МОТИВИ към присъда по НОХ Дело N:273/2013 година по описа на ЛРС:

 

Районна прокуратура, гр. Лом е повдигнала обвинение, против подсъдимият, А.К.М., за това, че за  времето от 07.02.2012 година до 29.03.2012 година, в гр. Лом, в условията на продължавано престъпление, чрез интернет, като потребител с ІР-адрес (интернет протокол адрес) 89.215.165.83 и ІР-адрес 84.252.57.200 и  посредством мобилна компютърна система марка “HP”,  модел “620”, сериен номер CNИ10606QB /негова собственост/, набира непълнолетни лица с потребителски имена “basketpro96 (Rushin)”, “familia1551 (Armando Meza)”, “naprimer2 (Санек)”, “ryan.swiggart (ryan swiggart)” и “natesher01 (Nathan Sher)”, чрез използването на компютърна програма “Skype” с потребителско име “asyobg”, като се представял за младо момиче изпращайки файлове /снимки/ на непълнолетно момиче заснето включително в голо състояние, като искал от тях да демонстрират сексуално поведение - мастурбация и похотливо показване на човешки полови органи / лицата са демонстрирали сексуално поведение, като същото е получавано на видеоекран, и ги наблюдавал, престъпление по чл. 158а, ал. 3, във вр. ал. 1,  във вр. С чл. 26, ал. 1 от НК.

В това, че за времето от 21.01.2009 година до 04.04.2012 година в град Лом, обл. Монтана, в условията на продължавано престъпление чрез  интернет, като потребител с ІР-адрес (интернет протокол адрес) 89.215.165.83 и ІР-адрес 84.252.57.200, посредством мобилна компютърна система марка “HP”, модел “620”, сериен номер CNИ10606QB /негова собственост/ и чрез компютърна конфигурация /настолен компютър/ със сериен номер CZC3310T49 и твърд диск марка “Seagate” със сериен номер 5LA45PAY /, находящ се и собственост на Дирекция социално подпомагане – град Лом/, създавал чрез ползване на инсталирана компютърна програма ICQ с потребителски номер 300666424 и със зададен имейл адрес asyobg@abv.bg, псевдоним „asyobg” и чрез ползване на инсталирана компютърна програма „SKYPE” с потребителско име „asyobg” със зададен имейл адрес asyobg@abv.bg и компютърна програма “CamStudio”, която се използва за запис във видеоклипове на всички наблюдавани действия на екрана на компютъра, предлагал чрез ползване на инсталирана компютърна програма ICQ с потребителски номер 300666424 и със зададен имейл адрес asyobg@abv.bg, псевдоним „asyobg”, чрез ползване на инсталирана компютърна програма „SKYPE” с потребителско име „asyobg” със зададен имейл адрес asyobg@abv.bg и чрез използването на инсталирана компютърна програма за обмен на файловеGigaTribe” с потребителско име „asyobg” и разпространявал чрез ползване на инсталирана компютърна програма ICQ с потребителски номер 300666424 и със зададен имейл адрес asyobg@abv.bg, псевдоним „asyobg”, чрез ползване на инсталирана компютърна програма „SKYPE” с потребителско име „asyobg” със зададен имейл адрес asyobg@abv.bg и чрез  използването на компютърна програма за обмен на файловеGigaTribe” с потребителско име „asyobg” и цифрова идентификация 1181703, порнографски материали – порно фотоси, еротични фотоси, порно клипове и еротични клипове, общо около 80 GB файлове или 7 387 / седем хиляди триста осемдесет и седем броя / файлове, като за създаването им са използвани лица, ненавършили 18 години и лица, изглеждащи, като ненавършили 18 години, престъпление по чл. 159, ал. 4, предл. първо и второ, във вр. с чл. 159, ал. 2 във вр. ал. 1, предложение първо, пето и последно, във вр. С чл. 26, ал. 1 от НК.

И в това, че за времето от 21.01.2009 година до 04.04.2012 година в гр. Лом в условията на продължавано престъпление чрез компютърна система марка “HP”,  модел “620”, сериен номер CNИ10606QB /негова собственост/ на твърд диск марка “Hitachi” със сериен №110116PBN475M7DZ6Z2E в папка с адрес на твърдия диск C:\Users\а.\Documents\GigaTribe Downloads и чрез компютърна конфигурация /настолен компютър/ със сериен номер CZC3310T49 и твърд диск марка “Seagate” със сериен номер 5LA45PAY във втори логически дял / D / държал общо около 80 GB или 7 387 / седем хиляди триста осемдесет и седем броя /  файлове порнографски материали – порно фотоси, еротични фотоси, порно клипове и еротични клипове, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години и лица, изглеждащи, като ненавършили 18 години , престъпление по чл. 159, ал. 6, предл. първо във вр. С чл. 26, ал. 1 от НК.

В съдебно заседание, представителят на обвинението, намира същото за доказано по безспорен и категоричен начин, а именно извършеното от подсъдимият деяния за които е повдигнато обвинение, което се установява от всички събрани писмени и гласни доказателства по делото.

С оглед така установената фактическа обстановка, предлага, на подсъдимият  по трите деяние за които е обвинен да се наложи ефективно наказание, за първото и третото обвинение по 6 месеца лишаване от свобода, ефективно и за второто обвинение от 3 години лишаване от свобода, също ефективно, като на основание чл. 23, ал. 1 НК, се определи едно общо наказание- най- тежкото от тях от 3 години лишаване от свобода, което да изтърпи при общ режим.

Съдът, следва да се произнесе и по веществетите доказателства.

Договорният  защитник на подсъдимият,  намира, че обвинението не е доказано по безспорен и категоричен начин, като излага конкретни мотиви, за това, а именно не е установено по категоричен начин, авторството на деянията за които подзащитния му е обвинен, нито изпълнителното деяние по повдигнаните обвинения.

Моли, съдът да постанови, оправдателна присъда.

Подсъдимият,  не се признава за виновен и моли да бъде оправдан, тъй като не е извършил деянията за които е обвинен.

Доказателствата по делото са писмени и гласни.

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната взаимно връзка и логическо единство, а така също във връзка с доводите на страните, по вътрешно убеждение, приема за установено следното:

От фактически страна:

Подсъдимият, А.К.М. е роден на *** ***, жител и живущ ***, постоянен и настоящ адрес, кв.Зорница 1, вх.”А”, ет. 3, ап. 9, българин, български гражданин, с висше образование, работи в ДСП, гр. Лом, директор, не осъждан с ЕГН: **********.

Подсъдимият, А.К.М. работи и към настоящият момент в Дирекция „Социално подпомагане”, гр.Лом, а в различни периоди от време през 2002- 2003 години е заемал и длъжността социален работник.

От 01.05.2003 година до 01.04.2006 година е преназначен на длъжността Началник Отдел „социално подпомагане”, към Дирекция социално подпомагане, гр. Лом.

От 14.01.2008 година  до 25.01.2009 година, е заемал длъжността Директор, на ДСП, гр. Лом, която длъжност продължава да заема и към момента.

Постоянно изпълнява длъжността Директор на Дирекция Социално подпомагане, гр. Лом, със Заповед от 03.01.2012 година.

През 2012 година в ГДБОП- МВР, сектор” Компютърни престъпления и интелектуална собственост и хазарт” по линия ”Онлайн сексуална експлоатация на деца” е получена информация от „Отряда за борба с експлоатацията на деца в Интернет- Нова Зеландия(OCEANZ) за провеждаща се от тях операция под прикритие, имаща за цел разбиването на огромна мрежа в интернет- лица със сходни интереси- педофили, използващи ресурсите на програмен продукт „Giga Tribe” за обмяна на порнографски файлове, за създаването на които се използват малолетни деца.

Агентите под прикритие към отдела” OCEANZ” разполагат с разнообразен и специфичен софтуер, позволяващ локализирането на компютърните системи използвани от онлайн сексуалните насилници над деца. „OCEANZ” използват GOON софтуер, създаден от ФБР и проектиран да подпомага „Giga Tribe” разследванията.

Във връзка с горното са  установени и засечени интернет потребители от цял свят, включително и от Република България, ползващи програмния продукт „Giga Tribe” и осъществяващи целенасочени контакти помежду си във виртуалната среда, с цел споделяне и разпространяване на материали с детска порнография.

Съгласно предоставената информация от „OCEANZ”, след предварително оперативно проучване по отношение на интернет потребител в „Giga Tribe” с псевдоним ”Asyobg” от агента под прикритие със същия е реализиран контакт в мрежата. В резултат на този контакт, потребителя с псевдоним ”аsyobg” предложил и разпространил- споделил 16 броя файла, съдържащи сексуално насилие над деца на видима възраст около 10 години.

При реализираното споделяне на порнографските изображения бил засечен IP адреса, чрез който потребителя на „Giga Tribe” с псевдоним “asyobg” се е логнал в акаунта си с IP 89.215.165.83, от адресното пространство на българския ДИУ, доставчик на интернет услуги „BLIZOO”.

След проведени ОИМ и анализ на придобитата информация от служител работещ в сектора по линия „Онлайн сексуална експлоатация на деца” при ГДБОП-МВР е установено, че потребителят на „GigaTribe” с псевдоним “asyobge подсъдимия А.К.М..

Локализирани са следните адреси от които подсъдимия е засичан в профила си в „Giga Tribe”, а именно:

адрес, гр. Лом, ж.к.”Зорница”1, вх.”А”, ет. 3, ап. 9,

гр. Лом, кв. Момин брод, ул.”Първи май” № 7, засечен с IP  89.215.165.83

и гр. Лом, кв.Момин брод, ул.”Яне Сандански” № 9, адресно регистриран, А.М.И., вуйчо на подсъдимия, засечен с IP 84.252.57.200

От извършените ОИМ е установено, че А.К.М. е регистрирал следните електронни пощенски кутии: аsyobg@abv.bg аsyobg@yahoo.com.

Подсъдимият, А.К.М. е засечен във виртуалната среда, регистриран в различни интернет сайтове- български, руски с псевдонима ползван и в „Giga Tribe”- ”Asyobg”.

Извършени са действия по разследването- претърсване и изземване в служебно помещение- кабинет на Директора на Дирекция Социално подпомагане, находящ се на адрес, гр. Лом, ул.”Пристанищна” № 52, ет. 2, кабинет № 8, одобрено с определение по НЧД № 260/2012 година по описа на ЛРС, л.  84 от ДП.

Преди да се пристъпи към претърсване, подсъдимия е запитан притежава ли и съхранява ли в ползвания от него служебен компютър и личен преносим компютър материали представляващи или съдържащи порнографско съдържание, на което подсъдимия отговорил, че в притежавания от него преносим компютър може да има материали със сексуална насоченост, но не и в служебния компютър, видно от  протокол за извършено претърсване и изземване от 04.04.2012 година. Подсъдимият бил поканен доброволно да включи пред поемните лица и останалите присъствуващи, намерения в черна чанта с надпис ”Samsonite” преносим компютър, лична собственост на подсъдимия, марка” НР, модел 620, със сериен номер № CNU10606QB, което подсъдимия, сторил и включил компютъра.

Стартирала се операционна система „Windows 7  Home Premium” с профилно име”а.”, при което избиране на това профилно име автоматично е стартирала компютърната програма „Giga Tribe”. При нейното стартиране са се появили две графи: едната”username”, която се попълнила автоматично с потребителско име ”аsyobg” и втората: „password”, където подсъдимия А.М., въвел паролата си  „kataliov”. При натискане на бутона” ОК” се заредил профила „”аsyobg” и на прозореца се появили три папки с имена: ”аsyobg”, „ convert” и „privat”. В Раздел „ profile”, където се съдържа информация относно потребителя и неговия е-mail адрес било отразено аsyobg@abv.bg.

При това претърсване и изземване, са намерени и иззети веществените доказателства, послужили за извършената впоследствие  на компютърно- техническа експертиза, преводната и художествената.

Извършено е и претърсване и изземване на адрес, гр. Лом, ул.”Първи май” № 7, одобрено по НЧД № 261/2012 година по описа на ЛРС,  от същата дата, 04.04. 2012 година, л. 92 от ДП.

При така извършените процесуално- следствени действия, са иззети като веществени доказателства- компактдискове и дискети и рутерно устройство, собственост на подсъдимия със сериен № 10266431224.

В собственият апартамент на подсъдимия, находящ се на адрес, гр. Лом, ж.к.”Зорница 1”, вх”А”, ет. 3, ап. 9, не са установени материали с порнографско съдържание, протокол и Определение по НЧД № 259/2012 година по описа на ЛРС, л. 101-102 от ДП.

На 29.02. 2012 година, около 09.21 часа АМ/AEST/ подсъдимия и агента под прикритие се засичат едновременно онлайн в мрежата, при което служителя под прикритие на OCEANZ документира, че ”Asyobg” е качил в профила си 2 папки за споделяне-”аsyobg” която е съдържала 1 601 файла и ”privat”с 31 файла снимков и видеоматериал със сексуално насилие над деца. Двете папки са били зададени от”Asyobg” с достъп само за четете- „Read only”, което означава, че само и единствено собственика на акунта ”Asyobg” може да качва файлове в двете папки, след което да ги споделя с останалите потребители в мрежата му.

На същата дата 29.02. 2012 година, във времевия интервал от 09:27:39 до 09:33:16 АМ/AEST/ , ”Asyobg” е споделил с агента под прикритие 16 файла изображения от папка ”аsyobg”, съдържащи сексуално насилие над деца на видима възраст около 10 години.

От друга страна, агента под прикритие установява, че потребителят ”Asyobg” разполага със значително количество материали с детска сексуална експлоатация.

От Новозеландската полиция е подадена допълнителна информация, по отношение на „Giga Tribe” потребителя ”Asyobg”.

Същия е засечен и по контролиращата се от тях МО ”Kilo BEAU”, насочена срещу сексуални хищници на деца, ползващи програмата „Giga Tribe”.

На 23.07. 2011 година, ”Asyobg” споделя 1039 файла снимков и видеоматериал, съдържащ сексуално насилие и сексуално извращение с малолетни лица, предимно от мъжки пол.

По време на това споделяне е засечен IP адрес, през който ”Asyobg” е бил онлайн в мрежата, IP 84.252.57.200, който адрес е от адресното пространство на „BLIZOO”.

От отговора на „BLIZOO”,  ползвател на IP 84.252.57.200 на дата 23.07.2011 година в 07:42:24 РМ/AEST/ е подсъдимия, А.К.М., л. 71 и 112, том 1 от ДП.

На личният си преносим компютър, марка НР, модел” 620”, със сериен № CNU10606QB, на твърд диск, марка”Hitachi”, със сериен № 110116РВN475M7DZ6Z2E/ видно от техническата експертиза- том 2, стр.31-46/ е намерена информация върху втория логически дял от която е видно, че е инсталирана операционна система „Windows 7  Home Premium” с наименование на преносимия компютър „BOSS” и с профилно име” а.”.

При направено търсене от експерта за потребителски файлове от графичен и видео тип, били намерени файлове на които се виждали лица в голо състояние на различна видима възраст, които позирали, демострирали половите си органи, или извършвали сексуални действия.

Откритите файлове с такова съдържание са намерени в папка с имена:” 28.12.08-16- 70 pics plus vids” „аsyobg”, „privat”, „convert” с адрес на папката върху втория логически дял”D:Users/а./ Documents/Giga Tribe Downloads”.

Поради особеностите на работа с програмният продукт, използван от експерта”EnCase” в приложенията е използвана буквата”D” за обозначение на втория логически дял, който е бил използван от потребителя. Възстановени са множество изтрити файлове с такъв характер.

От страна на подсъдимият, А.К.М., върху твърдия диск е инсталирал програмният продукт ”Skype”, компютърна програма за комуникация и обмен на файлове. Тази програма е използвана от лица с различни потребителски имена, между които”asenmetodievlom”, със зададени имейл адреси: asenmetodievlom@mail.bg, аsyobg@mail.bg, отразен като редовен ползвател и аsyobg, със зададен имейл адрес: аsyobg@abv.bg, също редовен ползвател.

Цялата чат история на потребителя е дадена в четим вид в папка с наименование „Skype Histori”. В нея са намерени разговори на английски, руски и български език. В разговорите са правени предложения за секс, искани са снимки и се търсела демострация на сексуално поведение пред камера.

Подсъдимият, чрез програмния продукт „Skype” и потребителско име ”аsyobg осъществил контакт с друго лице със  „Skype”- име ”basketpro 96” на 29.02. 2012 година. В този разговор, подсъдимият се представил за младо момиче, като твърдял, че няма камера, но искал от другия потребител да демонстрира сексуално поведение, като го предизвикал със снимки на момиче, включително и в голо състояние.

Репликите на подсъдимия са  означени с „OUT”, съобщенията до него с ”IN”, а изпращането на файлове с „FILE TRASFER”.

Папката от която са изпратени файловете и самите файлове била с име „28.12.08-16-70 pics , plus  vids”/ тези файлове са определени като еротични и порно фотоси и клип за създаването на които било използвано лице изглеждащо като ненавършило 18 година, на горепосочения адрес във втория логически дял, съгласно изготвената- художествената експертиза, том V от ДП.

Буквата на логическия дял е обозначена като”С”, но поради особеностите на  програмата с която е работел експерта е означена в приложенията, като „D”.

Част от цитираните по- горе снимки са разпечатани в Приложение № 2 от съдебно- техническата експертиза/том V, стр. 59/.

Същите снимки, подсъдимият, А.К.М. използвал и при други потребители, като се представял за младо момиче- 16-годишно, и искал от тях да демонстрират сексуално поведение, а в някои случай се разбирало, че е получавал на видео-екран.

Чат историята на подсъдимият, с потребители: „basketpro 96 (Rushin)”, familia1551 (Armamdo Meza)”, naprimer2/Сенек/, „ryan.swiggart  (ryan swiggart)” и „natesher01 ( Nathan Sher)” е представена на хартиен носител, като Приложение № 3 от техническата експертиза, съответно от 3/1 до 3/5/ том II, стр.60-126/.

Репликите на подсъдимият са обозначени с „OUT”, съобщенията до него с „IN”, а изпращането на файлове с „ FILE TRASFER”, като от-страни на съобщенията е отразено дата и час на получаването или  изпращането им.

Поради обстоятелството, че чат историята е водена на английски или руски език, текста е преведен и отразен в том III/ стр. 15-73, по изготвената преводна експертиза/ като са запазени означенията за изходящи и входящи съобщенияа така също  и дата и час.

Последният реален IP адрес е бил присвоен на преносимия компютър от доставчик на интернет услуги, съхранен на служебните файлове на програмния продукт ”Skype” е IP  89.215.165.83.

Същият IP адрес кореспондира и с отразеното в справката  от ДИУ” Близу Медиа ЕНД Броудбенд” ЕАД/ том I, стр. 112-113/,  от която е видно, че ползувател на IP 89.215.165.83 на дата 29.02. 2012 година, във времевия интервал от 09:27:39- до 09:33:16 АМ/ AEST/ е лицето М.А.И. с ЕГН: **********, брат на подсъдимия, А.М., с адрес на ползване на услугата гр. Лом, кв.”Момин брод”, ул.”Първи май” № 7, където подсъдимия е живял към онзи момент.

МАС адрес на крайното устройство на ползвателя за посочения период е: 00:23:cd:lе:90:77.

Отразения МАС адрес на крайното устройство на ползвателя в справката от интернет доставчика кореспондира с намерения и иззет с Протокол от 04.04. 2012 година- рутер, описан в техническата експертиза/ том II, стр. 19/.

Свидетелят, М.А.И., брат на подсъдимия, при разясняване на правата му, в хода на съдебното следствие, отказа да свидетелства, но от събраните писмени доказателства, приети и приобщени към доказателствения материал, е видно, че същия свидетел е ученик, а  от справката на Директора на Професионална гимназия по ядрена енергетика „ Игор Курчатов, гр. Козлодуй/ том I, стр. 127-128/ е установено, че на дата 29.02. 2012 година, М.А.И. е бил на училище и не е отсъствал.

Останалите разпитани в хода на съдебното следствие свидетели, Л.К.К., депозира показания, че не познава подсъдимия и неговия брат, М.А.И..***, и имам настолен компютър с интертен доставчик “Близу”. Влиза в порно сайтове чрез “Гугъл” и ”Музила”, но не ползва програмния продукт „Giga Tribe”, не е инсталирал такава програма и не е влизал в нея.

Свидетелят, А.М.И. е вуйчо на подсъдимият и живее в гр. Лом на ул.”Яне Сандански” № 9 в кв.”Момин брод”,  притежава настолен компютър в дома си. Има сключен договор за ползване на интернет услуги с “Близу”, като твърди, че” не разбира нищо от компютри и ползване на интернет услуги, а договора е сключил за интернет услуги и е ползван от  сина му.

Подсъдимият, А.К.М. има сключен договор за интернет услуги с Близу.

Свидетелката, К.М.А., е работила в Дирекция “Социално подпомагане”, град Лом от март 2000 година, като социален работник, а подсъдимия е  назначен година след това, а именно през 2001 година, и е заемал длъжността социален работник в отдел “Социални услуги”.

От август 2003 година, същата свидетелка е заемала длъжността Директор, в Дирекция “Социално подпомагане”, град Лом, а подсъдимия е заемал длъжността: началник отдел “Социална закрила”. В периода  ноември- декември 2007 година, същата свидетелка е ползвала отпуск поради бременност и раждане, до лятото на 2009 година и тогава подсъдимия я е замествал на длъжността Директор. След ноември 2011 година, подсъдимия постоянно е назначен на длъжност Директор на ДСП, гр. Лом.

В Дирекция”Социално подпомагане” в кабинета на директора се намирал служебния настолен компютър и достъп до него имали различни лица, Директора, подсъдимия и останалите колеги в дирекцията.

Кабинета по- принцип се заключвал, но имало период, когато никои не изпълнявал длъжността- хигиенист, поради което и същия оставал отключен. В периода, когато свидетелката е изпълнявала длъжността- директор, подсъдимия често оставал и след работно време, тъй като превоза които ползвал, бил едва към 19.00 часа.

При ползването на служебният компютър, се” влизало” с парола, която знаел и подсъдимия, и служителка, спомената от свидетелката, като Е.Д., която имала достъп до паролите.

В хода на съдебното следствие, след приобщаването на показанията на свидетеля Я.В.К.,  по НЧД № 12822 по описа за 2014 година, на СРС, на основание чл. 281, ал.4, във връзка с ал.1, т.1 от НПК, са четени показанията на същия свидетел и приобщени по надлежния ред, дадени в хода на ДП,  том I, стр. 125- 132.

От показанията на свидетелят, Я.В.К., е установено, че на 29.02. 2012 година, подсъдимия, А.М. е споделил с агента под прикритие от  OCEANZ , съдържанието на папка ”аsyobg”,  в която имало 1 601 файла и папка „privat”, в която имало 31 файла съдържащи снимков и видео материал със сексуално насилие на деца. При този контакт, подсъдимия изпратил на служителя под прикритие от OCEANZ 16 броя файла от папка ”аsyobg”, съдържащи сексуално насилие на деца на видима възраст около 10 години.

Служителят установил, че подсъдимият, А.М. разполага със значително количество материал с детска  сексуална експлоатация, а при проведения разговор между двамата, служителя под прикритие разбрал, че подсъдимия имал сексуални предпочитания към деца от мъжки пол на възраст от 13- 15 години.

При така реализираното споделяне на порнографски изображения между подсъдимия и агента под прикритие е засечен IP адрес, през който ”Аsyobg”, се е логнал в акунта си IP  89.215.165.83 от адресното пространство на Близу.

След осъществен контакт от агента под прикритие от „ Argoc” с ”Аsyobg”,  на 23.07. 2011 година засичат в мрежата на подсъдимия 3 папки с достъп” Read only”: ”аsyobg” с 5466 файла, „ giga1 „ с 1069 файла и”,.giga2” с 1646 файла.

На същата дата, 23.07. 2011 година, ”Аsyobg” споделя 1039 файла- снимков и видео материал, съдържащ сексуално насилие и сексуално извращение с малолетни деца, предимно от мъжки пол. По време на това споделяне е засечен IP адрес, през който”Аsyobg” е бил онлайн в мрежата-IP 84.252.57.200, във времевия интервал от 07:42:24 PМ/AEST/ от адресното пространство на „BLIZOO”.

На 13.01. 2012 година, в 2:57:47 PМ/AEST/, ”Аsyobg” отново е засечен, този път през IP  89.215.165.83, през които се е логнал и на 29.02. 2012 година.

В  съдебното производство са приобщени, чрез огласяването им три броя експертизи: съдебно- технически, художествена и преводна.

От съдебно- техническата експертиза се установява, следното по отношение на изследваните обекти:

- Обект 1 на техническата експертиза е твърд диск от компютърна конфигурация/ настолен компютър/ със сериен № CZC3310T49, марка на твърдия диск:Seagate със сериен № 5LA45PAY и капацитет 37.3 GB, разделен на два логически дяла.

Върху първия логически дял на 23.10. 2009 година е преинсталирана операционна система Microsoft Windows XP Professional, върху съществуващата дотогава.

Потребителският профил Lom 11 е създаден на 05.07 2006 година и е използван до 05.11. 2011 година.

В периода преди преинсталирането потребител на настолния компютър е използвал програма за разговори по интернет в реално време Skype и  ICQ.

Потребител на персоналният компютър е имал регистрация в ICQ с № 300666424 и със зададен имейл адрес аsyobg@abv.bg, псевдоним аsyobg. Съхранен е разговор от 21.01. 2009 година на потребителя на персоналния компютър с лице – потребител  с ICQ номер 354243085 и псевдоним Avantgarde, които се води на английски език. В този разговор потребител с номер 300666424- аsyobg дава на потребител Avantgarde своите регистрационни данни- потребителско име и парола, съответно аsyobg1 и pJf77e50, за достъп до руски интернет сайт с адрес: http//smotre.com и по информация от аsyobg  на този сайт може да се гледат млади момчета по камери на живо в сексуални пози и сцени, като настоява за обмен на такъв тип видео клипове и изпраща един от своите файлове, за пример, но към момента на експертизата, такъв файл не е открит.

Съхранената чат история на потребител аsyobg е дадена в четим вид в Приложение 1 на техническата експертиза.

Върху втория логически дял е намерен изтрин видео файл, които е възстановен. Видео файла съдържа голи лица и сексуални сцени, с дата на модификацията на този файл 10.07. 2009 година и дата на създаване 07.07. 2009 година.

Програмата Giga Tribe не е инсталирана на персоналният компютър, собственост на ДСП, гр. Лом.

-Обект 2 на техническата експертиза е твърд диск от преносим компютър с марка „Hitachi” със сериен номер № 110116PBN475M7DZ6Z2E и капацитет 500 GB, разделен на четири логически дяла.

Върху втория логически дял на 12.11. 2011 година е инсталирана операционна система” Windows 7 Home Premium Service Pack 1” и е създаден потребителски профил а.. Върху логическия дял, при направено търсене за потребителски файлове от графичен и видео тип са намерени файлове на които се виждат лица в голо състояние на различна видима възраст които позират, демонстрират половите си органи или извършват сексуални действия.. Тези файлове са намерени в папки: „  аsyobg”, „ privat” и „convert”.

Върху твърдия диск на 19.11. 2011 година е инсталирана компютърна програма ” CamStudio”.

Тази програма била предназначена за запис във видео клипове на всички наблюдавани действия на екрана на компютъра. Според вещото лице с тази програма, подсъдимия А.М. е правил записи на водените от него видео разговори по ”Skype”.

Съгласно съхранената информация в системните файлове, програмата” CamStudio” е стартирана 35840 пъти. Също толкова пъти е стартирана и намерената инсталирана на твърдия диск компютърна програма „ MYLOCKBOX”, която позволява да се защити с парола дадена папка, след тази защита при преглед на дадена папка, съдържанието й не се визуализира. Когато тази папка е обявена като споделена в програмата „Giga Tribe”, при стартирането й папката ще се появи в списъка на споделените такива, но съдържащите се в нея файлове няма да се визуализират, поради което и при извършеното претърсване и изземване с Протокол от 04.04. 2013 година, след включване на личния си компютър и вписването си като потребител в „Giga Tribe”, с име и парола, визуализираните папки: ”аsyobg” „privat” и  „ convert” изглеждат празни.

Върху твърдият диск е инсталиран програмният продукт„Giga Tribe”, които е стартиран 297 пъти, за последен път на 04.04. 2012 година, когато е извършено претърсването.

„Giga Tribe”, е софтуерен продукт на фирмата Shalsoft. Софтуерният продукт служи за онлайн споделяне на файлове през интернет чрез криптиране на връзката, която гарантира сигурност на споделянето.

Установено е от експерта, че  цялата чат история е съхранена и е дадена в четим вид в папка с наименование”Skype History” в която са намерени разговори на английски и български език.

В някои от разговорите се правят предложения за секс, искат се снимки, търси се демонстрация на сексуално поведение пред камера и се правят опити за поредни и нови запознанства.

Съхранен е разговор на английски на преносимия компютър със Skype имеasyobg с друго лице със Skype име”basketpro 96, даден във файл с наименование Skype History/ asyobg//history _basketpro 96.html.

Разговорът е проведен на  29.02. 2012 година. В този разговор asyobg се представя за младо момиче, твърди, че няма камера и иска от другия потребител да демонстрира сексуално певедение, като го предизвиква със снимки на момиче, включително в голо състояние.

Репликите на asyobg са обозначени с” OUT”, съобщенията до него с-„ IN”, изпращането на файлове с FILE TRANSFER и името и мястото на файла.

Папката от която са изпратени файловете от asyobg, както и самите файлове, които са изпратени от asyobg, са намерени върху преносимия компютър. Папката е: C/Users/а./ Documents/Giga Tribe Downloads/ 28.12.08-16-70 pisc plus vids/, а файловете са на момиче, заснето включително в голо състояние и демонстриращо половите си органи.” Буквата на логистичния дял, обозначена тук, като”С” е дадена в записаното с файлове приложение като”D”.

Същите снимки, asyobg праща и на други потребители, като се представя за 16 годишно момиче, иска от тях демонстрация на сексуално поведение и в някои случай се подозира, че го получава на видеоекран. Цитираните снимки, които asyobg е изпращал, за да предизвика сексуален интерес и действия в кореспонденцията си , са илюстрирани, като са разпечатани част от тях в Приложение № 2, съм техническата експертиза.

Чат историята на някои от разговорите на asyobg е други Skype потребители е разпечатана като пример в Приложение № 3(3/1 до 3/5), към техническата експертиза.

От съдебно- техническата експертиза е видно, че върху втория логически дял в папка D/ARCHIVVV/dokymeni_metodiev е намерен файл с наименование gigatribe_setup3.01.001.exe с дати на създаване и модификация 19.03. 2010 година за инсталация на програмата за споделяне на файлове по интернет „Giga Tribe”, която програма представлява софтуерен продукт, които служи за онлайн споделяне на файлове чрез интернет и чрез криптиране /кодиране или шифроване/ на връзката, което гарантирало сигурността на споделянето.

При ползване на програмата от страна на А.К.М., същия имал потребителско име” аsyobg и парола, като за целта бива изпратен директно на интернет страницата на програмата- www.gigatribe.com. При следващо влизане в програмата, потребителя следвало да въведе своето потребителско име и парола, като имало възможност паролата да бъде запомнена, докато потребителското име остава записано, тази програма е ползвана от подсъдимия, с потребителското име”аsyobg”. При регистрацията на всеки нов потребител се присвоява автоматично цифрова идентификация. Тази програма не е инсталирана на персоналния компютър.

След регистрацията, подсъдимият, А.К.М. обявил папки от своя компютър като споделени за „Giga Tribe”, като определил различни нива на достъп до тях. Папките и файловете в тях съхранявал локално на компютъра си. Достъпът до папките се осъществявал чрез парола. Видно от съхранените/ отразени в техническата експертиза, том II, стр. 129-173/ и в последствие преводи/ том III, стр. 74-118/ чат истории на подсъдимия с останалите потребители на „Giga Tribe”, като подсъдимия постоянно изпращал пароли за достъп до папките си и изисквал от тях да му предоставят своите, като заявявал, „ че ако не му предоставят парола, ще ги изтрие”.

 Върху твърдия диск на 19.11. 2011 година е инсталирана програмата Cam Studio, която е стартирана 35840 пъти, съгласно съхранената информация в системните файлове. Тази програма може да се използва за запис във видео клипове на всички наблюдавани действия на екрана на компютъра, възможно е да се правят и записи на видеоразговор по Skypе.

Върху твърдия диск са инсталирани и програми за защита на папки и файлове от неконтролиран достъп до тях, каквато е програмата MY LOCKBOX, позволяваща защита с парола на дадена папка, поради което и съдържанието на папката не се визуализира.

Тази програма е стартирана също 35 840 пъти от потребителя на преносимия компютър, подсъдимия А.К.М..

От установеното по Протокол от 04.04. 2012 година, при претърсването и изземването в служебния кабинет на ДСП, гр. Лом, където е установен и личния компютър- лаптоп на подсъдимия, е установено, че при изземването на същия, потребителя ”аsyobg е имал 404 контакта- приобщени потребители с които е споделял информация.

Контактите е имало възможност да се добавят само с покана и следващо одобрение от страна на другия потребител. Само и единствено потребителите от списъка с контакти можело да свалят файлове от споделените папки. Потребителите на „Giga Tribe” имали възможност за размяна на съобщения в реално време, като тези съобщения се записвали на личните им компютри.

В резултат на горното от съдебно- техническата експертиза е установено, че в папки: ”аsyobg”, „ convert  и „privat” с адрес на твърдия диск: Users/а./ Documents/Giga Tribe Downloads” са намерени около 80 GB снимки и видео клипове, съдържащи изображения на лица в голо състояние, актови пози, реални или симулативни полови сношения, между лица от същия пол, изобразяващи полови органи на лице и др.

Тези снимки са предоставени от експерта за нуждите на ДП на преносим хард диск „ HITACHI TOURO MOBILE - 500GB”, със сериен № S/N 1 MGBEPLD, собственост на ОД на МВР, Монтана и заведен към номенклатурен № 55700059.

Като пример в Приложение № 4 /том II, стр.127-128/ са разпечатани малка част от файловете, намерени в цитираните по- горе папки, които включват само отделни лица в голо състояние и като илюстрация са дадени 12 изображения- които не са толкова драстични, поради съобразяване с принципа на неразпространяване.

Датата на създаване на даден файл е датата на която той е записан в дадената папка. Датата на модификация е датата на която той за последен път е бил редактиран. Когато има съвпадение на двете дати, може да се направи заключение, че дадения файл е бил свален от интернет и записан там, където е намерен по време на съдебно- техническата експертиза.

За някои от видео клиповете в споделената папка с адрес: D:Users/а./ Documents/Giga Tribe Downloads/ „privat”, експерта прави заключение, че са записани от потребител на преносимия компютър по време на чат сесии по ”Skype”, чрез потребителското име asyobg”, а именно подсъдимия.

Например по време на запис, както и по репликите накрая, файлът с място и наименование :Users/а./ Documents/Giga Tribe Downloads/ „privat/aoaoo.avi съвпада с чат сесия, проведена на 29.03. 2012 година с друг потребител на Skype  със Skype име naprimer2 и псевдоним Сенек. Репликите са показани на дадения в експертизата скрийншот от видео файл aoaoo.avi. Същото може да се каже и за файл с наименование и място D:Users/а./ Documents/Giga Tribe Downloads/ „privat/ггт.avi, като скрийншот от видео клипа със записани реплики между asyobg и „ryan.swiggart е даден по- долу, а чат историята е разпечатана в Приложение 3/4.

Дадените са и съобщенията разменени между asyobg и „natesher01 с псевдоним Nathan Sher, като чат историята е разпечатана в Приложение 3/5.

Подсъдимият, А.М., като потребител на програмата „Giga Tribe”, чрез потребителското си име ”аsyobg” е активен, като оторизирал и прибавял нови свои контакти, споделял информация в чат разговори с различни потребители, по отношение на своите предпочитания, към 13-15 годишни момчета, като дори с потребителя на „Giga Tribe–„ ganga8” споделя, че е имал сексуален контакт с 13 годишно момче/ том  II, стр. 130-134, преведен том III, стр.75-79/.

В същият разговор, подсъдимия А.М. предложел и споделил на потребителя „ ganga8” лични видеоклипове/ заснети по принципа посочен по- горе/, като за тях казал, че са отпреди няколко дни.

В регистратурен файл ntuser.dat, които съдържа информация, свързана с използвани настройки от потребителски профил а., е установено, че папка с наименование и място C: Users/а./ Documents/Giga Tribe Downloads/asyobg е обявена като папка за запис на сваляни от мрежата на Giga Tribe файлове. В същият регистратурен файл са съхранени искани и използвани пароли за достъп до споделени ресурси на други потребители на Giga Tribe от потребител asyobg, които са дадени в таблица от експерта извършил съдебно- техническата експертиза, л. 42- 44 от експертизата.

Имената на тези потребители и дадените от тях пароли фигурират и в дадената чат история. От своя страна asyobg също е давал достъп до своите споделени папки, например запис 50 от неговата чат история: asyobg, казва на ganga8, че има лични записи от уеб камера. Подобен е разговора на asyobg и с потребител wextro01, при което asyobg предлага като източник на файлове своята споделена папка „convert”.

Чат историята на потребител asyobg е разпечатана в Приложение 5 от съдебно- техническата експертиза.

Личният преносим компютър на подсъдимият, А.М. е оборудван с камера НР Webcam/2 МР Fixed/, която е използвана по време на сесии в интернет, посредством Skype.

Същото се подкрепя и от приложените по делото и преведени чат разговори на подсъдимия- което е видно от преводната експертиза, том III.

От 07.02.2012 година е даден проведеният по скайп разговор на подсъдимият, потребител: asyobg на руски, приложение 3/3, във времевия период от 09:51:58 до 10:01:20, чат разговора на  29.03. 2012 година.

В приложение 3/4 са дадени чат разговорите в превод от английски, от потребител asyobg в различни времеви периоди с начало 29.03. 2012 година.

И в Приложение 5, в преводната експертиза- чат разговорите от английски, немски, шведски, руски, испански, френски от потребител asyobg.

Приобщена е и  изготвената художествена експертиза, том V.

На експерта е предоставен един преносим хард диск HITACHI 500 GB S/N 1 MGBEPLD с фото и видео материали.

Повечето от представените за изследване файлове- 7387 броя на посочения по- горе  преносим твърд диск са с порнографско съдържание, като за създаването им са използвани лица ненавършили 18 години или изглеждащи като такива.

По доказателствата:

Обвинението в осъдителната му част се установява изцяло, по безспорен и категоричен начин от събраните в хода на съдебното следствие доказателства,  разпита на  свидетелите, Л.К.К., А.М.И., К.М.А. от приобщените показания на свидетелят Я.В.К., четени на основание чл. 281, ал.4, във връзка с ал.1, т.1 от НПК, приобщени по надлежния ред, дадени в хода на ДП,  том I, стр. 125- 132, от писмените доказателства: В том първи: Докладна записка  рег. № 7171 от 28.03.2012 година на ГДОБОП на лист 25-31, ведно с приложение № 1 (лист 32-45), приложение № 2 (лист 46-65), приложение № 3 (лист 66-69), приложение № 4 лист 70, писмо от  Близу на лист 71, приложение № 5 (лист 72-79), Определение по НЧД № 260/2012 година по описа на ЛРС, протокол за претърсване изземване на лист 85, ведно с придружен албум от лист 87 до 90, Определение по НЧД № 261 по описа за 2012 година на ЛРС, протокол за претърсване и изземване на лист 93-94, ведно с придружен албум на лист 95-99, Определение по НЧД № 259 по описа за 2012 година на ЛРС, протокол за претърсване и изземване на лист 102-103, ведно с придружен албум на лист 104-106, писмо от Близу на лист 112-113, справка за съдимост на лист 157,  Трудово досие на А.К.М.  от лист 1 до 299 в Том четвърти, актуална справка за съдимост на лист 48 от делото, от съдебно- техническата, преводна и художествена експертизи.

На така разпитаните свидетели, съдът дава вяра, същите добросъвестно депозират своите показания относно факти които непосредствено са възприели на място, същите са логични и  последователни, показанията на свидетелите, не си противоречат, същите са логични и последователни и установяват, изцяло описаната по- горе фактическа обстановка, възприета от съда.

Техните показания кореспондират и са в съответствие и с останалите събрани по делото писмени доказателства.

Съдът из0цяло възприема посочените по- горе три експертизи, същите не са оспорени от страните и са годно доказателствено средство.

От правна страна:

Всички доказателства, разгледани поотделно и в тяхната съвкупност, налагат следните правни изводи:

С оглед така установената безспорно фактическа обстановка, съдът намира, че подсъдимият, А.К.М. е извършил следните деяния:

По чл. 158а, ал. 1, във вр. С чл. 26, ал. 1 НК, а именно за това, че в периода от 07.02.2012 година до 29.03.2012 година, в гр. Лом, в условията на продължавано престъпление, чрез интернет, като потребител с ІР-адрес (интернет протокол адрес) 89.215.165.83 и ІР-адрес: 84.252.57.200 посредством мобилна компютърна система марка “HP”,  модел “620”, сериен номер CNИ10606QB /негова собственост/, набира непълнолетни лица с потребителски имена “basketpro96 (Rushin)”, “familia1551 (Armando Meza)”, “naprimer2 (Санек)”, “ryan.swiggart (ryan swiggart)” и “natesher01 (Nathan Sher)”, чрез използването на компютърна програма “Skype” с потребителско име “asyobg”, като се представял за младо момиче изпращайки файлове /снимки/ на непълнолетно момиче заснето включително в голо състояние, като искал от тях да демонстрират сексуално поведение - мастурбация и похотливо показване на човешки полови органи / лицата са демонстрирали сексуално поведение, като същото е получавано на видеоекран.

От обективна страна, е осъществена първата форма на изпълнителното деяние, а именно- набира , което съдържание е изяснено с ТР № 2/ от 16.07. 2009 година на ОСНК, по повод трафик на хора, даденото легално определение е следното: изпълнителното деяние "набиране" се осъществява чрез активни действия на дееца за търсене, привличане, вербуване, уговаряне, склоняване на жертвата или попълване на набор от хора, за привеждането им в положение създаващо предпоставки за бъдещата им експлоатация.

Налице е "набиране" и когато активна страна е жертвата от престъплението, а не деецът, изпълнителното деяние "набиране" може да се извърши и чрез склоняване към проституция, съгласието на  жертвата се постига с мотивиране чрез убеждаване или чрез въздействие върху волята й с някое от средствата по чл. 159а, ал. 2 НК,  и съгласието и съдействието на жертвата не изключва отговорността на дееца, т.е., съдържанието на понятието "набира", следва да се тълкува като привличане, събиране, вербуване, уговаряне или склоняване на лице /лица/ за да бъдат въвлечени за постигане на определени цели.

Подсъдимият, А.М. в периода от 07.02. 2012 година до 29.03. 2012 година е набирал, чрез интернет, непълнолетни деца, с неустановена самоличност, като е искал от тях, представяйки се за младо момиче да демонстрират сексуално поведение- мастурбация и похотливо показване на човешки полови органи, като същото е получено на видеоекран.

От обективна страна в настоящия казус подсъдимият е осъществил първата предвидена от законодателя форма на изпълнителното деяние на  престъплението набиране на непълнолетни да извършват развратни действия, опасни за тяхното нормално развитие.

Касае се за посочената форма на изпълнителното деяние на това престъпление, тъй като тази правна конструкция обявява изрично съгласието на непълнолетното лице за обстоятелство с правно значение. В конкретния казус се касае именно за посочената първа форма на изпълнителното деяние на престъплението, тъй като се отчита волята на пострадалите, защото за да е налице принуждаване, следва да се установи, че волята на пострадалия е опорочена от употребата на сила, заплашване и прочие, докато в конкретния казус се е целяло даването на формално съгласие.

От субективна страна – деянието е било извършено с пряк умисъл с целени и настъпили общественоопасни последици. Подсъдимият е съзнавал общественоопасния му характер, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните им последици.

По повдигнатото обвинение, а именно по чл. 158а, ал. 3 НК, съдът постанови оправдателна присъда, отчитайки следните обстоятелства, приети в описаната по- горе фактическа обстановка, а именно, деянието по ал. 3 на чл. 158 а НК- е воайорство.

Изпълнителното деяние  е наблюдаване, зрително възприемане на описаните в закона развратни действия и сексуални извращения, в тях участват лица, набрани или принудени при условията на ал. 1, т.е., отделни непълнолетни лица, или група от такива лица.

От субективна страна, деянието може да бъде извършено както при пряк, така и при евентуален умисъл. Законодателят изрично е посочил, че извършителят трябва да знае, т.е., да съзнава, че лицата са набрани при условията на ал. 1, или да предполага, т.е., допуска какъв е начина на набирането им.

С оглед на така установеното, съдът оправда подсъдимия за деянието воайорство, тъй като от субективна страна, същото не е установено, т.е., не е установено в производството от всички събрани доказателства- гласни и писмени, че подсъдимия А.М. е знаел, че непълнолетните лица са набрани по реда на ал. 1, или да е предполагал този начин на набиране на лицата.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация за извършеното от подсъдимия престъпление, като се съобрази с целите по чл. 36 от НК, поради което и съдът на основание чл. 158а, ал. 1, във вр. с чл. 26, ал. 1 НК и чл. 54 НК определи наказание от 1 година лишаване от свобода.

Деянието от подсъдимия е  квалифицирано от обстоятелството, че е извършено в условията на продължавано престъпление по смисъла на чл. 26, ал. 1 НК, т.е. няколко деяния осъществяващи един и същи състав на едно престъпление, през непродължителен период от време от месец февруари 2012 година до месец март 2012 година,  при една и съща обстановка и при еднородност на вината, като последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите.

При определяне на наказанието при условията на чл. 54 от НК в размер на 1 година лишаване от свобода, съдът отчете като смекчаващи отговорността обстоятелства  чистото съдебно минало на дееца, а като отегчаващи отчете незачитане на половия морал и правилното развитие на непълнолетните подрастващи, ниска правна култура, незачитане на правилата и нормите, криминализиращи сексуалната експлоатация на непълнолетни деца.

На основание чл. 66, ал. 1 НК съдът отложи  изтърпяването на така определеното наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от три години от влизане на настоящата присъда в сила.

За извършеното деяние по чл. 159, ал. 4, предл. първо и второ, във вр. с чл. 159, ал. 2 във вр. с ал.  1, предложение първо, пето и последно,  във вр. с чл. 26, ал. 1  НК.

Подсъдимият, А.К.М. за времето от 23.07. 2011 година до 04.04. 2012 година, в условията на продължавано престъпление, чрез интернет, като потребител с  ІР-адрес (интернет протокол адрес) 89.215.165.83 и ІР-адрес 84.252.57.200- посредством мобилна компютърна система марка “HP”,  модел “620”, сериен номер CNИ10606QB /негова собственост/, създавал, предлагал и разпространявал, произведения с порнографско съдържание, за създаването на което е използвано лице, ненавършило 18 години или изглеждащо като такова, като посочената норма е въведена законодателно с цел да се ограничи създаването на подобни произведения.

Основният състав на чл. 159, ал. 1 НК от обективна страна, се характеризира с множество различни форми на изпълнителното деяние, което се извършва само чрез действия.

В конкретния казус е налице:Създава: което включва дейността по материализиране на произведението с порнографско съдържание, Предлага: което касае отправяне на оферта до друго лице, въздействие върху него така, че то да бъде мотивирано да възприеме материала, в конкретния казус, видно от съхранените/ отразени в техническата експертиза, том II, стр. 129-173/ и в последствие преводи/ том III, стр. 74-118/ чат истории на подсъдимия с останалите потребители на „Giga Tribe”, като подсъдимия постоянно изпращал пароли за достъп до папките си и изисквал от тях да му предоставят своите, като заявявал, „ че ако не му предоставят парола, ще ги изтрие” и третата форма: Разпространява, т.е., разпространение по какъвто и да било начин, в конкретния случая чрез интернет.

Деянието е на просто извършване, като за съставомерността не се изисква настъпването на някакъв резултат.

Легалната дефиниция за порнографски материал се съдържа в разпоредбата на чл. 93, т. 28 НК, като от полза при преценката дали се отнася за такъв, може да послужи и Определението, дадено във Факултативния протокол към Конвенцията за защита на децата срещу детска проституция и детска порнография:” всяка изобразяване по какъвто и да е начин на лице, участващо в реални или симулативни явни сексуални действия, както и всяка показване на човешки полов орган със сексуално поведение”.

Деянието е квалифицирано по чл. 159, ал. 4 НК, във вр. с ал. 1 и 2, т.е., чрез интернет, което дава възможност да достигне до неограничен кръг лица неограничено във времето, като за създаването му  са използвани лица ненавършили 18 години, или изглеждащи като такива, като законодателят не се интересува, каква е причината лицето да изглежда като ненавършило осемнадесет години.

В тази връзка е неоснователно възражението направено от защитата на подсъдимият, а именно, че вещото лице, извършило художествената експертиза, не е отговорило на зададения от тях въпрос по съдебната поръчка, а именно, че не са налице обективни критерии за разпознаване на лицата.

По принцип непосредствен обект на всички престъпни състави на порнографията са обществените отношения, които осигуряват съблюдаването на моралните норми на обществото за полово общуване и полова нравственост, а непосредствен обект на престъплението по ал. 4 на чл. 159 от НК, наред с гореизброените, се явяват и обществените отношения които възникват по повод на правилното физическо, психическо и нравствено развитие на подрастващите.

От обективна страна престъплението се осъществява чрез предаване от едно на друго лице на предмета на посегателство чрез интернет, като престъплението е на просто извършване.

В конкретния случай  е доказано, че за създаването на произведението с порнографско съдържание е използвано лице с претендираното качество - непълнолетно или изглеждащи като непълнолетно, лично материализирано от подсъдимия по начин, по който е годно за възприемане от други лица.

От субективна страна, престъплението е извършено при пряк умисъл, подсъдимият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е и е искал настъпването на общественоопасните му последици.

При приетата по-горе фактическа обстановка и въз основа на същата, съдът намира, че е налице квалифициращо деянието обстоятелство по смисъла на чл. 26, ал. 1 от НК – същото е извършено при условията на продължавано престъпление, тъй като са налице няколко деяния, които осъществяват поотделно различни състави на едно и също престъпление, извършени са през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите, налице и еднородност на вината за подсъдимия, тъй като при еднородност на външната обстановка деецът е взел самостоятелно решение за всяко отделно деяние, включено в съвкупността, като съгласно закона, за да се приеме, че е налице еднородност на вината, не е необходимо нито наличност на едно предварително взето общо решение, нито някакъв общ умисъл. Налице е единство на престъплението при множество на деянието, като единството е налице във всички правни отношения, което се отразява върху квалификацията на общото престъпление и са налице и основанията на чл. 26, ал. 1 от НК.

С оглед на посочената и приета по-горе правна квалификация за извършеното от подсъдимия престъпление, като се съобрази с целите по чл. 36 от НК, съдът определи наказанието при условията на чл. 54 от НК, като наложи на подсъдимия наказание от 1 година и 6 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 2000 лева, в полза на Държавата.

Така определеното наказание, при предпоставките на чл. 66, ал. 1 НК бе отложено с изпитателен срок от 3 години, от влизане на настоящата присъда в сила, тъй като са налице материално-правните предпоставки на условното осъждане.

При определяне на наказанието, съдът отчете, като смекчаващи отговорността обстоятелство чистото съдебно минало на дееца, а като отегчаващи вината обстоятелства, неосъзнаване на извършеното, липса на критичност, и обстоятелството че деянието се явява извършено при условията на продължавано престъпление, като чрез разпространяването на файловете с порнографско съдържание чрез интернет са били създадени условия за възприемането й от неограничен брой потребители на сайта, които се явват трети лица за публикуващия и изобразените лица.

Причини за извършване на престъплението незачитане на установените правни норми, незачитане на половия морал и правилното развитие на подрастващите, ниска правна култура.

Съдът постанови и оправдателна присъда, а именно, за това, че за същия период от време- 23.07. 2011 година до 04.04. 2012 година  и чрез компютърна конфигурация /настолен компютър/ със сериен номер CZC3310T49 и твърд диск марка “Seagate” със сериен номер 5LA45PAY, находящ се и собственост на Дирекция социално подпомагане, гр. Лом- е създавал, предлагал и разпространявал  чрез  използването на компютърна програма за обмен на файловеGigaTribe” с потребителско име „asyobg” и цифрова идентификация 1181703, порнографски материали – порно фотоси, еротични фотоси, порно клипове и еротични клипове, общо 80 GB файлове или 7 387 / седем хиляди триста осемдесет и седем броя / файлове, като за създаването им са използвани лица, ненавършили 18 години и лица, изглеждащи, като ненавършили 18 години, поради което и на основание основание чл. 304 НПК, във вр.с чл. 159, ал. 4, предл. първо и второ, във вр. с чл. 159, ал. 2 във вр. С ал.  1, предложение първо, пето и последно,  във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК го оправдава по така повдигнатото обвинение и за периода от 21.01. 2009 година до 23.07. 2011 година, да е извършил същото престъпление.

В производството не е установено, че върху компютърна конфигурация /настолен компютър/находящ се и собственост на Дирекция социално подпомагане, гр. Лом- е създавал, предлагал и разпространявал чрез  използването на компютърна програма за обмен на файловеGigaTribe” с потребителско име „asyobg” и цифрова идентификация 1181703, порнографски материали – порно фотоси, еротични фотоси, порно клипове и еротични клипове, общо 80 GB файлове или 7 387 / седем хиляди триста осемдесет и седем броя / файлове, в периода от  23.07. 2011 година до 04.04. 2012 година.

Видно от съдебно- техническата експертиза, на служебният компютър не е била инсталирана програмата, „GigaTribe”, чрез която, подсъдимият, като потребител с потребителско име” „asyobg”, е създавал,  предлагал и разпространявал порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18 годишна възраст, или изглеждащи като такива, в посочения период.

Безспорно е установено, че програмата, „GigaTribe”, е била инсталирана само на личния лаптоп, което се установява и при извършеното процесуално- следствено действие, претърсване и изземване в кабинета на Директора на  ДСП, гр. Лом, Протокол от 04.04. 2012 година, установено и от техническата експертиза, поради което и съдът оправда подсъдимия по това обвинение и в тази му част.

От друга страна, действително от съдебно- техническата експертиза е установено, че при изследването на обект 1, а именно настолният компютър, собственост на ДСП-Лом, са съхранени редица чат разговори на  потребител с име аsyobg с други потребители регистрирани в ICQ, а така също и файлове със съдържащи се в тях списъци на интернет сайтове- имейл адреси, както и имена и пароли, включително и цитираното име аsyobg1 за достъп до руски интернет сайтове с адрес: http//smotri.com, но така намерените чат разговори и списъци на сайтове са от периода май- октомври 2009 година,  които съдът прие, че не попадат във времевия период на продължаваното престъпление, за което съдът постанови осъдетелна присъда.

Постановена е и оправдателна присъда, по обвинението, относно  продължаваното престъпление, за деяние по чл. 159, ал. 4, във вр. с ал. 1 и 2, за периода от  21.01. 2009 година до 23.07. 2011 година.

Държавното обвинение поддържа същото, като продължавано престъпление за период от  21.01. 2009 година до 04.04. 2012 година, т.е., за период от  4 години и почти 3 месеца.

Продължаваното престъпление съгласно чл. 26, ал. 1 НК се извършва не с едно, а с две или повече отделни деяния, които осъществяват поотделно един или различни състави на едно и също престъпление, извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и при еднородност на вината, при което последващите се явяват от обективна и субективна страна продължение на предшестващите.

Като конкретна проява на дееца всяко деяние настъпва в определено време и място. Макар и да са обединени в едно престъпление, между отделните деяния в продължаваното престъпление има непродължителни периоди от време. Те ги отделят и разграничават едно от друго като отделни деяния и са пречка всичките да се схванат като едно „единно“, „сложно“ или „продължавано“ деяние. Продължавано е цялото престъпление, а не отделните единични деяния, включени в него.

Обективната връзка между отделните деяния в продължаваното престъпление се изразява в това, че те поотделно осъществяват едно и също по вид престъпление, извършени са в непродължителни периоди от време и при една и съща обстановка.

Времето е също обективен признак на продължаваното престъпление. За да е налице същото, отделните деяния трябва да са извършени „през непродължителни периоди от време“.В съдебната практика е прието, че максималният отрязък от време е една година, поради което и съдът оправда подсъдимия, за посочения по- горе период, а именно от 21.01. 2009 година до 23.07. 2011 година.

Относно обвинението по чл. 159, ал. 6, пр.1, във вр. с чл. 26, ал. 1 НК.

Подсъдимият, А.К.М. е признат за виновен, за това, че  за времето от 23.07. 2011 година до 04.04.2012 година в  гр. Лом в условията на продължавано престъпление чрез компютърна система марка “HP”,  модел “620”, сериен номер CNИ10606QB /негова собственост/ на твърд диск марка “Hitachi” със сериен №110116PBN475M7DZ6Z2E в папка с адрес на твърдия диск C:\Users\а.\Documents\GigaTribe Downloads  държал общо около 80 GB или 7 387 / седем хиляди триста осемдесет и седем броя /  файлове порнографски материали, за създаването на които са използвани лица ненавършили 18 години и лица, изглеждащи, като ненавършили 18 години.

От обективна страна, престъплението по чл. 159, ал. 6 НК инкриминира държането и набавянето на порнографско произведение на компютърна система,компютърна система по смисъла на чл. 93, т. 21 от НК, за създаването на което е използван непълнолетен или лице, което изглежда като такъв, като посочената норма е въведена законодателно с цел да се ограничи създаването на подобни произведения.

По принцип непосредствен обект на всички престъпни състави на порнографията са обществените отношения, които осигуряват съблюдаването на моралните норми на обществото за полово общуване и полова нравственост, а непосредствен обект на престъплението по ал. 6 на чл. 159 от НК, наред с гореизброените, се явяват и обществените отношения които възникват по повод на правилното физическо, психическо и нравствено развитие на подрастващите.

От обективна страна престъплението се осъществява чрез упражняване на фактическа власт върху предмета на посегателство и придобиването му с такава цел, като престъплението е на просто извършване.

В конкретния казус за създаването на произведенията с порнографско съдържание са използвани лица с претендираното качество - непълнолетни или изглеждащи като непълнолетни, като деецът е имал съзнание, че се касае за изображения на лица, които изглеждат като непълнолетни.

По отношение на всички инкриминирани материали, съдът приема, че действително предметът на престъпно посегателство представлява произведения с порнографско съдържания, тъй като действително изобразените чрез образ полови органи, голи тела, блудствени действия по  начин, по който да предизвикат полово възбуждане на този, върху който се въздейства, поради което покриват легалната дефиниция на понятието, визирана в разпоредбата на чл. 93, т. 28 от НК.

Като такива представляват изображения на различни форми на открито сексуално поведение и са създадени с единствена цел за предизвикат сексуална възбуда у реципиента и като такива те са недопустими, неприемливи и несъвместими с обществения морал.

Наред с това при извода за съставомерност на престъпното набавяне и държане на порнографски материали, се взема предив, че за тяхното създаване са използвани непълнолетни лица и лица изглеждащи като непълнолетни.

От субективна страна процесното деяние може да бъде осъществено само с пряк умисъл, като деецът следва да съзнава всички елементи от обективната страна на престъплението, в това число да осъзнава порнографския характер на произведението и възрастовите особености на изобразените лица.

По делото са налице доказателства в описания вече по-горе смисъл, от които се установява безспорно и категорично обстоятелството, че деецът съзнава, че за създаването на произведенията са използвани непълнолетни или лица, които изглеждат като такива, в този смисъл от субективна страна възрастта в посочените граници се обхваща от умисъла на дееца, който съзнава, че набавя и упражнява фактическа власт върху подобно произведение.

Субективниятелемент е установен и от поведението на А.К.М., който в проведените от него чат разговори, се е представял за младо момиче и е демонтрирал своето предпочитание към 13-15 годишни лица.

С оглед на приетата по-горе правна квалификация за извършеното от подсъдимия, след като съобрази целите на наказанието по чл. 36 от НК, съдът осъди подсъдимият на 1 година лишаване от свобода, като при индивидуализиране на наказанието на подсъдимия при първоначалното му определяне съдът отчете като смекчаващо отговорността обстоятелство чистото съдебно минало на дееца, а като отегчаващи вината обстоятелства, липса на критичност, обстоятелството, че се касае за продължавана престъпна дейност, поради което наложи посоченото по- горе наказание.

По същите съображения, съдът оправда подсъдимият, за периода от  21.01. 2009 година до 23.07. 2011 година, касаещо, съгласно обвинителния акт, продължавано престъпление.

При постановяване на присъдата си в тази част, съдът погрешно е включил и компютърна конфигурация/ настолен компютър/ със сериен номер CZC3310T49 и твърд диск марка “Seagate” със сериен номер 5LA45PAY във втори логически дял / D / държал общо около 80 GB или 7 387  файлове с порнографско съдържание.

На първо място се касае до служебния компютър, собственост на ДСП, гр. Лом, на която не е инсталирана компютърната програма„GigaTribe”.

От друга страна се касае до файлове, които са  създадени през 2009 година, период за които подсъдимия е оправдан, по съображенията посочени по- горе, но с оглед прецизност, съдът констатира допуснатата неточност и грешка, при постановяване на присъдата си в осъдителната част.

На основание чл. 23, ал. 1 НК, съдът определи едно общо наказание по горните деяния, а именно най- тежкото от тях, от една година и шест месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 2000 лева в полза на Държавата.

На основание чл. 66, ал. 1 НК съдът отложи  изтърпяването на така определеното общо наказание лишаване от свобода с изпитателен срок от три години от влизане на настоящата присъда в сила.

По отношение, обяснението на подсъдимият.

Същите, са основно негово средство за защита и доказателствено средство, чиято доказателствена стойност се предопределя както от тяхната последователност и логичност, така и от съответствието им с останалият приобщен доказателствен материал, поради което и съдът приема,  при пълно съобразяване с процесуалните правила на чл. 14, ал. 1 и чл. 107, ал. 5 НПК, съдът прие, че обясненията на подсъдимия са негово защитно средство, и не са достоверни по отношение на обвиненията, отправени с ОА.

По направените от договорният защитник доводи, по отношение недоказаност на престъпната дейност на подсъдимият, съдът намира, същите за голословни и несъобразени със събрания доказателствен материал- писмени и гласни доказателства, както и назначените съдебно- техническа, предовна и художествена експертизи, които съдът е приобщил към доказателствения материал, не оспорени от страните.

На първо място, е установено безспорно, че при осъществяване на престъпната си дейност, като потребител на програмата„GigaTribe”, която програма представлява софтуерен продукт, които служи за онлайн споделяне на файлове чрез интернет и чрез криптиране /кодиране или шифроване/ на връзката, което гарантирало сигурността на споделянето.

При ползване на програмата от страна на А.М., същия имал и използвал  потребителско име” аsyobg” и парола, като за целта бива изпратен директно на интернет страницата на програмата- www.gigatribe.com.

След регистрацията на програмата, подсъдимият, А.К.М. е обявил папки от своя компютър като споделени за „Giga Tribe”, като определил и  различни нива на достъп до тях, които достъп е осъществяван мрез парола.

Видно от съхранените/ отразени в техническата експертиза, том II, стр. 129-173/ и в последствие преводи/ том III, стр. 74-118/ чат истории на подсъдимия с останалите потребители на „Giga Tribe”, като подсъдимия постоянно изпращал пароли за достъп до папките си и изисквал от тях да му предоставят своите.

По отношение на доводът касаещ служебният компютър, съдът е постановил оправдателна присъда в тази част, по съображенията изложени по- горе, и най- вече относно обстоятелството, че програмата„Giga Tribe”,  не е инсталирана на този компютър, същото обстоятелство касае и обвинението по чл. 159, ал. 6 НК, макар и да са намерени файлове със порнографско съдържание, то периода на създаването на тези файлове е 2009 година, за които период, подсъдимия е оправдан.

Що се касае до IP адресите, съответно: IP  89.215.165.83 и IP 84.252.57.200.

Безспорно установено е, че IP 84.252.57.200 е ползван от подсъдимия, което е установено от отговора на Близу, стр. 112, том I.

Установено е, че на дата, 23.07. 2011 година, ”Аsyobg” е споделил 1039 файла- снимков и видео материал, съдържащ сексуално насилие и сексуално извращение с малолетни деца, предимно от мъжки пол и е бил онлайн в мрежата от адресното пространство на „BLIZOO”, именно от този IP адрес.

Действително от отговора на Близу е посочено, че на 13.01. 2012 година, в 2:57:47 PМ/AEST/, ”Аsyobg” отново е засечен, този път през IP  89.215.165.83, през които се е логнал и на 29.02. 2012 година и ползвател на този IP адрес е М.А.И., брат на подсъдимия. От друга страна е безспорно установено, че в този период, брата на подсъдимия е бил на училище, и не е отсътвал,  което е установено от отговора на Директора на Професионална гимназия по ядрена енергетика „ Игор Курчатов, гр. Козлодуй/ том I, стр. 127-128/.

От друга страна е установено, че през инкриминирания период, подсъдимия е живял на този адрес, а именно в гр. Лом, кв. Момин брод, ул.”Първи май” № 7.

От друга страна, разпитаният свидетел, А.М.И.- вуйчо на подсъдимия е категоричен, че единствено само договора е сключен от него, като потребител с Близу, но не „влиза” в интернет” и не знае по какъв начин, а договора е сключен от него, за да го ползва интернет услуги- сина му, поради което и въведения довод, че много лица са имали възможност и са ползвали личният компютър на подсъдимия- лаптоп, е несъстоятелен и не се подкрепя от нито едно доказателство в производството.

Несъстоятелно е и възражението, че не е установено, че именно подсъдимият, А.М. е водел тези разговори, които са преведени от експертизата.

Безспорно установено е, че при извършеното претърсване и изземване, с Протокол от 04.04. 2012 година, както от служебният компютър, собственост на ДСП, гр. Лом, така и от личния лаптоп, са иззети- описаните веществени доказателства, които са изследвани и въз основа на които са проведени и експертизите- техническа, преводна и художествена, поради което и възражението е неоснователно. В тази връзка, отразеното в протокола, за претърсване и изземване от 04.04. 2012 година и въпроса към подсъдимия от длъжностните лица, извършили тези процесуално- следствени действия е показателен, а именно самия подсъдим е заявил, че в личният му компютър- лаптоп, се съдържа информация с порнографско съдържание, но не и в служебния компютър.

По отношение на направеното възражение, че не съществуват обективни критерии по отношение преценка за какви лица се касае-непълнолетни и изглеждащи като такива, или не, съдът е отговорил на това възражение при обсъждане на деянието от правна страна.

Съдът се произнесе и по веществените доказателства в този смисъл:  1. № 1 – преносим компютър марка „HP”, модел „620” със сериен № CNU10606QB;

№ 2 – Флаш памет с надпис „ADATA”; на основание чл. 53, ал. 1, б”а” НК, .се отнемат в полза на Държавата.

 № 3 – компакт диск с надпис „Verbatim”; към доказателствения материал- техническата експертиза-

 № 4 -  Компютърна конфигурация /настолен компютър/ марка „HP Compaq” със сериен № CZC3310T49, да се върне на ДСП; гр. Лом- тяхна собственост.

№ 1 – 11 бр. CD /Copmpact Disk - компакт диск/;

обект № 2 – 5 бр. DVD /Digital Versatile Disk – цифров многоцелеви диск/;

 обект № 3 – 7 бр. дискети;

обект № 4 – 3 бр. дискети; към доказателствения материал

 обект № 5 – рутер със сериен номер 10266431224, на основание чл. 53, ал. 1, б”а” НК отнема в полза на Държавата.

В резултат от техническата експертиза веществените доказателства /1 и 2/ са опаковани от експерт П.К. и запечатани с печат № 70 на Институт за компютърни технологи при МВР както следва:

·                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ВД с рег. № 3503/12 г. –  Обект № 1

·                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ВД с рег. № 3503/12 г. –  Обект № 2, Обект № 3, Обект № 4.

·                                                                                                                                                                                                                                                                                                  ВД с рег. № 3537/12 г. - Обект № 5

2.3 преносим хард диск „HITACHI TOURO MOBILE – 500 GB” със сериен номер S/N 1MGBEPLD /собственост на ОДМВР-Монтана и заведен под номенклатурен номер № 55700059 и заведен под номенклатурен номер № 55700059 на началник Сектор БОП – Монтана – Иван И., придружен от компакт диск с надпис „USB Write Protekt” -  Обект № 6, остават към доказателственият материал по делото, приети и приобщени.

На основание чл. 189 НПК, съдът осъди подсъдимият, А.К.М.,  да заплати направените в хода на досъдебното производство разноски по сметка на МВР-относно съдебно- техническа експертиза по Постановление Мн-571/2012 година- в размер на 195.24 лева, съдебно- техническа експертиза по постановление Мн-569/2012 година в размер на 911.98 лева, за експертиза- превод от руски език- 13 лева, превод от английски език- 611 лева и за Аудиовизуална художествена експертиза- в размер на 1030 лева, или всичко по сметка на МВР в размер на общо- 2 761.22 лева, по сметка на ВСС направените в хода на съдебното производство разноски: за вещо лице- П. К.- общо  в размер на 217 лева, за преводната експертиза общо 90 лева и 5 лева за служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горните съображения, съдът постанови присъдата си.

 

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: