Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 19.11.2018г.

                     

 

                           В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, втори наказателен състав, в открито съдебно заседание на десети октомври две хиляди и осемнадесета, година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

       при секретаря Л.П., като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 224/18г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

        С Наказателно постановление № 385 от 08.05.2018г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. М. К., упълномощен на осн. чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ  със Заповед № РД 49-199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните на жалбоподателя  Р.Д.Р. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите му е наложено административно наказание „Глоба”, в размер на 100лв /сто лева/ за извършено административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението–0,80пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид дъб, както и вещта, послужила за извършване на нарушението-1бр. лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Голф“1 с рег.№ ….., са отнети в полза на държавата.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като  незаконосъобразно.

        В с.з. жалбоподателят се явява лично и с проц.представител  адв.К. Г. от АК гр.Монтана, поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно.

       Въззиваемият не се явява, изпраща процесуален представител – юрисконсулт И.Й., който взема становище за неоснователност на жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 385 от 08.05.2018г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. М. К., упълномощен на осн. чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ  със Заповед № РД-49 199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните на жалбоподателя Р.Д.Р. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите му е наложено административно наказание „Глоба”, в размер на 100лв /сто лева/ за извършено административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите, за това, че на 20.04.2018г. в с.Медковец, по ул……“, обл.Монтана транспортира 0,80пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид дъб, с лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Голф“, с рег.№ ……, с прикачено ремарке без рег.№, непридружени с превозен билет - документ, доказващ законния произход на дървесината. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението–0,80пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид дъб, както и вещта, послужила за извършване на нарушението-1бр. лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Голф“1 с рег.№ ……., са отнети в полза на държавата.

        В с.з. процесуалният представител на жалбоподателят адв.К.Г. от МАК моли съда да постанови съдебно решение с което да отмени изцяло издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, тъй като с оглед ниската стойност на предмета на престъплението и обстоятелството, че жалбоподателят досега не е наказван по ЗГ се касае за маловажен случай по смисъла на чл.28 от ЗАНН.

       В с.з. процесуалният представител на въззиваемия юрисконсулт И.Й. моли съда да отхвърли жалбата като неоснователна и да потвърди издаденото НП като правилно и законосъобразно, тъй като от събраните по делото доказателства безспорно се установява извършеното административно нарушение за което е ангажирана отговорността на жалбоподателя.  

        Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество е основателна.

        На 20.04.2018г. в тъмната част на денонощието св.Ц.Ц. *** получил анонимен сигнал по телефона, че от с.Сливовик към с.Медковец, обл.Монтана се прекарват незаконно дърва за огрев с лек автомобил с ремарке. Св.Ц. заедно с колегата си Д. Л. тръгнали за с.Медковец, като спрели своя автомобил в края на селото по пътя за с.Сливовик. След около 10-15минути по пътя минал автомобил с ремарке, който се отправил към вътрешността на селото и спрял пред частен дом на ул.“……“. Полицейските служители извършили проверка на документите на водача и го попитали има ли документ за дървата. След като последният заявил, че няма такъв полицейските служители уведомили дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом. той от своя страна сигнализирал горските надзиратели - св.Б.С. и Т.Т., които били изпратени за проверка на сигнала. Пристигайки на място горските служители установили автомобила, пред частен дом, като водача на същият продавал натоварените в него дърва, които били прясно отрязани. Същите не били маркирани с КГМ и не били придружени с превозен билет.

       На място св.Б.С. в присъствието на св.Т.Т. и св.Ц.Ц., както и на жалбоподателят съставил Констативен протокол и  АУАН № 385/18г. за установено нарушение по чл.213, ал.1, т.2 от ЗГ, като били иззети дървата предмет на нарушението и  автомобила.

       Съставените КП и АУАН са подписани от жалбоподателят, без възражение.

        Впоследствие възоснова на съставеният АУАН № 385/18г., серия СЗДП № 103255, АНО издал атакуваното НП № 385 от 08.05.2018г. с което на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите на жалбоподателят му е наложено административно наказание „Глоба”, в размер на 100лв /сто лева/ за административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, послужили за извършване на нарушението-0,80пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид дъб, както и вещта, послужила за извършване на нарушението-1бр. лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Голф“1 с рег.№ ……, са отнети в полза на държавата.

        Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, Констативен протокол, от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Б.С., Т.Т., Ц.Ц., които съдът кредитира, като обективни, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и със събраните по делото писмени доказателства.

         Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В случая административнонаказателната отговорност на жалбоподателят е ангажирана на основание чл.266, ал.1 от Закона за горите, която разпоредба предвижда че се наказва с „Глоба“ от 50 до 3 000лв физическо лице, което в нарушение на този закон и на подзаконовите актове по прилагането му сече, извозва, товари, транспортира, разтоварва, придобива, съхранява, преработва или се разпорежда с дървесина и недървесни горски продукти. Вмененото на санкционираното лице административно нарушение от правна страна се основава на нарушаване на регламентираната в чл.213, ал.1, т.2 от ЗГ забрана, съгласно която норма се забраняват покупко-продажбата и други разпоредителни сделки, товаренето, транспортирането, разтоварването, придобиването, съхраняването и преработването на дървесина, немаркирана с контролна горска марка, съответно с производствена марка, както и  непридружена с превозен билет.

      Съдът намира, че при съставяне на АУАН и издаване на НП не са допуснати съществени процесуални нарушения довели до незаконосъобразността на обжалваното НП.

      На  жалбоподателят е наложено наказание от 100лв /сто лева/ близо до минимума предвиден в закона. Действително, установеното количество дървесина към момента на проверката не е голямо, но цитираните по-горе нормативни текстове не въвеждат количествен или стойностен критерии, съобразяването с които да обоснове приложението на институтът на маловажния случай, каквито са изложените от районния съд мотиви, обосновали отмяна на издаденото наказателно постановление. По мнение на настоящия съдебен състав конкретното нарушение не следва да се  квалифицира по чл. 28 от ЗАНН, а малкото количество дървесен материал и липсата на наложени други наказания по ЗГ, следва да обоснове налагане на наказание в неговия минимум от 50лв, в каквато насока съдът измени обжалваното НП.

       В нормата на 273, ал.1 от ЗГ законодателят е предвидил да бъдат отнети в полза на държавата вещите, предмет и послужили за извършване на престъплението /нарушението/, освен ако те са използвани против волята на техният собственик

       Отнемането на вещите и средствата послужили за извършване на нарушението или предмет на нарушението, в полза на държавата представлява своеобразна санкция, която се налага наред с административно наказателната отговорност по ЗГ. В този смисъл в тежест на административнонаказващият орган е преди да приложи тази правна норма да докаже, че са налице предпоставките за отнемане в полза на държавата, като ангажира необходимите и относими доказателства, както досежно собствеността на лекият автомобил послужил за извършване на нарушението, така и досежно съответствието между стойността му и характера и тежестта на нарушението.

       В случая, тъй като издаденото НП се явява неправилно и незаконосъобразно и същото следва да бъде отменено в тази му част, тъй като, съдът намира, че при приложението на тази санкция АНО не е отчел несъответствието между стойността на вещите предмет на нарушението и стойността на иззетия лек автомобил с прикачено към него ремарке.

        Водим от горното, съдът

 

 

                                     Р  Е  Ш  И  :

 

 

          ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 385 от 08.05.2018г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. М. К., упълномощен на осн. чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ  със Заповед № РД-49 199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните, с което на жалбоподателя Р.Д.Р. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите му е наложено административно наказание „Глоба”, в размер на 100лв /сто лева/ за извършено административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите, КАТО НАМАЛЯВА наложеното наказание ОТ 100 /сто лева/ НА 50лв /петдесет лева.

 

          ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 385 от 08.05.2018г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. М. К., упълномощен на осн. чл.275, ал.1, т.2 от ЗГ  със Заповед № РД-49 199/16.05.2011г. на Министъра на земеделието и храните, В ЧАСТТА  в която на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите е отнета в полза на държавата вещта, послужила за извършване на нарушението-1бр. лек автомобил, марка „Фолксваген“, модел „Голф“1 с рег.№ ……, с прикачено към него ремарке без регистрационни табели, собственост на жалбоподателя Р.Д.Р. ***, КАТО НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директора на ДГС гр.Берковица за сведение и изпълнение.

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :