НАХД № 533/18г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият Б.М.Б. ***, за това, че на 03.10.2018г. около 16ч. в гр.Лом, по ул.“Латинка“, като непълнолетен, но можещ да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, управлява МПС марка „Опел“, модел „Астра“, с рама № WOLOTGF35W2171668, собственост на Д. Д. И. от гр.Лом, което не е регистрирано по надлежния ред съгл. чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места“, чл.140, ал.2 от ЗДвП – „Условията е редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях се определя с наредба на министъра на вътрешните работи съгласувано с Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министъра на отбраната“, чл.3, ал.1 от Наредба № І-45 от 23.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС- „МПС и ремаркета се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на вноса /постоянен или временен/ от съответния митнически орган, чл.4, ал.1 – „Собственика е длъжен да представи ППС и необходимите документи в определения срок за извършване на регистрация, промяна на регистрацията или прекратяване на регистрацията“ – престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 във вр. с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 и чл.63, ал.1, т.4 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в размер близък до минималният предвиден в закона, с оглед на здравословното му състояние.

      Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен по повдигнатото му обвинение. Дава кратки обяснения за обстоятелствата при които е извършил престъпното деяние. Твърди, че осъзнава грешката си и неправомерното поведение, която няма да се повтори.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните в хода на ДП № 707/18г. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр.преписка вх.№ 1341/18г. по описа на ЛРП писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, а именно: Докладна записка на л.4, Протокол за оглед на местопроизшествие и Албум за оглед на местопроизшествие на л.5-9, Протоколи за разпит на свидетелите М. Д. М. на л.10-11, А. Д. А. на л.12-13, Е. В. К. на л.14-15, Д. Д. И. на л.16-17, Доказателства на немски език заверени на л.18-23, Превод на доказателства от немски на български на л.26-40, Служебна бележка на л.45, Справка за нарушител на л.46-47, Удостоверение за раждане на л.50, Справка за съдимост на л.57, Справка на л.59, АУАН № 1092/ЗДВП от 03.10.2018г. на л.60, НП № 18-0294-000971/12.10.2018 г. на л.61, АУАН № 1093/ЗДВП от 03.10.2018 г. на л.62, както и служебно изискана Справка за съдимост рег. № 148/08.02.2019г.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

        На 03.10.2018г. свидетелите Е. К.–мл.автоконтрольор при РУ гр.Лом и А. Д. А. – ПИ при РУ гр.Лом се намирали на територията на гр.лом, ул.“латинка“, когато около 16ч. движейки се в посока с.Сталийска махала, забелязали, че срещу тях приближава лек автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“, без регистрационен номер. Водачът на въпросният автомобил завил по ул.“Крайречна“ и полицейските служители го последвали, като го настигнали, когато автомобила спрял. От него излязъл обвиняемия, който е познат на органите на МВР, с оглед на предходни извършени от него нарушения на ЗДвП.

       За установеното, че последният управлява лек автомобил, който не е регистриран по надлежния ред и е без регистрационна табела, св.Е. К. уведомил дежурина ОДЧ при РУ гр.Лом и на място била изпратена дежурна следствена оперативна група, която извършила оглед на въпросното МПС и  впоследствие било образувано и БП.

       Съгласно приложената по делото Служебна бележка се установява, че лек автомобил, марка „Опел“, модел „Астра“, с рама № WOLOTGF35W2171668, не е регистрирано по надлежния ред.

        Видно от приложения Акт за раждане към момента на извършване на престъплението 03.10.2000г. Б. е бил непълнолетен, но до приключване на разследването /пет дни след това/ е навършил пълнолетие.  

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият Б.М.Б. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 и чл.63, ал.1, т.4 от НК, а именно, че на 03.10.2018г. около 16ч. в гр.Лом, по ул.“Латинка“, като непълнолетен, но можещ да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си, управлява МПС марка „Опел“, модел „Астра“, с рама № WOLOTGF35W2171668, собственост на Д. Д. И. от гр.Лом, което не е регистрирано по надлежния ред съгл. чл.140, ал.1 от ЗДвП – „По пътищата отворени за обществено ползване се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определените за това места“, чл.140, ал.2 от ЗДвП – „Условията е редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях се определя с наредба на министъра на вътрешните работи съгласувано с Министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министъра на отбраната“, чл.3, ал.1 от Наредба № І-45 от 23.03.2000г. за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на МПС и ремаркета, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните ППС- „МПС и ремаркета се регистрират в 14-дневен срок от придобиване на собствеността или оформянето на вноса /постоянен или временен/ от съответния митнически орган, чл.4, ал.1 – „Собственика е длъжен да представи ППС и необходимите документи в определения срок за извършване на регистрация, промяна на регистрацията или прекратяване на регистрацията“.

      Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.1 от НК две алтернативни наказания „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда  лева/. След редукцията по чл.63, ал.1, т.4 от НК, тъй като извършителят е бил непълнолетен наказанието се заменя с „лишаване от свобода до две години“, но не поведе от предвиденото в закона.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       Съгласно разпоредбата на чл.78а, ал.6 от НК – когато са налице основанията на ал.1 от НК и деянието е извършено от непълнолетно лице, съдът го освобождава от наказателна отговорност като му налага административно наказание „обществено порицание“ или „възпитателна мярка“.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а, ал.6 във вр. с ал.1  от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“, тъй като Б. вече е навършил пълнолетие и административното наказание „възпитателна мярка“ не може да намери приложение. Така наложеното наказание следва да бъде изпълнено чрез прочитане на присъдата по Радиовъзела в гр.Лом.

       Определеното по вид наказание по разбиране на съда е такова, че ще се постигне, както индивидуалната, така и генералната превенция, а именно да се поправи и превъзпита извършителя към спазване на законите в страна и установеният правов ред, и да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ :