П   Р   И   С   Ъ   Д   А

Гр. Лом, 18.02. 2014 година

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

Ломският районен съд, първи наказателен състав, на осемнадесети февруари две хилядна и четиринадесета година в открито съдебно заседание, при следния състав:

 

                             ПРЕДСЕДАТЕЛ : НИНА К.

 

                                    1. Б.Б.

                              СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

                                    2.А.А.      

 

на секретаря: Б. К. в присъствието на прокурор, СОНЯ КАМАРАШКА, като разгледа докладваното от съдия- докладчик : Н. К., НОХ Дело  N: 407/2013  година по описа за 2013година, въз основа на закона и доказателствата, след съвещание, съдът:  ПРИСЪДИ:

ПРИЗНАВА подсъдимият: Е.А.Т., роден на *** ***,  с настоящ адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, неженен, управител на търговско дружество, реабилитиран по право,    с ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН В  това, че за времето от началото на месец 04. 2013 година до  26.04.2013 година,  в гр.Монтана, обл.Монтана, в условията на продължавано престъпление организирал, чрез Д.Б. ***, предлагане на имотна облага по 30.00лева на лица от с.Якимово, с.Дългоделци и с.Долно Церовене по изготвени списъци и чрез К.Т.И. ***, организирал предлагането на имотна облага от по 30.00лева на лица от Община с.Медковец и с.Расово, чрез представяне на лист с математическо изписване на 170 гласоподаватели по 30.00лева, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия „Движение за права и свободи” /ДПС/ регистрирани за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година, поради което и на основание чл. 167, ал. 3,  във вр. с чл.26,ал.1, във вр. с чл. 54 от НК, ГО ОСЪЖДА НА ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА В РАЗМЕР НА 5000 лева/ пет хиляди лева/ в ПОЛЗА на ДЪРЖАВАТА по Бюджета на съдебната власт по сметка на ЛРС.

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода с  ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ, от влизане на настоящата присъда в сила.

На основание чл. 167, ал. 5, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 6 НК, ЛИШАВА подсъдимият, Е.А.Т. от ПРАВО да заема определена държавна или обществена длъжност,  ЗА СРОК от 2 ГОДИНИ/ две години/.

ПРИЗНАВА подсъдимият, К. К. К.,  роден на *** ***, с настоящ адрес ***, българин, български гражданин, с висше образование, разведен, работи в ЦСМП  гр.Монтана, като лекар, реабилитиран по право, с  ЕГН **********, ЗА ВИНОВЕН  в това, че за  времето от началото на месец 04.2013 година  до 24.04.2013 година, в гр.Вълчедръм обл.Монтана, организирал, чрез К.М.Т. ***, предлагане на имотна облага по 30.00лева на лица от гр.Вълчедръм, като му дал сумата от 3000лева /три хиляди лева/, с цел да ги склони да упражнят избирателното си право в полза на политическа партия „Движение за права и свободи” /ДПС/ регистрирани за участие в изборите за народни представители на 12 май 2013 година, поради което и на основание чл. 167, ал. 3, във вр. с чл. 54 НК от НК, ГО ОСЪЖДА НА ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА и ГЛОБА В РАЗМЕР НА 5000 лева/ пет хиляди лева/ в ПОЛЗА на ДЪРЖАВАТА по Бюджета на съдебната власт по сметка на ЛРС.

На основание чл. 66, ал. 1 НК ОТЛАГА изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода с  ИЗПИТАТЕЛЕН СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ, от влизане на настоящата присъда в сила.

На основание чл. 167, ал. 5, във вр. с чл. 37, ал. 1, т. 6 НК, ЛИШАВА подсъдимият, К. К. К. от ПРАВО да заема определена държавна или обществена длъжност, ЗА СРОК от 2 ГОДИНИ/ две години/.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА:

На основание чл.53 , ал. 1, б”а” НК ОТНЕМА  в полза на Държавата: пари:  сумата от 1935.00лева – 19 бр. банкноти с номинал от 5.00лева, 24 бр. банкноти с номинал от 10.00лева и 80 бр. банкноти с номинал от 20.00лева, оставени на съхранение в сейф №00018, на Банка „ДСК” ЕАД, клон Монтана по силата на договор между Банка „ДСК” ЕАД и ОД на МВР гр.Монтана.

ВЕЩЕСТВЕНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА : три тома писмени веществени доказателства в том  І общо 186бр. листа, в том ІІ общо 99 листа от тях листове формат А-4, ръкописно и печатно изписани, изписани листове от тетрадки- различен формат, изписани листове на компютър, изписани малки листчета, касови ордери, фактури, пликове за писма, снимка и в том 3 - общо 6 бр. тефтери, от тях 4 бр. с лого на ПП”ДПС”, 1 бр. с лого Община гр.Вълчедръм и 1 бр. с лого „Агромашина” и 1 бр. малко тефтерче без корици, остават към настоящето производство, като писмени доказателства.

На основание чл. 189 НПК ОСЪЖДА подсъдимите Е.А.Т.  и К. К. К., със снета по делото самоличност, да заплатят по сметка на МВР направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на ПО 35.33 лева, за графическа експертиза.

ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА ИЛИ ПРОТЕСТИРА В 15 ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПРЕД МОС.

 

                                                     

 

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

                                                                   Н. К.

 

1.                                                                                                                                                 Б.Б.

 

 

     СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

               2.А.А.