-Г.Г.Г. чрез адв.Н.К. от МАК и ответници-И.С.М., Г. Л. А., Д. П. Д. и Р. П.А.-П., и предмет делба на оставените в наследство от А. М. П. бивш жител ***, починал на 07.03.1932г. земеделски имоти, до приключването му с влязло в сила решение.

      След отпадане на основанието за спиране с Определение от 10.10.2019г. съдът е възобновил спряното производство по гр.д. № 374/16г. по описа на ЛРС, като е изготвил Проекто-доклад по делото и е насрочил същото в с.з. за 05.11.2019г. – 9ч. с призоваване на страните.

       В деловодството на ЛРС е постъпила Молба вх.№ 13873 от 16.10.2018г. от ищеца по делото Г.Г.Г. с която последният моли съда да прекрати делото, поради постигнато с ответницата И.С.М. извънсъдебно споразумение и уреждане на сметките и доброволно уреждане на спора по между им. 

        Съдът намира, че са налице законовите предпоставки за прекратяване на образуваното производство, на осн. чл.232 от ГПК, поради оттегляне на иска от страна на ищеца.

             В предвид на горното, съдът

 

 

                                        О П Р Е Д Е Л И :

 

 

         ПРЕКРАТЯВА на осн. чл.232 от ГПК производството по гр.д. № 374/16г.  по описа на ЛРС, поради постъпила молба от ищеца Г.Г.Г. с която последният моли съда да прекрати делото, поради постигнато с ответницата И.С.М. извънсъдебно споразумение и уреждане на сметките и доброволно уреждане на спора по между им. 

 

        Определението може да се обжалва пред МОС, с частна жалба, в едноседмичен срок от съобщението на страните.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :