МОТИВИ:    НОХД     179-10 г. по описа на ЛРС

 

Обвинението  против   П.Б.М.       роден на   *** *** ,жив. с.   град ,обл. Монтана, българин,български гражданин, не женен, с  полувисше образование ,  осъждан с ЕГН     ********** г. е за това загдето на  03.06.2009 г. в с.  Станево, обл. Монтана,   в качеството си на длъжностно лице – кмет на с. Станево, обл. Монтана съставил официални документи – пълномощно и декларация – пълномощно, в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани като доказателство за тия обстоятелства, престъпление по чл.311,ал.1 от НК. и  чл.55,ал.1,т.2,б”Б” във вр. с ал.3 от НК го осъжда на- ПРОБАЦИЯ.

На осн. Чл.42а , определя следните пробационните мерки  :

1.Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца  с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице  2 пъти седмично.

2.задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

        На осн. чл.  37,ал.1,т.6 от НК лишава П.Б.М. *** от правото да заема  длъжността Кмет за срок от 3 години от влизане на присъдата в сила.

         Производството е по реда на чл.370 и сл. НПК.

        Подсъдимият     се   признава  за  виновен по повдигнатото обвинение на до съдебното производство и  ,  признава  фактите изложени в обвинителният акт  ,като заявява, че е съгласен  да не     се събират    доказателства за тези факти и да се ползват материалите по дознанието при постановяване на присъдата. Чрез своя процесуален представител подсъдимият заяви,че желае съда да  приложи разпоредбата на чл.37,т.6 от НК.

        Представителят  на  ЛРП  намира  обвинението  за  доказано  по  безспорен  и  категоричен  начин,   поради  което  поддържа  правната  квалификация  на  деянието. Предлага  на  съда да  признае  подсъдимият  за  виноен   и  да  му     наложи  наказание      при условията на чл.55 ,ал.1,т.2 б.”Б” НК .   

        Доказателствата  по  делото  са  писмени .

Приобщен   е  доказателствения  материал  събран в до съдебното производство. .

        Съдът,  след  като  се запозна със  събраните по 

делото доказателства,  поотделно  и  в  тяхната  взаимна  връзка и  съвкупност,  както  и  във  връзка  и самопризнанията на подсъдимият ,   приема  за  установено  следното:

        Подсъдимият П.Б. заема длъжността  Кмет на с. Станево, обл. Монтана.       Същият в качеството си на кмет е осъждан два пъти за престъпления от общ характер. Независимо от това е продължил престъпната си дейност в качеството си на длъжностно лице – Кмет. Така на 22.07.2009 г.в РУ на МВР- лом св. П. В. С. пожелал да получи личната карта на непълнолетната И.М. А. от гр. лом. След като служителите на полицията обяснили на свидетеля,че без пълномощно  от родителите на детето не може да получи документа   си отишъл. За целта  отишъл при в кметство с. Станево, обл. Монтана при подсъдимият М. и там оформили пълномощното  за получаване на личната карта на детето И.А. от св. С..  Пълномощното било подписано лично от родителите на  детето – М. А. А. и М. А. А.. Подсъдимият заверил пълномощното и поставил щемпел с дата – 03.06.2009 г. След като пълномощното било представено в паспортна служба служителката установила,че родителите на детето -св. А. и св.А.  са напуснали страната на 26.02.2009 и 02.05.2009 г. и няма данни за обратно влизане. Това породило съмнение в служителката и след като направили справка в кметство с. Станево установили, че представеното пълномощно и декларация  не са заведени в регистъра за нотариални заверки от дата 03.06.2009 г. и не са заплатени дължимите такси.

        Тази фактическа обстановка се установи по несъмнен начин от показанията на разпитаните свидетели, писмените доказателства по делото и обяснението на подсъдимия дадено на досъдебното производство.

          Съдът,  кредитира показанията на разпитаните свидетели, тъй като те предават свои  непосредствени впечатления и са обективни.

        Съдът, дава вяра и на обясненията на подсъдимият,тъй като те не са в противоречие с останалите по делото доказателства.

        Съдът,  намира,  че  от  фактическа  и  правна  страна  подсъдимият   са      осъществили   състава  на  престъпление  по    311,ал.1 от НК.  

 

 От обективна страна подсъдимият  на 03.06.2009 г. в с.  Станево, обл. Монтана,   в качеството си на длъжностно лице – Кмет на с. Станево, обл. Монтана съставил официални документи – пълномощно и декларация –   в които удостоверил неверни обстоятелства, с цел да бъдат използвани като доказателство за тия обстоятелства,

  От  субективна  страна установените по делото обстоятелства сочат, че подсъдимият е   действал   в условията на   пряк  умисъл.    Съзнавал е  обществено  опасния  характер  на  деянието    ,неговите  обществено  опасни  последици  и   е целял   настъпването  на  вредоносния  резултат. 

При  определяне  на  наказанието  съдът,  взе  предвид  вида  наказание  предвидено  в разпоредбата  на   чл. 311,ал. 1  от НК  ,  нормите  на  общата  част  на  наказателният  закон,  касаещи  материята,   и чл.373,ал.2 от НПК и му наложи  наказание при условията на   чл.55,ал.1,т.2,б”Б” от НК  - ПРОБАЦИЯ.

На осн. Чл.42а , определя следните пробационните мерки  :

1.Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок от 6 месеца  с явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице  2 пъти седмично.

2.задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от 6 месеца.

 С оглед предишните осъждания на подсъдимият съдът, счита,че следва да се приложи разпоредбата на  чл.  37,ал.1,т.6 от НК, поради което  лиши П.Б.М. *** от правото да заема  длъжността Кмет за срок от 3 години от влизане на присъдата в сила.

 С  оглед  индивидуализиране  на  наказанието съдът,  съобрази  разпоредбата на чл.373,ал.2 от НК и приложи разпоредбата на чл.55 ,ал.1,т.1 от НК   ,без да са налице многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства.

Съдът, счита, че така определеното наказание и начина на неговото изтърпяване ще изпълнят целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

        По  горните  съображения  съдът,  постанови  присъдата  си.         

 

     РАЙОНЕН  СЪДИЯ: