ПРОТОКОЛ

гр. Л О М, 05.02.2019 г.

Ломски районен съд, наказателна колегия, втори наказателен състав в публично съдебно заседание на пети февруари две хиляди и деветнадесета година в състав:                      

                                 Председател: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

     Съдебни заседатели: М.Б.Х.

                                             З.Г.З.      

при участието на секретар: Л. П. и прокурора РОСЕН СТАНЕВ, сложи за разглеждане НОХД № 518 по описа за 2018 год. докладвано от СЪДИЯТА СЛАВЧЕВА.

 На именното повикване в 10.30 часа се явиха:

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

                                 О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. Н. А. от МАК, в качеството на защитник на подсъдимия В.Е.К. ***, от една страна и от друга страна районен прокурор при ЛРП Росен Станев, както и конституираните в качеството на частни обвинители лица С.В.С. и Ц.В. ***, и техният повереник адв.Е.Е. от САК споразумение за следното:

Подсъдимият В.Е.К. роден на *** ***, българин, български гражданин, основно образование, женен, пенсионер, живущ ***, неосъждан, с ЕГН **********, Е ВИНОВЕН В ТОВА, че на 22.04. 2018 година около 09,20 ч. в гр. Лом, област Монтана, по улица „Цар Симеон” с посока на движението ул. „Ал.Стамболийски”, при управление на МПС – лек автомобил марка „Пежо”, модел „206”, с рег.№ М 63-07 ВХ, собственост на Ц. В. К. ***, нарушил правилата за движение по пътищата – чл.5 ал.1 от ЗДвП „Всеки участник в движението по пътищата с поведението си не трябва да създава опасност и пречки за движението, не трябва да поставя в опасност  живота и здравето на хората и да причинява  имуществени вреди”, чл.5 ал.2 т.1 от ЗДвП „водачът на ППС е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни  ППС”, чл.37 ал.1 от ЗДвП „При завиване на наляво за навлизане в друг път водачът на завиващото нерелсово пътно превозно средство, е длъжен да  пропусне насрещно движещите се пътни превозни средства. От същото правило помежду се ръководят и водачите на релсовите ППС”, по непредпазливост причинил телесни повреди на повече от едно лице, както следва: на Ц.В. *** средна телесна повреда изразяваща се  в счупване на лявата срамна кост и разединяване на лонното съчленение на таза, довело до трайно затруднение в движенията на двата долни крайника за период 3 до 6 месеца и на С.В.С. ***, две средни телесни повреди, изразяващи се в счупване на телата на 4-ти гръден и поясен прешлен и шиповидния израстък на 12-ти  гръден прешлен, довело до трайно затруднение на движенията на снагата за период от 8-12 месеца, както и разединяване на лонното съчленение на таза, довело до трайно затруднение в движенията на двата долни крайника за период от 3-6 месеца, поради което и на основание чл.343, ал.3, б. „а”, във връзка с ал. 1, б.„б” и във връзка с чл.342, ал.1 от НК, при условията на чл. 54 НК, МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказание ДВАНАДЕСЕТ МЕСЕЦА «ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА», като на основание чл. 66, ал. 1 от НК, изпълнението на така определеното наказание СЕ ОТЛАГА с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.

На основание чл. 381, ал. 5, т. 4 от НПК, във вр. чл. 67, ал. 1 от НК, възпитателната работа по отношение на условно осъдения подсъдим В.Е.К. ***, СЕ ВЪЗЛАГА на районен инспектор при РУ гр. Лом на района по местоживеене на подсъдимия.

         На основание чл. 343г във връзка с чл. 37, ал. 1, т. 7 НК, СЕ ЛИШАВА подсъдимия В.Е.К. ***, от право да управлява моторно превозно средство за срок от 18 месеца /ОСЕМНАДЕСЕТ МЕСЕЦА/.

На осн. чл.189, ал.1 от НПК подсъдимият В.Е.К. ***, с ЕГН **********, следва да заплати на частните обвинители: С.В.С. ***, с ЕГН ********** и Ц.В.М. ***, с ЕГН **********, направените от тях по делото включително и на досъдебната фаза на процеса разноски за адвокатско възнаграждение в размер на по 1200лв /хиляда и двеста/ лева на всеки един от тях.

На основание чл. 189, ал. 1 от НПК, подсъдимия В.Е.К. със снета по делото самоличност, следва да заплати по сметка на ОД на МВР – София, направените по делото разноски за изготвяне на Съдебна автотехническа експертиза в размер на 281лв /двеста осемдесет и един лева/, сумата 211,14лв /двеста и единадесет лева и четиринадесет стотинки/ за изготвяне на Съдебно-медицински експертизи, сумата 55лв /петдесет и пет лева/ за изготвяне на протокол за химически анализ на кръвта в НТЛ при ОД на МВР-Монтана, както и 5лв /пет лева/ - държавна такса за евентуално служебно издаване на изпълнителен лист, в полза на бюджета на съдебната власт по сметката на РС- Лом.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК, ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 518/2018 г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                                                                                                                                                   

                                                      СЪДЕБЕН ЗАСЕДАТЕЛ:  1.

                                                                                                    /М. Х./

                                                                                                            2.

                                                                                            /З. З./

                                                                           СЕКРЕТАР: