О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

 

                                                            

 

                                                   Гр.Лом, 01.10.2019г.

 

 

В     И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Ломски районен съд, ІІ-ри граждански състав, в закрито съдебно заседание на първи октомври две хиляди и деветнадесета година, в състав:

                                           

 

                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

като разгледа гражданско дело № 418/2019г. по описа на ЛРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

 

         Производството по гр.д. № 418/19г. по описа на ЛРС е образувано по  Исковата молба от К.С.И.-А. с ЕГН ********** ***, представлявана от адв.Д.Л.Ф. от САК, с лич.№ ….,съд.адрес:***, против „……, представлявано от управителя Х.Й., с правно основание чл.439 от ГПК.

         С Разпореждане от 14.03.2019г. съдът е постановил размяна на книжа по чл.131 от ГПК.

         В срока за отговор на Исковата молба, ответника по делото е депозирал Отговор на ИМ с вх.№ 6482/09.05.2019г. по описа на ЛРС, с който е направил възражение за неподсъдност на делото на Ломски районен съд, с искане то да бъде прекратено и изпратено по подсъдност на Районен съд София,  позовавайки се на разпоредбата на чл.105 от ГПК.

         Видно от направената справка в Търговския регистър седалището на ответника по делото в гр.София.

         Съгласно разпоредбата на чл.105 от ГПК законодателят е предвидил възможност иска да се предяви пред съда, в района на който е постоянният адрес или седалището на ответника, а в нормата на чл.119, ал.3 от ГПК е регламентирал, че възражението за неподсъдност на делото може да се направи от ответника, най-късно до подаване на отговор на ИМ. Така направеното възражение е придружено с писмени доказателства, съгласно разпоредбата на чл.119, ал.4 от ГПК.

        Предвид горното съдът счита, че направеното възражение за подсъдност е процесуално допустимо и основателно и ЛРС  не е компетентен да се произнесе по предявеният с Исковата молба отрицателно установителен иск с правно основание чл.439 във вр. с чл.124 от ГПК. Компетентен в случая съгласно правилата на чл.105 от ГПК се явява РС гр.София, поради което образуваното пред ЛРС производство следва да бъде прекратено и делото да бъде изпратено по подсъдност на РС гр.София.

Водим от гореизложеното и на основание чл. 118, ал. 2, във връзка с чл.105 от ГПК, съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 418/2019г. по описа на ЛРС.

ИЗПРАЩА делото по подсъдност на РС гр.София.

 ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване пред Окръжен съд гр.Монтана в едноседмичен срок от съобщаването му на ищцата, като заедно със съобщението да бъде изпратен и препис от молбата на ответника с възражението за неподсъдност.

                                                                                   

                                                                                   

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :